Utforsket sin egen kunstform på Jomfruland

Anne Kristine Mjelva jobber med keramikk
Anne Kristine Mjelva har jobbet som keramiker siden tidlig 80-tallet, og er mottaker av Jomfrulandstipendet 2022 Foto: Privat

Av:

Frank Tindvik og Line Ruud Ørslien

Publisert:

24.11.2022

Oppdatert:

23.08.2023 kl.08.18

Keramiker Anne Kristine Mjelva mottok Jomfrulandsstipendet for 2022. Det har hun brukt til å utforske sine egne arbeidsmetoder og produkter, under sitt stipendopphold på den langstrakte rullesteinsøya Jomfruland utenfor Kragerø.

Stipendet deles ut av Vestfold og Telemark fylkeskommune og Kragerø kommune. Mottakeren får 25 000 kroner, og tilbringer september og oktober på Jomfruland.

Inspirert av naturen

Keramikeren fra Åsgårdstrand har nettopp avsluttet sitt opphold på øya i Kragerøskjærgården. Hun søkte stipendet for å arbeide med keramiske, håndmodellerte arbeider som illuderer rullesteinstranda og naturen på Jomfruland- og har latt seg inspirere av omgivelsene der ute.

- Jeg har vært opptatt av rullesteinene og av hvordan havet har gnisset på steinene og laget mønster. Jeg har laget ting i leire her, som så skal brennes hjemme siden jeg ikke har hatt en brenneovn her ute. Noe av keramikken er blankpolert med stein, og jeg jobber med materialene mine på samme måten som is, sand og hav har jobbet med steinene på rullesteinsstrendene. Forskjellen er bare at naturen brukte 10 000 år, mens jeg har brukt noen dager, forteller Mjelva.

Mjelva i arbeid under sitt stipendopphold.

Stiller ut i 2023

Mjelva arbeider med raku-teknikk (brenning av keramikk i rakuovn opp til 1000 grader, red.adm), og er interessert i å prøve ut alternative brennemåter. Blant annet vil hun legge tørket tang og sagflis i en tønne sammen med keramikken. Dette materialet gir salter som fører til fargereaksjoner på keramikken når det brennes.

- Det rolige tempoet her ute har vært fint. Jeg har tatt hele øya i bruk, studert naturens former og latt meg inspirere av dem. Jeg har også tatt avtrykk av sprekker i svaberget, og laget verk som kan henges på veggen. Det har blitt andre produkter enn jeg opprinnelig så for meg.

Det endelige resultatet av Anne Kristine Mjelvas stipendopphold på Jomfruland vil vi få se når hun stiller ut på Kragerø kunstforening i løpet av sommerhalvåret 2023.

 

Les mer om Jomfrulandstipendet her