Fra teori til praksis
Ett av hovedformålene med prosjektet er å lære elever på skolen og i fylket hvordan fornybar solenergi kan brukes til å lage elektrisk strøm og varmt vann, hvordan strøm og varme kan lagres og hva vi kan bruke den til.
Kombinasjonen av solceller, batterilager og elbillading koblet sammen i et mikronett, er unikt i norsk sammenheng. Prosjektet dokumenterer hvordan teorien vil fungere i praksis.
Når prosjektet står ferdig, vil det være et utstillingsvindu for elever, politikere og næringsliv som vil lære mer om mulighetene for å nå fylkets ambisiøse klimamålsettinger med bruk av tilgjengelig teknologi og kunnskap. Her ligger alt til rette for læring og kontinuerlig utvikling!
Se eksempel på overvåking av energiproduksjonen
Lading av elbiler og oppvarming
Prosjektet tar i bruk solcelleanlegg for å lage strøm, og solfangeranlegg til oppvarming av bygget gjennom vannbåren varme. Begge disse systemene har også den fordelen at de kan avlaste strømnettet når det er stor belastning. Da kan man bruke den lagrede strømmen og varmen til å forsyne bygget, noe som også er økonomisk gunstig.
Slike uavhengige og sikre energisystemer forventes å bli en av grunnpilarene i fremtidens samfunn.
Solcelleanlegg
To solcelleanlegg, på skoletak og gymbygg, skal brukes til å forsyne skolen med strøm, lade elbiler med egen 50kW DC = Direct current (likestrøm). En DC-til-DC-elbillader er en type elektronisk kraftomformer som konverterer en likestrømskilde, som solenergi, fra ett spenningsnivå til et annet eller lade et batteri om produksjonen er større enn behovet.
Solfangeranlegg
Prosjektet tar også i bruk Ved termisk energilagaring utnyttes solenergi til oppvarming av godt isolerte varmtvannstanker. Disse er lagret i grunnen. Vannet som varmes opp, brukes til husoppvarming. av solvarme. På taket til C-bygget blir det etablert et solfangeranlegg. Dette koples mot et termisk energilager i bakken.
Montering av solceller
I slutten av mars ble de første solcellene heist opp på taket på Færder videregående skole, hvor energifabrikken ligger. Monteringen av solceller var første del av hele fylkets energifabrikk - og en av nøkkelkomponentene i prosjektet.
Bildegalleri
Her kan du følge prosjektet i bilder. Ved å klikke på et bilde, så førstørres det. Du kan også bla til neste bilde (bruke piltaster på PC, sveipe med mobil eller nettbrett).
Oppdatert: 10.05.2022 kl.12.19