Bedriftsintern opplæring (BIO-midler)

Trenger bedriften ny kompetanse? Søk BIO-ordningen om pengestøtte til opplæring internt i bedriften – en gyllen anledning til å styrke de ansattes kompetanse.

Bedriftsintern opplæring er en tilskuddsordning som fra 1. januar 2020 er overført til fylkeskommunene. 

Hvem kan få støtte?

Virksomheter som må foreta en vesentlig endring av bedriftens produksjon, etablere seg i nye markeder, eller trenger et kompetanseløft, kan søke om bedriftsintern opplæring.

Det er en forutsetning at tilskuddet vil bidra til å opprettholde og styrke kompetansen til virksomhetens ansatte. 

I videosnutten under snakker rådgiver Hans Jacob Edvardsen i BIO-teamet om det viktigste du trenger å vite - hva er BIO-ordningen og hvem kan søke.

Hvordan søke BIO-ordningen?

Tilskuddet skal dekke kostnader knyttet til opplæring og lønnsutgifter for deltakerne i opplæringsperioden. Midlene tildeles etter en vurdering av virksomhetens plan for opplæring hvor opplæringstiltaket skal beskrives, og hvordan bedriften vil gjennomføre planen. Maks støttebeløp pr. ansatt som deltar i opplæringen er kr 100 000.

Mer om BIO-ordningen

Ved større omstillinger kan virksomheter få tilskudd til opplæring av egne ansatte for å unngå oppsigelser.

Permitterte er en del av målgruppen, og i det ansatte får opplæring gjennom bedriftsintern opplæring vil de ikke lenger ha status som permittert, men motta lønn fra sin arbeidsgiver.

Det tas forbehold om endringer i og behov for tilpasninger av de til enhver tid gjeldende retningslinjer gitt fra myndighetene.

Les mer om regler for offentlig støtte (her)

Neste søknadsfrist er 20. september 2023 

Høsten 2023 er søknadsfristen onsdag 20. september.

Søknad, rapportering og utbetaling følger forvaltningsregimet via www.regionalforvaltning.no

Søk her

Søknadsskjemaet stenger ved fristens utløp og åpner i forkant av ny søknadsrunde. 

Se hva bedriftene bruker BIO-midlene på

Under finner du en oversikt over bedrifter som har fått støtte til bedriftsintern opplæring og hva slags opplæring pengene brukes på.

Disse bedriftene har fått tildelt støtte i 2022

GS Maskin AS (Kragerø) – tildelt 313 000 kroner

GS Maskin er en entreprenørbedrift som utfører alt innen grunnarbeid: opparbeidelse av tomter, veiarbeid, vann og avløpssanering, natursteinsmuring, transport av masser o.l. Selskapet holder til i Sannidal og har 39 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til ADK-kurs, YSK-kurs og fagbrev innen anleggsrørlegger-faget. Dette skal bidra til bredere kompetanse og selskapet kan utføre flere oppdrag.

Thea Mørk Engelstad/Fat og Fe (Sandefjord) – tildelt 139 671 kroner

Fat og Fe er en gårdsbutikk i Sandefjord som selger egenproduserte og andre økologiske produkter, som blant annet mat, keramikk og andre husholdningsartikler. Bedriften har tre ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen markedsføring, sosiale medier og nettsider. Dette skal bidra til økt omsetning i nettbutikken og på sikt en tryggere og mer stabil arbeidsplass.

Fjorden F&B AS (Sandefjord) – tildelt 16 695 kroner

Fjorden F&B tilbyr drift, booking og markedsføring for restauranter. Mye av fokuset ligger på innsalg av mat og vin, samt oppsett av forskjellige konsepter. Selskapet holder til i Sandefjord og har 3 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til WSET-kurs (vinkurs). Dette skal bidra til styrket kompetanse, bedre tilbud og muligheten til å nå ut til nye kundesegmenter.

Apartments AS (Horten) – tildelt 255 362 kroner

Apartments er et heldigitalt hotell som tilbyr både kort- og langtidsleie i Horten og i Tønsberg. Bedriften har 6 ansatte og er lokalisert i Horten.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen blant annet digital markedsføring, digitalt salg, sosiale medier, digitalisering, ledelse og bærekraftige og sirkulære forretningsmodeller. Dette skal bidra til økt kompetanse, økt salg og mer bærekraftig drift.

Advisor AS (Sandefjord) – tildelt 1 249 692 kroner

Advisor utvikler, selger og drifter en software/fagsystem til advokatbransjen i Norge. Selskapet holder til i Sandefjord og har 14 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen blant annet Sharepoint, Azure AD, SQL database, Windows og DevOpps. Dette skal bidra til at bedriften kan utvikle neste generasjons applikasjon i Norge og flere nyansettelser.

Berget AS (Notodden) – tildelt 1 540 000 kroner

Berget produserer og leverer mekanikk, elektronikk, kabel og kabelmatter til kunder innenfor forsvar, fly, offshore og industri. Selskapet har 120 ansatte og ligger i Notodden.

BIO-midlene vil benyttet til effektivisering av lagersystemer (kabel-trommel-lager og høydelager), økt kunnskap innen high-speed-testing av kabler og bruk av fiber i kabel-strukturer. Dette skal bidra til økt effektivisering, bedre lønnsomhet og trygge arbeidsplassene til de ansatte. 

Bakeverket AS (Porsgrunn) – tildelt 1 228 881 kroner

Bakeverket er en næringsmiddelbedrift med 120 ansatte i Porsgrunn. Bedriften produserer forskjellige typer knekkebrød, også glutenfrie varianter.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen digitalisering og automatisering av produksjons- og kvalitetssystemer. Dette skal bidra til økt kompetanse, produksjonsvolum og automatiseringsgrad. I tillegg skal det bidra til å sikre fremtidige arbeidsplasser.

GET Academy AS (Larvik) – tildelt 389 718 kroner

GET Academy tilbyr utdanning innen IT-utvikling med målgruppen unge voksne i utenforskap. Bedriften holder til i Larvik og har 11 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen profesjonsfaglig digital kompetanse, nettpedagogikk og nettundervisning. Dette skal bidra til å styrke utdanningen de tilbyr, samt skolens konkurranseevne.

Kvartal 19 arkitektkontor AS (Sandefjord) – tildelt 223 975 kroner

Kvartal 19 arkitektkontor tilbyr arkitekttjenester, hvor firmaets profil er av høy arkitektonisk kvalitet med vektlegging av helhet, funksjonelle løsninger og detaljbearbeidelse. Bedriften har 5 ansatte og holder til i Sandefjord.

BIO-midlene vil blant annet bli benyttet til opplæring i prosjektstyringsverktøyet Moment, ledelsesutvikling, BREEAM-sertifisering og opplæring i Infraworks grunnkurs og Spacemaker. Dette skal bidra til effektivisering av bedriftens drift, fornye arbeidsmetoder, øke kundekretsen og leveransekvalitet.

Fastlane Technologies AS (Larvik) – tildelt 663 068 kroner

Fastlane Technologies tilbyr ingeniørtjenester til energi, subsea, topside og infrastruktur. Bedriften er lokalisert i Larvik og har 15 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til implementering av og opplæring i nytt ERP-system, Odoo. Dette skal bidra til økt effektivisering, økt salg og nye markedsområder.

Grøntklima AS (Skien) – tildelt 400 904 kroner

Grøntklima fører montasjedeler, verktøy og andre varer for kjøle- og varmepumpebransjen. Selskapet holder til i Skien og har 6 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til implementering av og opplæring i datasystemet Cloud Office. Dette skal bidra til økt effektivisering, økt omsetning og på sikt flere arbeidsplasser.

Telemark kompetanse AS (Nome) – tildelt 174 000 kroner

Telemark kompetanse er et rådgivningsfirma som tilbyr tjenester innen rådgivning, tjenester og utleie av tekniske løsninger innenfor området teknologistøttet læring. Bedriften har 7 ansatte og holder til i Lunde.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen kvalitet/IKT sikkerhet og dokumentasjon, cybersikkerhet og sertifisering i læringsplattformen Moodle. Dette skal bidra til økt kompetanse, økt vekst og på sikt flere arbeidsplasser.

Oseberg Services AS (Tønsberg) – tildelt 302 477 kroner

Oseberg Services er et autorisert regnskapsbyrå som tilbyr tjenester innen regnskap og lønn. Bedriften har kontorer i Tønsberg og Oslo med totalt 35 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til lederutvikling. Dette skal bidra til økt omsetning, på sikt flere arbeidsplasser, samt bedre arbeidsmiljø.  

