Om Kimen Litteraturfestival

Velkommen til Vestfold og Telemarks litteraturfestival, med et mangfold av litteraturopplevelser av høy kvalitet for alle aldersgrupper!
Bilde av Marta Breen
Sakprosaforfatter og journalist Marta Breen som konferansier under åpningsforestillingen av Kimen-festivalen 2021. (Foto : Frank Tindvik)

Kimen Litteraturfestival er arvtageren til Litteraturuka i Vestfold. Kimen fortsetter der Litteraturuka slapp, som Vestfold og Telemark fylkeskommunes årvisse løft for litteratur og ytringsfrihet. I botanikken er kimen det som ligger klart i et frø for neste generasjon vekst. Slik skal Kimen litteraturfestival også skal være; en festival som peker framover - med gode, litterære opplevelser for alle aldre! At Kimen også er tittelen på Vinje-forfatter Tarjei Vesaas sin flotte roman fra 1940, viser at vi står på grunnfjellet av en rik regional litteratur.

Det ble et sikkert kjennetegn for Litteraturuka i Vestfold at den alltid foregikk i uke 45, og det består. Den første Kimen-festivalen gikk av stabelen i 2021, og vi ønsker velkommen tilbake 9. - 13. november 2022!

Festivalbase i Larvik

Tyngdepunktet for litteraturfestivalen er Larvik, med Bølgen Kulturhus som hovedarena. Larvik bibliotek og Festiviteten er blant tilleggsarenaene vi også tar i bruk.

Larvik ligger nærmere sentrum for det nye fylkets byer og tettsteder, og har gode kommunikasjonsmuligheter i alle retninger. Med det nye fylkets geografiske utstrekning vil det ikke lenger være praktisk mulig for oss å legge arrangementer i alle kommuner. I stedet vil vi invitere folkebibliotekene til å være arrangører for det vi kaller «satellitter» under festivaldagene.

"Satellittarrangementer" i seks kommuner

I 2021 ble det arrangert satellittarrangementer i Skien, Seljord, Nome, Holmestrand og Drangedal, i regi av litteraturhus og bibliotek. Kimens avslutningsforestilling, en hyllest til Bob Dylan i anledning hans 80 års-dag, også en satellitt, ble arrangert i en fullsatt Tønsberg domkirke i samarbeid med Tunsberg bispedømmeråd. 

Målet er at Kimen litteraturfestival hvert år skal arrangere satellitter i et representativt utvalg kommuner, og at de fleste kommunene i fylket skal dermed delta i festivalen i løpet av en 3-årsperiode.

Publisert: 17.09.2020 Oppdatert: 12.09.2022 kl.16.18