Det foretas i gjennomsnitt tre reiser daglig i forbindelse med skole, jobb, handel, besøk eller fritidsaktiviteter. Valg av transportform på disse daglige reisene har betydning for utslipp av klimagasser, lokal forurensing og arealbruk.
Reisevaneundersøkelsen for 2018/19 viser at andelen som bruker bil på disse daglige reisene ligger på rundt 70 % i byområdene, men er høyere utenfor. Andelen som reiste til fots, med sykkel eller buss ligger på rundt 30 % i byområdene. Å gi folk muligheten til å delta i samfunnslivet uten å disponere privatbil er viktig for å utjevne sosiale forskjeller, og det gir økt folkehelse og trivsel.
Kommunene Tønsberg, Horten og Porsgrunn har lavest bilandel på daglige reiser (Fig. 1). Innbyggerne i Tønsberg har også høyest andel reiser til fots, sykkel og med kollektivtransport.
Figur 1. Transportmiddelfordeling for byområdene og bykommunene i Vestfold og Telemark. Kilde: Reisevaneundersøkelsen 2018/2019.
Personbilen dominerer
Antall daglige reiser og transportmiddelfordelingen har endret seg lite på de årene det er gjennomført reisevaneundersøkelser. Personbilen er den dominerende transportformen, også i byområdene der det er et godt utbygd kollektivtilbud (Fig. 2).
Dersom nullvekstmålet skal nås må det settes inn tiltak som bidrar til å redusere biltransporten og fremme de alternative transportformene.
Nullvekstmålet for personbiltranport
Nullvekstmålet er et nasjonalt mål om at veksten i persontransport i de største norske byområdene skal tas med kollektiv, sykkel og gange. Hensikten er å redusere utslipp fra persontransport og behovet for ytterligere arealbeslag til infrastruktur. Kilde: Miljødirektoratet
Figur 2. Utvikling i transportmiddelfordeling i byområdene i Vestfold og Telemark. Kilde: Reisevaneundersøkelsen 2018/2019.
Passasjerene er på veg tilbake til bussene
Antall passasjerer på lokalbussene i fylket har økt fram til 2020. Reiserestriksjoner og andre tiltak som ble satt i verk som en følge av pandemien endret både reisevaner og -behov. Dette medførte at antall passasjerer ble redusert med nær 30 % fra 2019 til 2020 (Fig. 3). Passasjertallene holdt seg lave også i 2021, men har hentet seg noe inn det første halvåret i 2022. Sammenlignet med 2019 er passasjertallene så langt i 2022 ned med 19 %.
Figur 3. Antall passasjerer på lokalbussene i Vestfold og Telemark. Kilde: Vestfold og Telemark fylkeskommune.
Persontransporten med tog falt også som en følge av restriksjoner og redusert reisebehov under pandemien. Samlet for alle togstrekningene i landet ble antall passasjerer redusert med 47 % fra 2019 til 2020. Kilde: SSB
Biltrafikken er tilbake til samme nivå som før pandemien
Vegtrafikkindeksen viser utviklingen i vegtrafikken basert på mange tellepunkt, der trafikken blir registrert kontinuerlig gjennom hele året. I mars 2020 ble trafikken med lette kjøretøy på vegene i Vestfold og Telemark redusert med 25 % sammenlignet med året før. Trafikken økte igjen gjennom sommeren 2020, for så å bli redusert igjen vinteren 2020/21. Fra våren 2021 har trafikken økt igjen.
Figur 4. Vegtrafikkindeks for Vestfold og Telemark. Kilde: Statens vegvesen, trafikkdata.no.
Fig. 4 viser at trafikken av tunge kjøretøy i mindre grad ble påvirket av pandemien, men også her sees litt større svingninger fra måned til måned enn før mars 2020.
Vegtrafikken stod for 12 % av de direkte klimagassutslippene i fylket i 2020, og er den nest største kilden for utslipp av klimagasser.
Foto ingressbilde: Aleksander Walmann Åsgården