Ernst-B. Johansen AS (Bamble) – tildelt 319 071 kroner 

Ernst-B. Johansen produserer og leverer Cranemaster støtdempere til løfteoperasjoner til havs. Selskapet tilbyr også tjenester som offshore support for kunder innenfor olje og gass. Bedriften holder til på Stathelle og har 16 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til GWO-kurs og kompetanseheving innen elektronikk og automasjon. Dette skal bidra til økt kompetanse, økt omsetning og mindre sårbarhet ved for eksempel sykdom.

Lega Ost og Bakst AS (Vinje) – tildelt 61 308 kroner

LEGA er et ysteri og bakeri med kafe og butikk på Rauland i Vinje, og produserer og selger blant annet brunost, hvit geitost og andre bakevarer. Bedriften har 27 ansatte.

BIO-midlene vil blant annet bli benyttet til opplæring i nye maskiner, mattilberedning og IK-mat. Dette skal bidra til å trygge arbeidsplassene til de ansatte, samt økt kvalitet på produktene de selger.

Nortronix AS (Larvik) – tildelt 391 614 kroner

Nortronix produserer og selger sikkerhets- og alarmsystemer for bobil og campingvogn. Bedriften har 5 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen produksjon, trykketeknikk og digitalisering, samt ESD kurs for operatører. Dette skal bidra til økt kompetanse og bevare arbeidsplassene til de ansatte.

Minox Technology AS (Notodden) – tildelt 272 006 kroner

Minox Technology leverer systemer for vannbehandling på olje- og gassinstallasjoner, og står for design, engineering, innkjøp, byggeoppfølging og prosjektledelse. Selskapet har 21 ansatte og er lokalisert på Notodden.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen designverktøy og datastruktur. Dette skal bidra til teknisk integritet og datakvalitet og nå nye markedssegmenter.

August MedieStudio (Larvik) – tildelt 105 865 kroner

August MedieStudio er et medieselskap som blant annet produserer kortfilmer, informasjonsfilmer, internfilm for bedrifter, kinoreklame og teasere for sosiale medier. Bedriften har tre ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til opplæring i Unreal Engine/virtual production. Dette skal bidra til at selskapet kan tilby unike medieprodukter, åpne opp for nye markeder, vekst og nyansettelser.

Yara Norge AS avd. Yara Porsgrunn (Porsgrunn) – tildelt 396 467 kroner

Yara er et gjødsel- og kjemikalieselskap som har spesialisert seg på gjødsel, ammoniakk og salpetersyre. Yara Porsgrunn har 557 ansatte og holder til på Herøya i Porsgrunn.

BIO-midlene vil bli benyttet til opplæring i SharePoint Hub. Dette skal bidra til å effektivisere arbeidsprosesser og intern kommunikasjon.

Endevi AS (Larvik) – tildelt 26 382 kroner

Endevi leverer prosesser og rådgivning til enkeltpersoner og organisasjoner. Selskapet har én ansatt.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen styrekompetanse. Dette skal bidra til å sikre flere oppdrag og en jevn inntekt.

Norsk Landbruksrådgivning Østafjells (Skien) – tildelt 83 500 kroner

Norsk Landbruksrådgivning Østafjells er en medlemsforening som har som formål å gi et helhetlig rådgivningstilbud til gårdbrukere og andre med tilknytning til og interesse innenfor landbruket.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen formidling på digitale flater. Dette skal bidra til at medlemmer og andre kan forbedre resultatet i sin bedrift og på sin gård.

Affair AS (Larvik) – tildelt 150 986 kroner

Affair er et designbyrå i Larvik med tre ansatte. Selskapet tilbyr tjenester innen design, reklame, illustrasjon, utsmykning og nettsideutvikling.

BIO-midlene vi bli benyttet til kompetanseheving innen designledelse. På sikt vil dette bidra til styrket kompetanse og muligheten for en større kundegruppe, flere oppdrag og flere ansettelser.

Speira AS (Holmestrand) – tildelt 35 000 kroner

Speira avdeling Holmestrand er en global produsent av avanserte valsede aluminiumsprodukter, og har en årlig produksjon på omtrent en million tonn aluminium. Selskapet holder til i Holmestrand og har 479 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving for porteføljestyring av strategiske IT prosjekter. Med denne kompetansen vil bedriften kunne håndtere fremtidige avgjørende digitale prosjekter.

Aarnesgruppen AS (Midt-Telemark) – tildelt 28 658 kroner

Aarnesgruppen består av tre kafeteriaer som driver med norsk tradisjonsmat, catering og selskaper. Firmaet har 79 ansatte fordelt på Gvarv, Bø og Seljord.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen baking, markedsføring og sosiale medier, samt regnskap. På sikt vil dette trygge bedriftens fremtid, bevare arbeidsplassene  og øke sysselsettingen.

Tele-Tur AS (Drangedal) – tildelt 170 394 kroner

Tele-Tur tilbyr transporttjenester til bedrifter, lag, foreninger og andre grupper. Selskapet har to ansatte og er lokalisert i Drangedal.

BIO-midlene vil bli benyttet til utvidelse av førerkortsertifikat fra klasse C til klasse D med YSK slik at daglig leder kan være fast sjåfør. Dette vil bidra til at bedriften kan ta oppdrag gjennom hele året og bedre inntjeningen.

Norstamp AS (Sandefjord) – tildelt 323 476 kroner

Norstamp produserer og leverer grafiske produkter som etiketter, emballasje og kontorstempler. Selskapet holder til i Sandefjord og har 10 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen bærekraft og digitalisering av prosesser knyttet til innkjøp, logistikk og salg. Dette skal bidra til økt kompetanse, smidigere prosesser og økt salg.

Selvig AS (Horten) – tildelt 286 832 kroner

Selvig er en råvareprodusent lokalisert i Horten med fem ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen digitalisering, data, forhandlinger og bærekraftig emballasje. Dette skal bidra til mer effektive prosesser knyttet til innkjøp, logistikk og salg, men også når det gjelder behandling av data, varebeholdning og kommunikasjon.

Bø og Lifjell Turridning A/S (Midt-Telemark) – tildelt 72 685 kroner

Bø og Lifjell Turridning er et selskap som tilbyr rideturer til familier, turister, hyttefolk og andre. Bedriften har to ansatte og holder til i Bø.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving for å kunne tilby rideturer til personer med underliggende sykdommer, funksjonsnedsettelser eller psykiske og fysiske utfordringer.

GassCare AS (Porsgrunn) – tildelt 140 438 kroner

GassCare er lokalisert i Porsgrunn og har to ansatte. Selskapet utvikler, produserer og selger gass-alarmer med gass-sensor, varsling og stengeventil for gass til hus, borettslag, hytter, båter, bobiler og storkjøkken.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen gassbransjen, innkjøp, salg, forhandlinger, samt effektivisering av drift, leverandørkjedene og forhandlernettet. På sikt bidrar dette til å øke kompetanse, antall ansatte og å nå nye markeder nasjonal og internasjonalt.

Galleri Grindbakken AS (Bamble) – tildelt 457 155 kroner

Galleri Grindbakken er stedet for filigran, håndverk, kunst, formidling og opplæring. Selskapet har en ansatt, og holder til i Bamble.

BIO-midlene vil bli benyttet til å ta gullsmedsvennebrev. Dette vil gjøre det mulig for bedriften å produsere og selge smykker gjennom anerkjente gallerier og utstillinger, salg av smykker fra eget verksted, tilby reparasjon av gullsmykker og bli lærebedrift også innenfor gullsmedfaget.

Th. Marthinsen (Tønsberg) – tildelt 437 151 kroner

Th. Marthinsen er en sølvvarefabrikk som produserer, designer og selger sine egne produkter. Selskapet er lokalisert i Tønsberg og har 27 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen digitalisering, markedsføring, 3D-scanning og polering/sliping. Dette skal bidra til økt salg og mer effektive prosesser.

Det Gule Huset i Kragerø AS (Kragerø) – tildelt 132 519 kroner

Nordraak Matverksted er en nabolagsrestaurant som har som mål å etablere seg med et spennende helårstilbud i Kragerø og omegn, både til fastboende og gjester. Selskapet har fire heltids ansatte og i tillegg til vanlig restaurantdrift tilbyr de blant annet matkurs og catering.

BIO-midlene vil benyttes til kompetanseheving innen drikkevaresegmentet, da særlig innen vin og øl. Denne kunnskapen vil styrke bedriften i forhold til kursvirksomhet og fremtidsplanene som egen importør av vin og sake.  

Marlobobos AS (Holmestrand) – tildelt 67 772 kroner

Marlobobos er et lokalt mjøderi og bryggeri i Sande som utvikler og selger produkter av mjød, øl og cider. Bedriften har to ansatte.

