Utvider padleled til hele Vestfold og Telemark

Padlehukene på Østre Bolærne Foto: Frank Tindvik

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

17.04.2020

Oppdatert:

09.02.2023 kl.10.08

Norges første, sammenhengende padleled blir enda lengre når Padleled Vestfold nå utvides til Padleled Vestfold og Telemark – både i navn og omfang

Da Padleled Vestfold åpnet sommeren 2018 kunne padlere juble for 622 km graderte padleruter fra Svelvik i nord til Larvik i sør. Nå som Vestfold og Telemark har blitt ett fylke, vil fylkeskommunen utvide padleleden langs hele fylkets kyst - helt ned til Kragerø. Målet var opprinnelig å ha den utvidede padleleden klar til høsten 2020, men grunnet coronavirusets påvirkning av samfunn- og arbeidsliv, er målet å åpne de nye rutene våren 2021. 

Padleruter i Telemarkskanalen

Arbeidet med utvidelsen er allerede godt i gang, og prosjektleder i Padleled Vestfold og Telemark, Bård Andresen, forteller om stor begeistring i kommunene.

- Vi har gjennom vinteren vært i dialog med kommunene vi ønsker å utvide padleleden til, og alle har vært positive til å bli med. Kartleggingen av hvilken tilrettelegging som allerede eksisterer langs nye aktuelle padleturer er godt i gang, forteller Andresen.

I tillegg til padleruter gjennom kystfylkene Porsgrunn, Bamle og Kragerø, skal de første innlandsrutene etableres - i den spektakulære Telemarkskanalen. Den historiske kanalen som sto ferdig i 1861 er vannveien fra Skien til Dalen, med tre kanaler med sluseanlegg.

- Med nye padleruter håper vi et allerede populært tilbud vil friste enda flere innbyggere og tilreisende til å hoppe i kajakken for å oppleve det innholdsrike fylket vårt. Målet med Padleled Vestfold og Telemark er å stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av den unike naturen vår, gjennom tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftslivet, sier Maja Foss Five, leder for hovedutvalg for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett.

Ønsker innspill fra padlemiljøene

I arbeidet med realiseringen av Padleled Vestfold, var padlemiljøene sentrale og gode samarbeidspartnere. Dette blir videreført når padleleden nå skal utvides.

- I høst er planen å invitere padlemiljøene i fylket til et eller flere arbeidsmøter, hvor vi sammen setter oss ned for å utarbeide forslag til nye padleruter. Vi opplevde godt oppmøte og stor entusiasme på disse arbeidsmøtene da vi etablerte Padleled Vestfold, og håper og tror på det samme nå som vi skal utvide, sier prosjektleder Bård Andresen.

Padleled Vestfold og Telemark er hovedsakelig et informasjons- og motivasjonsprosjekt hvor det skal gjøres færrest mulig inngrep i naturen. Derfor er en viktig del av arbeidet blir å få oversikt over hvilken tilrettelegging som allerede er på plass langs nye aktuelle ruter og som kan brukes av padlere, som parkering, toaletter og ferskvannskilder.

Flere nye padlehuker

En del av Padleled-konseptet er arkitekttegnede «padlehuker», utformet etter ønsker fra padlemiljøene. Disse er tegnet av arkitektselskapet Biotope, finnes i flere ulike moduler - noen med flere oppholdsrom slik at flere grupper kan oppholde seg der på en gang. Padlehukene er åpne for alle og det er ikke noe bookingssystem.

- Målet er en padlehuk i hver kommune som er med Padleled Vestfold og Telemark. Per nå har vi padlehuker på Bolærne og Ildverket i Færder, på Ølbergholmen og Vestre Bramskjæra i Larvik, og i Holmestrand. Padlehukene er perfekt for en liten pause og en matbit. De er også supre for overnatting, bare ta med liggeunderlag og sovepose, forteller Andresen.

Flere nye padlehuker er under planlegging, blant annet i Tønsberg, i Tokke, Bamble, Porsgrunn, Kvitseid og Kragerø.

Bærekraftig tilbud

Næringsrådgiver Geir Helga Lia i Kragerø kommune, mener Padleleden passer godt inn i deres satsing på Kragerø som en bærekraftig destinasjon.

- Kragerø kommune satser nå tungt på en reiselivsutvikling som innebærer utvidelse over flere sesonger. Bærekraftig utvikling er helt grunnelegen for denne satsningen og således vil en utvidelse av padleleden passe godt inn. Padleleden retter seg i hovedsak inn mot oss som lokalbefolkning og tilrettelegger for mer og utvidet bruk av kysten. Dette går dirkete inn på økt bostedsattraktivitet og opplevelsen av Kragerø som godt sted å bo, sier han.

Med utvidelsen til Padleled Vestfold og Telemark vil det også komme en oppdatert kartbok, og alle nye padleturer vil bli tilgjengelige digital på fylkeskommunens nettside. Det er foreløpig ikke bestemt om de nye padlerutene skal integreres i mobilappen OUTTT, hvor alle nåværende ruter ligger gratis tilgjengelig. 

 

Her finner du mer informasjon, og kan laste ned ruteforslag og se kartbok

Følg Padleled Vestfold og Telemark på Facebook her