Unge matentusiaster

Bilde av en gruppe ungdommer som er med på arrangementet "Vi dekker til fest"
Avbildet: Tobias, Jacob E, Jacob N, Abdi, Masrour og Alexsander fra Mesterfjellet skole i Larvik. Foto: Loni Bjerkholt-Pedersen

Av:

Loni Bjerkholt-Pedersen

Publisert:

23.03.2023

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

16. mars var kjøkkenet på Thor Heyerdahl videregående skole fullt av ungdomsskoleelever som fikk teste seg som både kokker, servitører og konditorer.

Ny matkunnskap i ryggsekken

Tobias, Jacob E, Jacob N, Abdi, Masrour og Alexsander har tilbrakt hele skoledagen på kjøkkenet på Thor Heyerdahl videregående skole, i konseptet «Vi dekker til fest» De liker alle å lage mat, men er usikre på om de skal gå kokkeveien på videregående.

–  Jeg har restaurant og matfag på 2. valg, sier Tobias, i mens Alexsander kan fortelle at RM er på en foreløpig 3. plass.

På topp hos kompisgjengen ligger salg, service og reiseliv, samt idrettsfag. Masrour ønsker seg en jobb i tråd med lidenskapen fotball, i mens Alexsander ønsker seg en jobb med mye reising:

 – Jeg har lyst til å reise rundt i verden, jobbe med service og sånt, sier han og smiler.

Guttene forteller at de har storkost seg under «Vi dekker til fest», en dag hvor ungdomsskoleelever besøker elever på restaurant og matfag, og får prøve seg som kokk, servitør og konditor.

– Jeg har lært nye teknikker, sier Tobias.

«Jeg har lært hvor viktig servitørjobben er, sier Alexsander, hvor viktig det er med blomster og oppdekning, at alt ser fint ut!»

Masrour sitter igjen med opplevelsen av at god mat ikke trenger å være så avansert:

– Det er ikke vanskelig å spise godt, sier han, med et stort smil og en tom tallerken foran seg.

Unge-matentusiaster_Foto-Loni-Bjerkholt-Pedersen_03_1000px.jpg
Tobias, Jacob E, Jacob N, Abdi, Masrour og Alexsander elsker å lage mat på fritida.

Ikke helt sikre på valget

Kompisgjengen fra byskolen ler og spiser om hverandre. Noen ganger reiser de seg for å hilse på én av kompisene som allerede går på Thor Heyerdahl vgs. De forteller om all maten de lager hjemme. Typiske somaliske matretter som banan og ris, og ellers alt fra pastaretter til Tikka Masala, burgere til eggerøre.

Når jeg spør, vet de ikke helt hvorfor de ikke har restaurant og matfag som førstevalg, særlig med tanke på at de sitter igjen med bare positive opplevelser og lærdom i fra dagens arrangement.

Skråsikker i sin sak

Én som for lengst har satt restaurant og matfag på toppen av sin liste, er 17 år gamle Andrea Camara. Andrea har drømt om å bli konditor siden slutten av barneskolen, og går siste året på Thor Heyerdahl. Til sommeren blir hun lærling på Markussen i Stokke, plassen som var førstevalget på lærlingplasslista.

«Det beste med å være konditor er å dekorere kaker, særlig med sjokolade. Det er et slags spiselig maleri du kan dekke med hva som helst, sier Andrea entusiastisk.»

Unge-matentusiaster_Foto-Loni-Bjerkholt-Pedersen_04_1000px.jpg
Andrea gjør klar kaker på kjøkkenet. Foto: Loni Bjerkholt-Pedersen
Andrea har fått konditorgleden inn med morsmelka, og er ikke i tvil om at hun har valgt rett vei.  

– Som konditor må du være både kreativ og effektiv. Man må levere et godt produkt i tide, som kunden er fornøyd med. Men det er også store muligheter for å være skikkelig kreativ, og finne «din» stil på kakene.

Andrea får mye ros for sine kaker, som hun gjerne deler i sosiale medier.

Hun anbefaler andre å gå samme yrkesvei som henne, særlig de som er kreative og matglade.

Unge-matentusiaster_Foto-Loni-Bjerkholt-Pedersen_02_1000px.jpg
Andrea deler gjerne kakebilder på Instagram. Foto: Loni Bjerkholt-Pedersen