BIO-midlene vil benyttes til kompetanseheving i form av kurs innen blant annet markedsføring og food and beverage management som skal styrke de ansatte og omstille bedriften til å ta større posisjoner i markedet både nasjonal og internasjonalt.

R8 Edge AS (Porsgrunn) – tildelt 61 137 kroner

R8 Edge er et byrå med bred og variert kompetanse innen design, markedsføring og digitale løsninger. Selskapet har 14 ansatte og er lokalisert i Porsgrunn.

BIO-midlene vil benyttes til opplæring av ansatte i CRM-plattformen HubSpot. Dette skal bidra til at alle rådgiverne i selskapet kan påta seg og levere prosjekter på tvers.

Kunstgjødsel Kulturbyrå (Skien) – tildelt 40 415 kroner

Kunstgjødsel Kulturbyrå har én ansatt og er et selskap som driver med kulturfinansiering og -sponsing. Det går mest i foredrag om inntektsmuligheter og tilskuddsstrategier og en-til-en veiledning. Innehaveren har også gitt ut en bok om hvordan man kan leve av kunst.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen forfatterskap og forlagsvirksomhet for å kunne gi ut flere bøker via eget forlag.

Silva Consult AS (Fyresdal) – tildelt 413 740 kroner

Silva Consult er et konsulentselskap med to ansatte lokalisert i Fyresdal. Selskapets kjernekompetanse er bærekraftig utvikling, prosjektledelse og forretningsutvikling.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen bærekraftig forretningsmodeller, digitalisering og kommunikasjon. På sikt kan bedriften hjelpe flere selskaper og med tid kan bedriften utvikles med flere ansatte.

Vikre Handel AS (Porsgrunn) – tildelt 202 405 kroner

Vikre Handel er en importbedrift som selger plasthaller, garasjetelt, tilhengere og gabion-kasser til byggenæringen. Selskapet har fire ansatte og holder til i Porsgrunn.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen drift og vedlikehold av nettbutikken, regelverk tilknyttet import og markedsføring. Dette skal bidra til å effektivisere driften og gjør selskapet mindre sårbart. De ansatte vil også kunne dekke flere roller i selskapet og dermed være mer anvendelig.

Mevo Norway AS (Skien) – tildelt 129 200 kroner

Mevo Norway er en teknologibedrift med fem ansatte som er lokalisert i Skien. Bedriften tilbyr en programvare som gir andre selskaper en målrettet plattform for opplæring, motivasjon og kommunikasjon med interne eller eksterne salgsledd.

BIO-midlene vil bli benyttet til kompetanseheving innen designledelse. Dette skal bidra til bedre produkter, mer effektive prosesser internt og flere og mer fornøyde kunder.

Disse bedriftene har fått tildelt støtte i 2021

Adminkit AS (Sandefjord) – tildelt 29 400 kroner

Adminkit ble etablert i 2019, og har 7 ansatte, samt to unge i praksis på kontoret i Sandefjord. I tillegg er det tre ansatte i Hellas. Bedriften utvikler programvare for personal og administrasjon i små og mellomstore bedrifter. Dette er et udekket behov i markedet, og Adminkit har hatt en god start.

BIO-midlene vil bli brukt til å gi ansatte et kurs i datasikkerhet, og i tillegg vil to ansatte få arbeidsrelevant språkopplæring.

Rune Brekka AS (Kragerø) – tildelt 115 891 kroner

Rune Brekka er et håndverksfirma i Kragerø med hovedfokus på Kragerø­skjær­gården. Firmaet har til sammen 16 ansatte innen flere forskjellige fagfelt, og vi leverer utvendig og innvendig håndverks- og vedlikeholdstjenester.

Flere ansatte vil gjennom BIO få mulighet til å gjennomføre gartnerfaglig opplæring, slik at bedriften har flere ben å stå på gjennom hele året.

Trehuset/Amalie Ree (Brevik) – tildelt 225 470 kroner

Amalie Ree er utførende kunstner/designer og selvstendig næringsdrivende, og har drevet under konseptnavnet «Trehuset» i Brevik siden 2015. Trehuset er en nisjebutikk med kunst, design og håndverk i tillegg til blomster, gaver og garn.

Innehaveren av Trehuset ønsker å bruke BIO-midlene til å formalisere en kunstnerutdanning, for å kunne videreutvikle og utvide denne delen av virksomheten.

Enwa PMI AS (Sandefjord) – tildelt 183 318 kroner og 374 502 kroner

Enwa PMI er et selskap i Enwa-konsernet med ca. 100 ansatte, og er en av landets ledende tekniske entreprenører innen fjernvarme, varmeanlegg, kjøling, industri og vann og avløp. 

Bedriften har søkt om midler til to ulike BIO-tiltak. Det ene tiltaket går ut på å gi opplæring i lederkompetanse til fagpersoner, for å kunne utnytte ressurser og gjennomføre prosjekter mer effektivt. Det andre tiltaket er rettet mot ledere, som vil få økt kompetanse i prosjektledelse.

Urban Space Lab AS (Brevik) – tildelt 202 023 kroner

Bedriften leverer landskapsarkitekt-tjenester. Det er her én ansatt, men Urban Space Lab samarbeider med offentlige virksomheter og kunstnere, og tar i bruk kunstneriske metoder ved utvikling av landskap og byrom.

BIO-midlene vil gi innehaver mulighet for å formalisere en utdanning innen visuell kunst, som vil bidra til at virksomheten kan bygge kunnskap og gi økte muligheter for samarbeid, også internasjonalt.

GS Maskin AS (Kragerø) – tildelt 211 008 kroner

Virksomheten er et entreprenørfirma som ble etablert i 2004 og har 38 ansatte. GS Maskin utfører arbeid for kommuner, fylkeskommune, vegvesen og private.

For å ha flere ben å stå på og være bedre rustet ved stor oppdragsmengde innen vei- og anlegg, ønsker bedriften å bruke BIO-midlene til å gjennomføre ADK-kurs for en gruppe ansatte.

Dalen Mekaniske Produksjon AS (Tokke) – tildelt 385 263 kroner

Dalen Mekaniske Produksjon er en produksjonsbedrift med 20 ansatte, spesialisert på elektrisk førende komponenter.

BIO-midlene vil benyttes til et kompetanseløft på digitale løsninger, bygge kunnskap for å møte endrede krav i markedet, og vil bli bedre på prototyping for å øke omsetningen på elektrisk førende komponenter til det grønne skiftet. 

Prestegårdshagene SA (Porsgrunn) – tildelt 160 000 kroner

Prestegårdshagene er et samvirke med to deltidsansatte som produserer økologiske grønnsaker, urter og bær til andelshavere.

BIO-midlene vil benyttes til kompetanseheving innen regenerativt landbruk, produksjon av snittblomster, strategisk kommunikasjon og markedsføring. Dette skal bidra til utviklingen av gården baseres på et tryggere faglig grunnlag.

Artskill AS (Færder) – tildelt 156 984 kroner

Artskill er en enmannsbedrift som driver en plattform for online kurs i kreative emner. Bedriften tilbyr opplæringsprogram, og tar sikte på å være et alternativ til amerikanske plattformer. Artskill koordinerer søknad på vegne av tre kunstnere/designere.

BIO-midlene vil benyttes til opplæring i å utarbeide online kurs. Dette vil gi de tre virskomhetene både synlighet og mulighet til ekstrainntekt.

Velle Utvikling AS (Tønsberg) – tildelt 380 178 kroner

Velle Utvikling tilbyr pedagogiske og kunde-/deltakerorienterte produkter og tjenester til næringslivet og offentlig sektor. Bedriften har blant annet et tett samarbeid med NAV og teller drøyt 80 ansatte.

BIO-midlene vil benyttes til opplæring av ansatte i mekanisk avdeling, i tegning i Solidworks programmeringssystem. Dette skal bidra til at flere av de elevene, lærlingene og deltakerne som har et tilbud hos Velle Utvikling, skal få riktig og ettertraktet kompetanse og styrket mulighet for arbeid.

Gullsmed Vinjerui AS (Tokke) – tildelt 69 489 kroner

Gullsmed Vinjerui har tre ansatte og fokuserer både på bunadsølv og sølv sammen med designsmykker, skjerf, vesker, ulltøy, interiør m.m..

BIO-midlene vil benyttes til kompetanseheving innen nettbaserte tjenester og foto/video-bearbeiding, videreutvikling og synlighet av nettbutikken og verkstedsopplæring.

Brunvoll Mar-El AS (Tokke) – tildelt 696 300 kroner

Brunvoll Mar-El er lokalisert på Dalen i Tokke kommune og har ca. 42 ansatte. Bedriften leverer kontrollsystemer for styring av ror og framdrift på skip og andre fartøyer, til verft i hele verden.

