Arbeidslivets KulturSeilas

Herborg Kråkevik har begeistret og rørt

Foto: Frank Tindvik

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

08.11.2018

Oppdatert:

29.12.2020 kl.14.59

Herborg Kråkevik sto for årets siste turne i Arbeidslivets KulturSeilas, og har skapt latter, tårer og begeistring blant hundrevis av ansatte i Vestfold.

De siste to ukene har Herborg Kråkevik og pianist Tove Kragset besøkt 23 små og store Vestfold-bedrifter. Turneen ble avsluttet onsdag hos teknologibedriften Jotron på Skoppum – hvor nærmere 80 ansatte hadde møtt frem til det som skulle bli en følelsesladet opplevelse.  

Verdifullt å dele opplevelser

Jotron har vært med i AKS i mange år, og daglig leder Merete Berdal er begeistret.

- Tilbudet er veldig populært blant våre ansatte. Det er høy kvalitet og stor variasjon i programmet. Vi får artistene veldig nært på, og folk snakker sammen om opplevelsene etterpå. Det å dele opplevelser har stor verdi, og vi får mer motiverte medarbeidere, forteller hun.

Nettopp denne onsdagen var en spesiell dag for de Jotron-ansatte, og det passet ekstra godt med en opplevelse slik Herborg Kråkevik bød på denne ettermiddagen.

- Vi har solgt ut en del av virksomheten, og 26 personer er da lenger ikke ansatt i Jotron. Vi skal nå samlokalisere to avdelinger til Larvik. Vi hadde en avskjedsmarkering i dag, og ville bruke denne forestillingen som en del av dette. Det ble en verdig og fin avslutning, forteller hun.

Blant de 80 fremmøtte hos Jotron ble det observert både høylytt latter, tårer og dyp konsentrasjon i løpet av den 50 minutter lange forestillingen som bød på både sang, pianomusikk, historiefortelling og en god porsjon humor.

AKS burde vært over hele landet 

For Herborg Kråkevik og hennes pianist Tove Kragset har det å opptre i AKS vært en ny opplevelse.

- Vi har jo måttet tilpasse oss en rekke ulike spillesteder, fra kantiner til produksjonerhaller hvor publikum satt på paller. Det var nytt for oss, forteller Kragset. – Og fint, supplerer Kråkevik.

De to mener en ordning som AKS burde ha vært i alle fylker, og tror det er en styrke at et slikt kulturprogram ikke er fullfinansiert av det offentlige. 

- Jeg synes det er veldig rart at det ikke er i hele landet. Det fine med dette konseptet er jo at bedriftene selv finansierer tilbudet til sine ansatte. Jeg tror det gjør at bedriftene selv får et større eierskap og tar det til seg på en annen måte, og at de ansatte møter opp, sier Kråkevik.

De røper at de allerede er i gang med å anbefale AKS til kollegaer, og at de gjerne returnerer selv. – En lærerik, annerledes og fin opplevelse, selv om det var hardt å spille klokken ni om morgenen hos en av bedriftene, ler de to.

Satser videre på AKS i ny region

Arbeidslivets KulturSeilas består nå av 33 Vestfold-bedrifter, men det er plass til flere. Bedriftene som deltar betaler et abonnement avhengig av hvor mange ansatte de er, og får tett oppfølging i gjennomføringen av arrangementene.

- Vi erfarer at AKS-arrangementene gir bedriftene og de ansatte nye impulser, bidrar til økt trivsel og bedre arbeidsmiljø. Vi håper og tror også at flere får øynene opp får verdien av gode kulturopplevelser, gjennom det de får oppleve i AKS. Vi har plass til flere bedrifter - det er bare å ta kontakt med oss for å få vite mer om tilbudet, sier kultur- og idrettssjef i Vestfold fylkeskommune Else Blom.

Det vil bli satset videre på ordningen når Vestfold og Telemark blir en region fra 2020.

- AKS er en viktig del av fylkeskommunens arbeid for å bidra til at flere skal få oppleve kunst og kultur av høy kvalitet. Vi er glade for at Telemark har uttrykt ønske om å satse videre på det som per i dag er Norges eneste kulturprogram for bedrifter, sier Blom.