Utstillingen Migrasjon og identitet til Skien

To kvinner som holder store plakater. Foto.
Kari B. Bjercke, utstillingskoordinator ved Telemark museum og Beate Bjørge, leder ved Thor Heyerdahl-instituttet ser frem til at utstillingen skal åpne. Foto: Telemark museum

Av:

Anne Lisbeth Odinsen

Publisert:

07.09.2023

Oppdatert:

07.09.2023 kl.15.23

Utstillingen Migrasjon og identitet settes nå opp i Brekkeparken i Skien.

Om en uke åpner utstillingen Migrasjon og Identitet i Brekkeparken i Skien. Utstillingen består av fotografier og tekster som er produsert av ungdom ved landets videregående skoler. Den tar for seg temaene frivillig og ufrivillig migrasjon, identitet, menneskers rett til valgfrihet, kjærlighet og verdien av et menneskeliv. Utstillingen er fra 2022, og er lånt ut fra Thor Heyerdahl-instituttet ved Vestfoldmuseene.

I tillegg vil vandreutstillingen «Identity on the line» være tilgjengelig i Brekkeparken i samme tidsrommet. Utstillingen er laget som et internasjonalt samarbeidsprosjekt og består av fotografier og bilder på lerret. Den handler om langtidskonsekvensene av syv ulike migrasjonsprosesser i Europa i løpet av de siste 100 årene. Utstillingen blir lånt ut av Vest-Agder-museet som leder prosjektet hvor syv europeiske land deltar.

 

Migrasjon og Identitet.jpg
Foto: Thor Heyerdahl-instituttet

Ønsker en årlig utstilling om temaet

Initiativet til utstillingen kommer fra Vestfold og Telemark fylkeskommune som har jobbet med tematikken i flere år. Fylkeskommunen har jobbet tett sammen med Telemark museum, Thor Heyerdahl-instituttet ved Vestfoldmuseene, kommuner i regionen og frivillige organisasjoner i planleggingen av utstillingen. Det er et ønske om å årlig ha en utstilling om temaet og å videreføre samarbeidet med museer som en arena for kunnskapsformidling om identitet og tilhørighet.  

Lailo Merganova og Dawn Marie Freund jobber som rådgivere i fylkeskommunen og er glade for at ting nå nærmer seg klart for åpningen av utstillingen.

- I dagens situasjon med klimaendring og pågående kriger med millioner av mennesker på flukt er temaet høyst aktuelt, sier Lailo Merganova.

Freund sier at sentralt i arbeidet med utstillingen står økt forståelse for og dialog mellom mennesker fra forskjellige kulturer.

- Det er et sterkt fokus på grunnleggende verdier i det norske samfunnet om frihet og solidaritet gjennom en historisk fortelling om migrasjon, identitet og integrering. Vi er spente på hvordan utstillingen vil bli tatt imot av publikum, avslutter Freund. 

Om utstillingen

Åpningsarrangementet foregår i Brekkeparken i Skien i det nye bygget VEV, torsdag 14. september kl. 14-16.

Utstillingen er gratis og åpen for alle.

Den vil være tilgjengelig i Brekkeparken fra 14. september til 31. oktober. Etter det vil den flyttes videre til Italia.