BIO-midlene vil benyttes til opplæring som bidrar til å profesjonalisere prosjektgjennomføring og innkjøpsmetodikk. Videre til å øke teknisk kompetanse blant ansatte ifm. at bedriften har etablert seg som en systemleverandør på komplekse el/hybridsystem for framdrift av hurtiggående fartøy.

Xpert Technology Group AS (Tønsberg) – tildelt 123 232 kroner

Xpert Technology Group er et administrasjonsselskap med ni ansatte og flere underliggende driftsselskaper.

BIO-midlene vil benyttes til opplæring i LEAN. Dette skal styrke bedriftens fokus på systematisk forbedringsarbeid ved gjennomføring av forbedringsprosjekter både i moderselskapet og i de underliggende driftsselskapene. Dette skal styrke muligheten til blant annet å kunne etablere seg på nye markeder.

Xpert Installasjon AS (Tønsberg) – tildelt 432 030 kroner

Xpert Installasjon er en installasjonsbedrift. De har ca. 83 ansatte og er totalleverandør innen elektrotjenester til både privat- og bedriftsmarkedet.

BIO-midlene vil benyttes til opplæring innen installasjon, salg og oppfølging av solcelleanlegg slik at bedriften kan tilpasse seg utviklingen på markedet. Videre vil midlene benyttes til opplæring i prosjektledelse slik at de ansatte styrker sine forutsetninger for å følge opp mer komplekse prosjekter.

Telemark Kildevann AS (Fyresdal) – tildelt kr 469 685 kroner

Telemark Kildevann produserer mineralvann, leskedrikker og annet vann på flaske, og har 18 ansatte.
I forbindelse med installering av en ny produksjonslinje som skal bidra til bruk av mer miljøvennlig emballasje, er det behov for å øke de ansattes tekniske kompetanse. BIO-tilskuddet vil bli benyttet til dette formålet.

Ledervekst AS (Sande) – tildelt 248 679 kroner

Ledervekst ble etablert i 2019 og har en ansatt. Firmaet leverer foredrag, kurs og transformerende programmer til enkeltpersoner, ledere og team.

BIO-midlene vil benyttes til kompetanseheving i bruk av nye digitale verktøy, markedsføring, merkevarebygging og markedsstrategi. Dette skal bidra til at den ansatte kan bli tryggere på formidling, og bedriften kan nå ut til flere kunder på nye måter.

Funzionano AS (Porsgrunn) – tildelt 274 000 kroner

Funzionano ble stiftet i 2015 for å kommersialisere POSS-teknologien utviklet ved SINTEF, og utvikler nå produksjon av funksjonelle nanoteknologibaserte hybridpolymerer.  Bedriften har 12 ansatte.

De tildelte BIO-midlene vil bli benyttet til å gi opplæring innen prosjektledelse, POSS-teknologi for å sikre videre innovasjonskraft, samt bruk av verktøyet Labstep (R&D).

Olvondo Technology AS (Holmestrand) – tildelt 43 244 kroner

Olvondo Technology er et lite oppstartsselskap som utvikler en høy-temperatur varmepumpe som utnytter spillvarme til å produsere damp, slik at bedrifter kan utnytte spillvarme som energikilde og redusere CO₂ utslipp. Bedriften har 12 ansatte.

BIO-midlene vil bli benyttet til å skolere opp to ansatte til å fylle flere funksjoner i overgangen fra oppstartselskap til produksjonsbedrift. Det vil bli gitt opplæring blant annet i varme arbeider, truckkjøring og fittings- og boresystemer.

Life Improvement AS (Skien) – tildelt 90 741 kroner

Life Improvement har to ansatte, og er et kompetansesenter for helse og arbeid, som tilbyr leder- og medarbeiderutvikling, gjennom veiledning, kognitiv terapi og undervisningsoppdrag.

De tildelte BIO-midlene vil bli brukt til å gjennomføre Praktisk Pedagogisk Utdanning for en ansatt, for å kunne styrke bedriftens muligheter for å påta seg nye typer undervisningsoppdrag.

BRO Reklame (Sandefjord) – tildelt 83 930 kroner

BRO reklame er et reklamebyrå som tilbyr tjenester innen digital markedsføring, sosiale medier, foto, film, tekst, nettsider, design og rådgivning. BRO består av 5 ansatte.

Reklamebyrået vil bruke BIO-midlene til å styrke sin kompetanse innen 3D-design, et viktig strategisk satsningsområde som vil gi bedriften et ekstra ben å stå på.

Grenland Rail AS (Skien) – tildelt 52 263 kroner

Grenland Rail har siden oppstarten i 2005 drevet med transport på jernbane, og består av 70 ansatte. Bedriften frakter gods for næringslivet og industribedrifter, samt utstyr og maskiner for Bane NOR og sporentreprenører.

BIO-midlene vil bli benyttet for å styrke kompetansen innenfor skifting og bremseprøver i jernbanen. Dette vil gi sikkerhetsavdelingen et bedre grunnlag for å kunne vurdere, implementere og iverksette sikkerhetstiltak for fremtiden. 

Galleri Osebro AS (Porsgrunn) – tildelt 31 700 kroner

Galleri Osebro ble etablert i 1991. Galleriet har blant annet månedlige separatutstillinger, kombinert med en formidling av profesjonelle norske kunstnere fra hele landet. Galleriet har seks ansatte, hvorav en i full stilling. Galleriet ble hardt rammet først av brann i 2018 og så koronapandemien. De har tatt strategiske grep for å sikre galleriets økonomiske "grunnmur" og har vedtatt en plan på etablering av eget rammeverksted.

BIO-midlene vil benyttes til å gi opplæring ifm. etableringen av rammerverkstedet.

Ernst-B. Johansen AS (Bamble) – tildelt 65 313 kroner

Ernst-B. Johansen er en nisjebedrift, etablert i 1983 som leverer avanserte Cranemaster støtdempere til løfteoperasjoner til havs. Bedriften har 13 ansatte. Med det grønne skiftet og de økende investeringene i fornybar energi, ser bedriften en økt etterspørsel. Leveransene øker i størrelse, teknisk omfang og kompleksitet, og det stilles nye forventninger til prosjektgjennomføring.

BIO-midlene vil benyttes til kurs i prosjektplanlegging.

Laugstol AS (Porsgrunn) – tildelt 933 172 kroner

Laugstol er et elektroentreprenørselskap med 153 ansatte, som har sin kjernevirksomhet innen både elkraft (høyspent) og elektrotjenester. I tillegg til dette driver bedriften med energistyring og automatisering innen både bygg og anlegg.

BIO-midlene vil benyttes til kompetanseheving i bruk av nye digitale verktøy for bedre prosjektstyring.

EFD Induction AS (Skien) – tildelt 3 173 020 kroner

EFD Induction utvikler, tilvirker, selger og markedsfører frekvensomformere og induksjonsvarmesystemer. Bedriften benytter innovativ teknologi som forbedrer varmeprosesser ved å gjøre dem kostnadseffektive, sikre og robuste ved å minimere energiforbruket.

Det er høye kostander forbundet med å ha produksjon i Norge. Samtidig opplever bedriften et økt krav fra kundene om raskere levering. En viktig konkurransefordel er derfor innovativ produksjonsutvikling og effektiv produksjon.

BIO-midlene skal benyttes til å gi ansatte i EFD Induction opplæring i et nytt ERP-system for en raskere og enklere produksjon. 

Superlativ Media AS (Midt-Telemark) – tildelt 375 823 kroner

Superlativ Media er et reklamebyrå med fire årsverk, og holder til i Bø i Midt-Telemark. 

Frem til koronapandemien inntraff, jobbet reklamebyrået for det meste med tradisjonell markedsføring gjennom blant annet kundekataloger, turistbrosjyrer, reklameseil/bannere og plakater. Markedsføringsbransjen har nå flyttet seg fra analoge til digitale flater, som igjen krever kompetanseheving for å møte kundens etterspørsel. 

Superlativ Media vil benytte BIO-midlene til opplæring for å kunne levere innhold egnet digitale flater, samt opplæring innen strategi og analyse for kampanjeplanlegging og gjennomføring.

Velle Utvikling AS (Tønsberg) – tildelt 350 774 kroner

Velle Utvikling er en kompetansebedrift som tilbyr pedagogiske og kunde-/deltagerorienterte produkter og tjenester til næringslivet og offentlig sektor i hele Vestfold og Telemark. Velle Utvikling er et frittstående datterselskap i konsernet Velle Gruppen, og har blant annet et tett samarbeid med NAV.

