Arbeidslivets KulturSeilas

«Utadæsjælåpplevelse» med Ravi

Et nært møte med Ravi for de ansatte Deloitte, Spir Arkitekter og Onyx sist mandag Foto: Frank Tindvik

Av:

Frank Tindvik

Publisert:

11.02.2019

Oppdatert:

29.12.2020 kl.14.59

Bedriftene i Arbeidslivets KulturSeilas fikk en kortreist musikalsk start på 2019 da Vestfolds egen Ivar Christian Johansen, best kjent som Ravi, kom på besøk med piano, mikrofon og sitt unike tekstunivers.

Hundrevis av ansatte ved 23 vestfold-bedrifter har fått møte den populære artisten og programlederen i januar og februar, og servert låter som «Utadæsjælåplevelse», «E-Ore», «Dødssøt» og «Tsjeriåu». Sist mandag var det trangt om plassene da Ravi satt klar bak pianoet i Rambergveien 1 i Tønsberg, hvor Deloitte, Spir Arkitekter og Onyx har gått sammen om et abonnement i Norges foreløpig eneste kulturprogram for bedrifter.

Ekstra boost

Daglig leder og sivilarkitekt ved Spir Arkitekter, Sven Krohn, var svært fornøyd etter dagens musikalske start på arbeidsuken.

- Ravi var fantastisk, jordnær og akkurat slik man har sett han for seg. Sist hadde vi besøk av Herborg Kråkevik, som også var utrolig bra. Denne ordningen er helt fantastisk, spør du meg. For oss som er tre virksomheter i ett bygg gir det også noen ringvirkninger gjennom at man blir litt bedre kjent – og det blir lettere å hilse i heisen, mener han.

Tilbudet er populært blant de ansatte ved arkitektkontoret, spesielt blant de mange unge, tror Krohn.

- De er gjerne i etableringsfasen, med små barn og travle hverdager, og har begrenset med fritid til å oppsøke kulturtilbud selv om har lyst. Da er det fint å kunne gi de noen drypp på arbeidsplassen. Jeg tror opplevelsene gir folk her en ekstra boost, så jeg håper denne ordningen fortsetter, sier Spir-sjefen.

Ivar Christian Johansen AKA Ravi sammen med daglig leder i Spir Arkitekter, Sven Krohn, og leder for hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse, Ellen Eriksen

- Håper jeg er med på noe som blir større 

Ravi selv, eller Ivar som han jo faktisk heter (Ravi er Ivar baklengs), har ikke erfaring med å spille hos bedrifter tidligere, men synes Arbeidslivets KulturSeilas minner litt om Den kulturelle skolesekken.

- Det likner jo litt fordi man «invaderer» folk på en arena hvor de ikke hadde planlagt å høre på en konsert. Publikum er jo her sånn «halvveis frivillig. Så jeg må jo prøve å sjarmere dem da.

Han synes det har vært moro å spille hos så mange forskjellige typer bedrifter.

- Jeg har spilt i fabrikkhaller hvor noen holder på med jobben sin samtidig som de hører på. Litt sånn som da jeg satt og bygde Lego og hørte på musikk da jeg var liten. Det synes jeg er ålreit, at de bare er seg selv.

Når Ravi sitter bak pianoet og synger, rapper eller snakker i mikrofonen, liker han å komme tett på publikumet sitt. Han synes Arbeidslivets KulturSeilas gir gode muligheter for nettopp det.

- Jeg liker godt å innta rom og gjøre det om til en konsertsal. En kantine eller en konferansesal kan være mer spennende enn et kulturhus, man kommer tettere på.

Og det frister til gjentakelse å spille hos bedrifter.

- Dette fremstår jo som en bærekraftig ordning, Jeg håper jeg er med på noe som blir enda større. Det hadde vært kjempemorsomt å få være med på noe liknende i Finnmark, sier Ivar før han inntar den provisoriske scenen i sosial sone hos Spir Arkitekter, foran vel åtti fremmøtte.

Satser videre i nytt fylke

Arbeidslivets KulturSeilas består nå av 33 Vestfold-bedrifter, og er en del av fylkeskommunens arbeid for å bidra til at flere av fylkets innbyggere skal få oppleve profesjonell kunst og kultur.

- Dette er et konkret eksempel på samarbeid mellom kultur og næringsliv. Gjennom å delta investerer bedriftene i kunst- og kulturopplevelser for sine ansatte, og det utløser 1,6 millioner kroner i året til finansering av programmet. Fylkeskommunen bidrar organisering og programmering, forklarer Ellen Eriksen, leder av hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse i Vestfold.

Hun er glad for at Telemark fylkeskommune har gitt uttrykk for at de ønsker å satse videre på ordningen når Vestfold og Telemark blir ett fylke fra 2020.

- Vi tror flere får øynene opp for verdien av kunst- og kultur gjennom det de får oppleve gjennom Arbeidslivets KulturSeilas, og det bidrar til økt trivsel og bedre arbeidsmiljø hos bedriftene. Dette kulturprogrammet for bedrifter har gode muligheter for videre vekst i det nye fylket, mener Eriksen.