Utdanningsnivået har økt, men er lavere enn i resten av landet
Utdanningsnivået i Vestfold og Telemark har økt de siste 30 årene. Siden begynnelsen av 2000-tallet har andelen med universitetsutdanning (lang eller kort) økt fra 19 % til 30 % (fig. 1). Dette er likevel mindre enn i landet ellers, hvor 35 % av befolkningen har universitetsutdannelse. Det lave utdanningsnivået i Vestfold og Telemark, sammenliknet med landet som helhet, er med på å øke konkurransen om jobbene som krever lav formell kompetanse.
Figur 1. Utdanningsnivået i Vestfold og Telemark og kommunene etter kjønn. 1990 – 2020. Kilde: SSB, tabell 09429.
Tønsberg har høyest andel universitets- og høyskoleutdanna, etterfulgt av Horten. Midt-Telemark har den høyeste andelen i Telemark. De store byene langs kysten har ikke uventet flere med høy utdanning. Utdanningsnivået er høyere blant kvinner enn menn, og høyere i Vestfold enn i Telemark. Du kan sammenligne kommuner ved å velge kommunen din i figur 1, og så huke av for sammenligningskommunen i tillegg og se hvordan den samlede andelen endres. Husk at større kommuner har større innvirkning på totalen.
Utdanningsnivået i fylket vårt er lavere enn i landet som helhet, og lavere enn landet utenom Oslo (hvor andelen universitetsutdannede er klart høyest i landet). Dette skyldes først og fremst at vi har en høyere andel med videregående skole og en lavere andel med høyere utdannelse enn landet ellers (fig. 2).
Figur 2. Utdanningsnivå i Vestfold og Telemark og landet ellers. Kilde: SSB, tabell 09429.
Studenter i og fra Vestfold og Telemark
Universitetet i Sørøst-Norge (USN) er eneste universitet eller høyskole i fylket. USN har 5 campuser i fylket: Vestfold (i Horten), Porsgrunn, Bø, Rauland og Notodden. Det er tre campuser i gamle Buskerud også: Drammen, Kongsberg og Ringerike. Til sammen hadde USN 17 810 studenter i 2020. 74 % av disse studerte på lavere nivå, mens 26 % studerte på høyere nivå. 12 296 av studentene hadde studiested i Vestfold og Telemark i 2020. Kilde: SSB, tabell 03814.
Figur 3. Studenter i Vestfold og Telemark etter kjønn, 2016 – 2020. Kilde: Samordna opptak.
Fra Samordna opptak kan vi se hvor de 5614 studentene som fikk tilbud om studier i Vestfold og Telemark kom fra i 2021. 44 % (2444 studenter) kom fra Vestfold og Telemark, 19 % fra Viken, 9 % fra Oslo og 6 % fra Agder. Samme år var det totalt 7340 vestfold- og telemarkinger som fikk tilbud om studieplass dette året. De 2444 som fikk tilbud i hjemfylket utgjør en tredel av disse. Ellers søkte studentene seg til de store studiestedene i landet: Oslo (16 %), Trondheim (10 %) og Bergen (9 %). Mange søkte seg også til nabofylkene Viken (9 %) og Agder (7 %).
Studenter fra Vestfold og Telemark velger i større grad enn landet som helhet å studere helse-, sosial- og idrettsfag og samfunnsfag og juridiske fag, og i mindre grad økonomisk-administrative fag og humanistiske og estetiske fag (fig. 4). Tallene for hele landet blir i stor grad påvirket av de største byene og særlig Oslo og Viken, hvor til sammen 36 % av studentene kom fra i 2021.
Figur 4. Studieretninger for studenter fra Vestfold og Telemark og resten av landet, 2020. Kilde: Samordna opptak.
Ingressfoto: Aleksander Walmann Åsgården