Bedriften møter et økende tilsig av deltakere med mer komplekse utfordringer i skjæringspunktet psykisk sykdom og rusavhengighet. For å imøtekomme dette behovet, ønsker Velle Utvikling å tilegne sine ansatte kompetanse innen individuell jobbstøtte (IPS). IPS er en oppfølgingsmodell som hjelper personer med alvorlige psykiske lidelser å finne ordinært, lønnet arbeid som er i tråd med dere egne preferanser.

BIO-midlene vil bidra til at Velle Utvikling kan tilby sine deltakere bedre og mer nyansert veiledning, spesielt rettet mot økte utfordringer tilknyttet rus og psykiatri. 

Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenør AS (Tønsberg) – tildelt 206 849 kroner

Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenør leverer tjenester innenfor anlegg, nyanlegg grønt/skjøtsel og vintervedlikehold. Bedriften er en totalleverandør innenfor sitt fagfelt og utfører også rene grunnarbeider og feltutbygging. 

Bedrifter jobber aktivt med å garantere læreplasser innen anleggsgartnerbransjen og har fra høsten 2021 ansvar for totalt 16 lærlinger. For å sikre tilstrekkelig kompetanse til å følge opp lærlingene, samtidig som anleggsledere og formenn skal sikre prosjektene, er det behov for å styrke deres lederkompetanse. 

Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenør vil benytte BIO-midler til å utvikle sitt fagpersonell for å bli tryggere i lederrollen og samtidig kunne utvikle læringer så vel som fremdrift i prosjekter. 

Dollhouse AS (Porsgrunn) – tildelt 168 861 kroner

Dollhouse ble etablert våren 2011, og tilbyr moteriktige klær og tilbehør til kvinner. Butikken tilbyr plagg til både hverdag og fest, samtidig som kundene tilbys veiledning for kombinasjoner som matcher enhver stil. 

Da korna-viruset kom, stupte omsetningen og alle ansatte ble permittert. Bedriften snudde seg raskt rundt, og lanserte en nettbutikk i slutten av mars 2020. Erfaringene som her er gjort, viser viktigheten av å være synlig i det digitale markedet og tilby kunden digitale løsninger.  

BIO-midlene skal benyttes til å kunne styrke Dollhouse sin synlighet på nett, samt bli en plattform hvor kundene kan både handle og hente inspirasjon. På denne måten kan bedriften skape et lite univers på nett, som kommuniserer de samme verdiene og forretningsmålene deres fysiske butikk gjør. 

Momrak Verkstad AS (Fyresdal) – tildelt 85 155 kroner

Momrak Verkstad er et allsidig bilverksted som reparerer alle bilmerker i alle aldre. Samtidig utfører verkstedet andre oppgaver som oppretting og lakkering av kjøretøy. 

Ettersom veksten av elektriske- og hybridbiler øker betraktelig i Norge, har Momrak Verkstad AS behov for å øke sin kompetanse på dette området. 

BIO-midlene vil bidra til at ansatte ved Momarak Verkstad tilegner seg den nødvendige kunnskapen for å kunne reparere også "moderne" bilder. 

Grønne Frisører AS (Holmestrand) – tildelt 33 834 kroner

Grønne Frisører er en frisørsalong lokalisert i Holmestrand, og har i dag 8 ansatte. 

I frisøryrket har det blitt viktig med synlighet på sosiale medier og nett, for å nå ut til nye og eksisterende kunder. Blant annet blir det mer vanlig med nettbasert timebestilling, samtidig som det er avgjørende å kunne formidle kompetanse og arbeid på digitale plattformer for å være konkurransedyktig.

Grønne Frisører skal benytte BIO-midlene til opplæring innen fotografering, bildekommunikasjon og bilderedigering. Dette vil bidra til å øke lojaliteten og tilhørigheten blant eksisterende kunder, samt øke kundemassen.

Tronrud Betong AS (Holmestrand) tildelt 188 770 kr

Tronrud Betong ble grunnlagt i 2006 av Bård Helge Tronrud. De er en betongentreprenør som primært jobber som underentreprenør for store entreprenørene og utbyggere. De setter opp plasstøpte parkeringskjellere, industri/næringsbygg, gårdbygg og blokker. I Tronrud Betong er det 17 ansatte og har det siste året sysselsatt ca. 30 personer inkl. innleid hjelp.

Tronrud Betong utfører oppdrag for utbyggere for bolig- og næringsprosjekter, større entreprenørfirmaer/anleggsfirmaer, landbruksbygg og private småprosjekter.

Bedriften fikk tildelt midler for opplæring i ledelseskompetanse og C2-sertifisering. Slik at de kan stå bedre rustet til å møte markedets etterspørsel og fortsatt kunne levere kvalitet for oppdragsgivere.

The Room Skien AS (Skien) – tildelt 11 184 kr

The Room Skien er et lite treningsstudio spesialisert på pilates, yoga og barre. Før pandemien hadde de god vekst og planer om utvidelse av tilbudet for å dekke økt etterspørsel. I februar 2020 hadde de over 200 aktive medlemmer med løpende månedsabonnement. Den 12. mars 2020 ble de pålagt å stenge ned i en lengre periode og har senere blitt pålagt å stenge i ytterligere 3 omganger.

For å få en enda bedre vekst fremover har de fått midler til å utvikle bedriften og lære mer om de nyeste teknikker innenfor trening og helse, slik at alle instruktører er utdannet og oppdatert. De planlegger å lære opp nye instruktører fremover og tilby flere en mulighet til å jobbe som instruktør.

Straand Hotel AS (Kviteseid) – tildelt 552 829 kr

Straand Hotel i Vrådal har drevet som tradisjonelt, helårs, fullservice familiehotell siden 1864 med sine 125 hotellrom, konferansefasiliteter, restaurant, festsal, pub og aktivitetsanlegg. Konsernet består av et tradisjonelt hotell, et leilighetshotell og 62 utleiehytter. Hotellet er sterkt eksponert av korona-restriksjoner for utenlandske fritids-reisende i grupper, og for kurs & konferanser. Krisen har ført til en prognose på 50 % inntektsreduksjon for Straand Hotel AS i 2021, og 40 permitterte ansatte på ubestemt tid.

Når restriksjonene sakte løftes, ønsker hotellet å ta større markedsandeler i segmentet av selvstendig reisende; et segment med større betalingsvilje og muligheter for inntektsstrømming, men hvor gjestene stiller høyere krav til serviceproduktet.

Med utgangspunkt i omstillingsprosessen Straand gjennomgår med skifte i markedssegment, har de fått midler for å gi de ansatte kompetanseheving og opplæring knyttet til ny driftsmodell på kjøkken og restaurant, og også i resepsjon.

Batteri Olsen AS (Skien) – tildelt 21 000

Batteri Olsen selger batterier til privatpersoner, næring/offentlige etater/bedrifter i hele varespekteret med hovedvekt på start/fritidsbatterier. De ble i januar 2021 godkjent som offisielt Sunwind hyttesenter. Det gir muligheter for mersalg og krever mer kompetanse. Det betyr også at bedriften har fått et nytt ben å stå på, som igjen bidrar til å sikre arbeidsplassene. Hytte/fritidsbolig, bobil, campingvogn og båt/fritid er et voksende marked. Dette er et markedsområde og en kundegruppe hvor batteriteknologi er svært viktig i kombinasjon med fornybar energi i form av solcelleteknologi. Lithium teknologien er et viktig bidrag i så måte og setter store kompetansekrav til dem som forhandler.

Batteri Olsen har søkt om BIO-midler til kompetanseheving knyttet til Litihum batteriteknologi. De opplever at opplæring er en viktig del i denne prosessen og gjennom kompetanseheving vil de sikre arbeidsplassene og kanskje gi muligheter for ekspansjon, dvs. ansette flere folk.

Elektro 4 AS (Skien) – tildelt 130 798 kr

Elektro 4 er en stor aktør innen elektroinstallasjoner i Telemark og Vestfold. De er rundt 140 ansatte fordelt på 135 årsverk og arbeider innenfor flere segmenter i elektrobransjen.

Elektro 4 har fått tildelt midler for å øke sin kunnskap om begrepet bærekraft og bærekraftsmålene spesielt, gjennom å knytte bærekraftsmålene inn mot bedriftens drift og verdier. Dette skal gjøres ved å tilegne seg ny kunnskap og metoder for å styrke markedspotensialet og konkurransekraften, synliggjøre hvordan bærekraftsmålene gjør det mulig for bedrifter i forskjellige bransjer å samarbeide, og identifisere og gjennomføre tiltak som skal styrke den enkelte aktør med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål.

Telemark Lys (Fyresdal) – tildelt 535 000 kr

Telemark Lys er en sosial entreprenør med base i Fyresdal kommune. De jobber for alle grupper i samfunnet som trenger et varmere samfunn. De jobber for integrering, inkludering, nye trygge arenaer og økt kunnskap. Bakgrunn som attføringsbedrift og inkluderingsaktør for flyktninger gir en unik innsikt i behov og metoder. Gjennom utvikling av et folkeverksted ønsker de å bygge opp en møteplass som kan skape rom for læring, mestring og inkludering.

Bedriften er inne i en betydelig omstilling der kunnskapstilførsel er helt sentralt. Bedriften ser for seg å utvikle to konsept (Forskarpatruljen og Fyresdal Folkeverkstad) som skal skape grunnlag for videre drift og utvikling.

Bedriften har fått tildelt midler for å øke kunnskapen på pedagogisk tilrettelegging og utvikling av program for barn og unge i ulike aldere, teknisk utstyrskompetanse, kommunikasjon og markedsføring.

Faun Naturforvaltning (Fyresdal) – tildelt 78 519 kr

Faun Naturforvaltning ble stiftet i 2002, og er i dag 12 ansatte innen biologi, naturforvaltning, samfunnsfag, skogfag, landskapsarkitektur og praktiske mediefag. Faun har lang erfaring fra varierte oppgaver innen natur- og arealforvaltning. De sier at de i koronatiden har lært at det er fint med flere bein å stå på og at heldigitale produkter kan være en fordel, da man ikke er avhengig av fysiske møter og utreise.

Bedriften har fått midler til å styrke kompetansen hos ansatte når det gjelder visuell formidling. De ønsker opplæring i ArcGIS sin funksjon Story Maps, som gir mulighet til å presentere leveranse til kunder på en helt ny måte. StoryMaps kan også gi Faun en rekke nye produkter de kan nå ut i markedet med, somunike dokumenter, webdokumentarer om ulike tema og artikler til fagtidsskrift.

Polar Grenland AS (Porsgrunn) – tildelt 534 468 kr

Polar Grenland tilbyr tjenester innenfor områder som prefabrikkering og montering av mindre stålkonstruksjoner, blikkarbeider, montasje av mindre ventilasjonsanlegg, industrivedlikehold og arbeid innen trapper, plattformer og rekkverk.

Polar Grenland har kommet i en posisjon hvor det er stor mulighet for å komme inn på flere markeder og dermed ha flere bein å stå på. Dette gjelder stålbygg, stålarbeider, produksjon til bedrifter og flere fagområder innen industrien. Selskapet har derfor et stort behov for kompetanseløft på flere områder, og har fått tildelt midler til kurs innenfor sveis, tegning, truck, flensearbeid, småverktøy og varmearbeider.  

Vestmar Production AS (Kragerø) – tildelt 685 176 kr

Vestmar Production er en offshore relatert bedrift og produserer deler til olje- og gassmarkedet. I møte med det fremtidige markedet er selskapet nå i en omstilling og vil i nær fremtid bli fusjonert med AG Mekanikk AS.

For å sikre arbeidsplasser og være mer konkurransedyktige, vil Vestmar Prodution forbedre prosesser på dagens løsninger. Bedriften har derfor investerte i et nytt ERP-program. Dette er en stor del av omstruktureringen og skal innarbeides i hele organisasjonen.

Vestmar Production AS har søkt BIO-midler til opplæringen i ERP-program Rambas for hele bedriften. Opplæringen skal styrke kunnskapen til ansatte slik at arbeidsoppgavene blir utført selvstendig, tryggere og gi en eksakt oversikt over økonomi, innkjøp og produksjonsfremdriften i prosjektene.

Bandak AS (Nome) – tildelt 295 500 kr

Bandak er en mekanisk industribedrift med kjernekompetanse innenfor avansert maskinering, termisk belegning, sveis, montasje og test. Selskapet har en lang historikk og feiret i 2018 80 år. Bandak er en av de største privat eide arbeidsplassene i Nome kommune. 

Prognoser fra deres største kunde, samt forventinger om utvikling i pris og konkurranse, tilsier at det blir behov for å effektivisere sveiseavdelingen på Bandak. Sveisejobbene er med på å sysselsette deres 25 arbeidere, samtidig som sveisingen utgir betydelige ringvirkninger internt, og i deres søsterselskap, Bandak NCT AS.

Bandak har fått innvilget tilskudd til opplæring knyttet til robotiseringsløsninger. Det skal gis opplæring i bruk av sveiserobot i det daglige og til mer komplekse operasjoner. Opplæring av både sveisere, opplæring av personell som sveiseroboten får ringvirkninger for, samt innføring i robotiseringsløsninger for flere ledd av produksjonen.

Yogaloftet Larvik (Larvik) – tildelt 54 600 kr

Yogaloftet Larvik ble startet opp av Ingebjørg Vesaas i 2015. Yogaloftet beskriver seg som et lite, men kompetansesterkt yogastudio med faglig forankring innenfor den eldre Klassiske yoga (India). De tilbyr kurs iblant annet dynamisk yoga, klassisk yoga, pust og avspenning, samt yoga for barn. I tillegg holder de ulike helgekurs og sommerkurs.

Driften baserer seg på fysisk oppmøte og kursvirksomhet, noe som har vært utfordrende å gjennomføre det siste året. Bedriften har behov for å synligjøre og markedsføre seg på nett, både for å få kunder tilbake til fysiske kurs, men også for å synliggjøre Vesaas som en digital kursholder.

Yogaloftet Larvik har fått tildelt BIO-midler til opplæring i digital markedsføring.

Bygg- og tømrermester Torolf Stenersen AS (Sandefjord) – tildelt 192 340 kr

Bygg- og Tømrermester Torolf Stenersen er et veletablert og allsidig byggmesterfirma som ble etablert i 1989 og som holder til i Sandefjord.

De har sitt virkeområde hovedsakelig med oppføring av hytter og hus, tilbygg, restaurering, brygger og bad/våtrom samt små oppdrag for privatmarkedet med Vestfold som arbeidsområde.

Bygg og anleggsbransjen er i stadig endring, hvor Torolf Stenersen holder tritt ved å regelmessig ta i bruk verktøy for effektivisering av produksjonen. Bedriften ser nå et større potensiale i styrke kompetansen i administrasjonen på planlegging av utførelse og planlegging av byggeplass. Andre i bransjen har tatt tilsvarende grep med god effekt.

Bedriften fikk tildelt BIO-midler for opplæringen innenfor Lean i bygg og anlegg. Dette vil føre til sikrere arbeidsplasser ved en bedret prosjektgjennomføring som gir økt inntjening.

Management Synergy AS (Tønsberg) – tildelt 48 384 kr

Management Synergy er et konsulentselskap innen ledelse og karriere, og har drevet siden 1999. De har jobbet med store og kjente bedrifter, hvor det er gjennomført 23 kull på CoachingStudium. Selskapets hovedprodukter er innen lederutvikling, teamutvikling, karriere og rekruttering.

Bedriften har før korona kun tilbudt kursing, rådgivning og kompetanseprogram basert på fysiske møter. Det siste året har Management Synergy måtte utvikle sine leveranser digitalt, og rigger for en fremtid etter korona med en kombinasjon av fysisk og digital aktivitet.

Management Synergy har fått tildelt BIO-midler for å øke kunnskapen innen strategisk bruk av innholdsmarkedsføring og video på digitale flater. 

Kjetil's Tur AS (Seljord) – tildelt 57 260 kr

Kjetil's tur er et firma etablert i 1995 i Åmotsdal i Seljord kommune og har igjennom mange år drevet med persontransport av ulik art. Siden starten har bedriften drevet med skoletransport, vanlige bussruter, fylkeskjøring og turkjøring. Firmaet har de senere årene drevet mer med turkjøring. Pr i dag disponerer firmaet en stor turbuss, og to minibusser til forskjellige oppdrag.

De får tilskudd for å øke kompetanse på en sjåfør, utvide førerkortet og fornying av kunnskap innen yrkessjåførdirektivet.

Oseberg Service AS (Tønsberg) – tildelt 381 150 kroner
Oseberg Service er et automatisert regnskapsbyrå etablert i 2013. Bedriften har i dag 29 ansatte ved deres kontor i Tønsberg og fem ansatte ved kontoret i Oslo. 

Økt fokus på digitalisering og teknologiutvikling legger betydelig press på de tradisjonelle regnskaps- og lønnstjenestene, ved at tradisjonelle arbeidsoppgaver automatiseres. Blant annet antyder Regnskap Norge at over 50 % av dagens tjenester innen 3-5 år automatiseres bort. Oseberg Service sitt primærfokus blir dermed å gjøre eksisterende arbeidsstokk i stand til å levere fremtidens regnskap- og lønnstjenester.

Oseberg Service vil benytte BIO-midlene til å endre sine tjenester fra tradisjonell lønnsregistering og lønnsbehandling, til å kunne levere lønnsrådgivning og HR-tjenester. 

Fiber.no AS (Kragerø) – tildelt 325 348 kroner
Fiber.no er et teknologiselskap som leverer konsulenttjenester og fiberoptiske flerbruksnett. Deres kunder er i hovedsak bredbåndsselskaper, energiselskaper og kommuner. 

Utbruddet av korona-pandemien førte til at det i august 2020 ble en nedgang i deres hovedsegment med 90 prosent.

BIO-midlene skal benyttes til kompetanseheving av ledelsen, utover daglig leder, slik at de kan håndtere et større omfang av prosjekter på en kontrollert og effektiv måte, og samtidig frigjøre ressurser til å arbeide med markedsekspansjon. 

Varmehandel AS (Seljord) – tildelt 270 200 kroner
Varmehandel ble i 2007 etablert som en lokal varmebutikk i Seljord. Den selvstendige fagbutikken har showrom/utstillingsrom, nettbutikk og landsdekkende nettverk med montører. 

Siden oppstarten har bedriften hatt en jevn og stabil utvikling, med noen tilpasninger i forretningsområder. Som et resultat av koronapandemien, har netthandelen økt og bedriften ser en nødvendighet i å utføre strategiske og kompetansemessige endringer. 

BIO-midlene skal gi medarbeiderne og samarbeidspartnere kompetansegrunnlag for å ekspandere videre innen varesegmentet skorstein og stålpiper, også som netthandelsprodukt. Dette vil styrke leveransekvaliteten ved at alle ledd snakker samme språk, og kommuniserer slik at feil og avvik i leveransen minimeres. 

Raulandsfjell AS (Rauland) – tildelt 176 820 kroner
Raulandsfjell er en aktiv reiselivsdestinasjon i vestre del av Rauland. Selskapet eier og drifter restaurant og overnattingskapasitet i tillegg til alpinanlegget. Samtidig er destinasjonen knyttet sammen med de øvrige skiheiser på Rauland med egen skibuss som går flere ganger daglig. 

Raulandsfjells virksomhet er i hovedsak utviklet for særskilt drift i vinterhalvåret, hvor bedriftens kommersielle virksomhet er tilknyttet skiheiser, alpin- og offpistløyper. I flere år har det vært utfordrende å drifte en vinterdestinasjon som i utgangspunktet er avhengig av gode snøforhold. 

Derfor ønsker Raulandsfjell å benytte BIO-midlene til å etablere et solid teknisk faglig personell for sikker drift av et snøproduksjonsanlegg. Ved optimal drift av anlegget, kan vintersesongen utvides med ca. to måneder, hvilket vil gi økt behov for sysselsetting. 

Kjell Asbjørn Solberg AS (Nissedal) – tildelt 153 000 kroner
Kjell Asbjørn Solberg er en selvstendig entreprenørbedrift som utfører grunnarbeid, grøftarbeid, anlegg av VA, brøyting, hyttebygging og levering av knust masse. 

For at bedriften skal kunne opptre fleksible, er de avhengig av å ha nok sjåfører til enhver tid. Flere ansatte har hatt opplæring på andre maskiner, men på lastebil er Kjell Asbjørn Solberg AS svært sårbare. 

Kjell Asbjørn Solberg vil benytte BIO-midlene til å gi en av deres ansatte førerkort for klasse C, CE + YSK. Dette for å styrke en stabil arbeidskraft som kan brukes på flere områder inn i dag, samt å gi den ansatte (som tidligere var lærling hos dem) en sikker arbeidsplass. 

SPB Elektro AS (Skien) – tildelt 144 236 kroner
SPB Elektro er en liten, men kvalitetsbevisst bedrift, som utfører elektrisk installasjonsarbeid i Skien og omegn. 

Ettersom korona-restriksjoner fører til at SPB Elektro ikke kan møte kunden på samme måte som før, er det nødvendig å omstille bedriften for å stå bedre i dagens marked. I den forbindelse ønsker bedriften å styrke kompetansen innen salg, kunderelasjon, interne samhandlinger og digital kompetanse. 

BIO-midlene vil bidra til implementering av et nytt salgsverktøy. Verktøyet vil ta bedriften inn på nye og digitale markeder. Blant annet får SPB Elektro muligheten til å etablere netthandel, og gir ansatte mulighet til å gi kunden en pris under første konsultasjon. Ved å jobbe på denne måten vil bedriften kunne spare seg for mange unødvendige turer, kvalitetssikre og forhindre brannfarlige situasjoner. 

Opus Production AS (Sandefjord) – tildelt 136 754 kroner
Opus Production importerer, bearbeider og produserer næringsmidler inn mot HoReCa (hotell, restaurant og catering) markedet og industrien. Bedriften tilbyr i dag en rekke produkter som bla. iskrem, fryste porsjonskaker og desserter, sjokoladekurs, i tillegg til salg av ulike næringsmidler.  

Bedriften har siden pandemien inntraff, vært preget av nedgang i omsetning. Når samfunnet åpner mer opp igjen, vil bedriften bli møtt med helt andre rammebetingelser enn det de gjør i dag. Medarbeiderne må derfor tilegne seg ny kunnskap og kompetanse for å utføre nye arbeidsoppgaver. Samtidig skal oppgaver og aktiviteter som i dag kjøpes av eksterne parter, gjøres "in-house".

BIO-midlene bidra til å gi medarbeidere sikkerhetsrådgiver grunnkurs, førerkort klasse C1 og kurs i sjokoladetesting.  

Oswo AS (Horten) – tildelt 134 019 kroner
Oswo er en mekanisk/elektromekanisk produksjonsbedrift. Bedriften utfører overflatebehandling av materialer, men også bearbeiding av materialer som: Platebearbeiding, Stanse/Knekk, Sveis, CNC maskinering, Elektro mekanisk sammenstilling og test.

Grunnet virkninger av Covid-19 har Oswo fått redusert ordretilgang og lavere aktivitet. Dette har medført permittering av ansatte, og at noen ansatte har sluttet. For å møte den nye situasjonen ønsker Oswo å omskolere flere av deres ansatte slik at de kan ivareta flere funksjoner i bedriften. 

Oswo vil benytte BIO-midlene til å omskolere permitterte ansatte inn i nye funksjoner som kvalitetssikring og dimensjonskontroll. Dette innebærer kurs og opplæring i kvalitetssikring med bruk av målemaskin og måleutstyr. 

Fjellveterinæren AS (Vinje) – tildelt 82 387 kroner
Fjellveterinæren ble åpnet i 2015, på Haukeli. Mange av deres pasienter kommer langveis fra for å få behandlet dyrene sine av deres veterinærkiropraktor. 

De har hatt fast pendling mellom kunder i Bergen og Fjellveterinæren; og et veldig godt samarbeid mot Sandviken Dyreklinikk i Bergen. På grunn av dagens Covid-19 situasjon, sier det seg selv at både å reise til Bergen, og å få folk fra hele Sørlandet blir umulig. For å opprettholde arbeidsplasser og styrke bedriften, har det vært nødvendig med planlegging av en kompetansevridning mot tannhelse på smådyr, og mer mykdelskirurgi.

BIO-midlene vil bidra til å styrke bedriften ved å gi medarbeidere generell regnskapsforståelse, samt kursing i bløtvevskirurgi, generell tannopplæring og ekstraksjonsteknikker på tann. Ved å heve kompetansen betraktelig på veterinær/assistent, kan Fjellveterinæren ta inn pasienter de tidligere ikke kunne ta inn.

Satpos Technology AS (Horten) – tildelt 66 147 kroner
Satpos Technology er et lite teknologiselskap i vekst, som i mange år har levert produkter til energibransjen. I det siste året har bedriften siktet seg inn på Tare-markedet, og har utviklet prototype av en hav-sensor med live-data, slik at farmere kan følge data uten å måtte reise ut på sjøen. 

Som følge av koronapandemien, har bedriften blitt nødt til å permittere 4 ansatte fra 1. mars. Av denne grunn ønsker Satpos Technology å benytte noe av denne tiden til kompetanseheving. Samtidig ønsker bedriften å skape en lærende organisasjon som arbeidsmetodikk (LEAN). 

BIO-midlene vil benyttes til opplæring i LEAN, avstandsledelse og kvalitetsledelse i software. Dette vil bidra til at ansatte får et mer bevisst tankesett mot kontinuerlig læring, samhandling mellom ledere og ansatte, samt en høyning a kvalitet på software og prosessen frem til det ferdige produktet. 

Select Gruppen AS (Sandefjord) – tildelt 64 257 kroner
Select Gruppen er et selskap som importerer og selger i all hovedsak emballerte næringsmidler, samt utstyr og desinfeksjonsprodukter til HoReCa (hotell, restaurant og catering), og noe industri.

Pandemien har slått direkte ut på omsetning, med et fall på 40 %. Videre jobbes det med å se på hvilke grep som kan gjøres for å komme rustet ut på andre siden - når pandemien er over. For å styrke bedriften, fokuserer bedriften på kompetanseløft på områder hvor de i dag ikke er sterke nok. Herunder miljø - bærekraft, og ikke minst sikkerhet knyttet til håndteringen av deres desinfeksjonsprodukter.

Select Gruppen skal bruke BIO-midlene til å tilegne seg kunnskap og kompetanse innenfor Miljøfyrtårnordningen. 

Real Training Security AS (Holmestrand) – tildelt 40 726 kroner
Real Training Security er et utviklings-/innovasjonsselskap som utvikler en VR-simulator for håndvåpentrening for Norsk Politi. 

Overgangen fra å være et rendyrket utviklingsselskap til en sunn og god virksomhet vil bli krevende. Derfor prioriterer bedriften å gjennomføre kompetansehevende tiltak om offentlige anskaffelser; regelverk, samhandling og forhandlingsteknikk.

BIO-midlene skal gi daglig leder kompetansen som samlet vil gi Real Training Security konkurransekraft inn til offentlig sektor. Dette innebærer at bedriften blir styrket i utarbeidelse av anbud, bedre på forhandlinger og trygge på regelverket. 

Elektro 4 AS (Skien) – tildelt 30 600 kroner
Elektro 4 er en elektroinstallatør som prosjekterer og leverer alle typer elektriske anlegg. Bedriften er lokalisert i Vestfold og Telemark, med hovedkontor i Skien. 

Helt siden pandemien brøt ut, har Elektro 4 blitt tvunget til å "knive om jobbene" for å holde ansatte i arbeid. Nedgangen i totalmarkedet gjør det utfordrende for bedriften å sysselsette alle ansatte utover 2021. For å unngå permitteringer, vil bedriften benytte ledig kapasitet til kompetansehevende tiltak for å bli konkurransedyktige på drift.

BIO-midlene skal benyttes til opplæring i et digitalt HR-system. Ved å digitalisere HR-arbeidet, kan ansatte eksempelvis registrere fraværsrelaterte dokumenter elektronisk, istedenfor å utføre dette manuelt på kontoret. Dette gir nærmeste leder en bedre oversikt over fravær, som gjør planlegging av arbeidsdager mer effektiv. 

Real Training AS (Holmestrand) – tildelt 16 675 kroner
Real Training har 4 ansatte, og leverer brannkurs og øvelser på en innovativ og nyskapende måte. Bedriften benytter VR-teknologi for praktisk opplæring, og Kahoot som læringsplattform, for lokalt tilpasset brannteori og innføring i bedriftsinterne rutiner og risikoforhold. 

Koronasituasjonen har bydd på utfordringer, samtidig ser Real Training at markedet og behovet har endret seg. Hver og en av deres ansatte må beherske flere kompetanseområder og ferdigheter for å tilfredsstille kravene hos kunden.

BIO-midlene skal benyttes til å styrke kompetansen til medarbeiderne på brannfag. Dette vil styrke Real Training ved å tilpasse produkter og tjenester i forhold til kundens brannrisiko, samt gi bedre råd i møter med kundene. 

Kebony Norge AS (Skien) – tildelt 2 330 943 kroner
Kebony Norge produserer trematerialer ved hjelp av en miljøvennlig teknologi som gir betydelig lengre levetid, økt dimensjonsstabilitet og vedlikeholdsfrihet. Selskapet ble grunnlagt til Skien og har i tillegg til her, en fabrikk i Belgia. Deres hovedmarked er i Skandinavia, men har nå størst vekst i UK, Nederland og Tyskland. 

Ved en solid vekst, blir driften utfordrende å håndtere uten et godt integrert ERP-system som er innarbeidet i hele organisasjonen. Bedriften har behov for å forbedre prosesser på dagens løsning for å få oversikt over komplekse salgs-, produksjons- og anskaffelsesprosesser. 

BIO-midlene vil benyttes til implementering og opplæring av bedriftens ansatte for å etablere prognose, salgsordre, CRM og produksjonsordre i ERP-systemet. 

NIRAS AS (Midt-Telemark) – tildelt 1 006 207 kroner 
NIRAS arbeider med produksjon av andre rør og rørdeler av stål. 

Opplæringen skal gi medarbeiderne bredere og dypere kunnskap og ferdigheter for produksjon og leveranser slik at arbeidsoppgavene blir utført tryggere, mer selvstendig og uten avvik. Kompetansehevingen skal forberede og styrke evner og muligheter til omstilling, samt utnytte tiden til opplæring i stedet for å permittere ansatte.

Skorve Entreprenør AS (Seljord) – tildelt 810 644 kroner 
Skorve Entreprenør ble etablert i 2005, og tilbyr totalentrepriser og hovedentrepriser innen alle typer bygg. De er i dag 45 ansatte i staben, de fleste med svennebrev. Av de 45, er det tre lærlinger.

Med BIO-midlene ønsker de å gi sine ansatte en kompetanseutvikling som utgjør en forskjell, som skaper tilhørighet og gir varige resultater.

For Skorve som entreprenørfirma i et marked i stadig utvikling vil kompetanseutvikling bidra til større konkurransekraft, lønnsomhet og økt oppdragsmengde.

Protekt IT AS (Porsgrunn) – tildelt 475 792 kroner 
Protekt IT er en totalleverandør av tjenester og produkter innen sky, IT og telefoni. 

Bedriften ønsker å benytte BIO-midlene til å unngå permitteringer, styrke seg for fremtiden og posisjonere seg inn mot nye markeder. Derfor ønsker de å satse tungt på Microsoft Dynamics 365-plattformen, som er et nytt leveranseområde for bedriften.

Joy Notodden (Notodden) – tildelt 420 112 kroner
Joy Notodden er en butikkhandel med klær, og eies av Trine Bergestig som også er daglig leder. Bedriften har totalt åtte ansatte.

Situasjonen med korona har påvirket driften vesentlig og man ser et sterkt behov for omstilling for å sikre fremtidig drift. Bedriften har også valgt å utvide med en avdeling for hår og negler.

Opplæringen har som mål å styrke kunnskapen til alle ansatte når man nå ser et klart behov for å starte med netthandel og øke markedsføringen til bedriften på nett.

X-pert Installasjon (Tønsberg) – tildelt 326 375 kroner
X-pert ble startet i 2000, og siden det har selskapet vokst fra 5 elektrikere til nærmere 100 ansatte i 2018. Eiere og drivere har vært i selskapet siden starten, og sier de er alle ydmyke og stolte av i dag å være Vestfolds største privateide installasjonsbedrift.

X-pert Installasjon ønsker å bruke BIO-midlene til å lære opp alle være ansatte i datasystemet Symbrio. Dette ønsker de for å oppnå en bedre posisjon i markedet, samt en bærekraftig og kostnadseffektiv måte å jobbe på og en grønnere profil.

Hitec Products AS (Nissedal) – tildelt 326 220 kroner 
Hitec Products er en verdensledende leverandør av kontrollsystemer, mekaniske pakker og moduler. Selskapet har ambisjon om å ta en verdensledende posisjon i et nytt område, kjemisk resirkulering av plast. Hitec Products vil derfor benytte BIO-midlene til kompetansebygging innen polymerer og plast. 

Målet med opplæringen er å bygge opp en kjernekompetanse innenfor dette området i selskapet.

Visit Telemark AS (Skien) – tildelt 296 786 kroner
Visit Telemark er Telemarksregionen sitt overordnede destinasjonsselskap og jobber med både markedsføring og smart forvalting av ressursene innenfor reiseliv i destinasjonen. 

I lys av korona krisen, digitalt skifte og bærekraftig klimaskifte er Visit Telemark i en omstillingsprosess. Deres ambisjon er å være et samlende kompetansesenter og en sentral drivkraft for reiselivsbransjen i Telemarksregionen.

BIO-midlene bidrar til kompetansehevning som vil gjøre selskapet i stand til å levere flere essensielle tjenester ute i samfunnet, operer mer bærekraftig ved å utføre flere arbeidsoppgaver internt, samt løse oppgaver på en ny og mer effektiv måte. 

Bø Sommarland AS (Midt-Telemark) – tildelt 279 598 kroner 
Bø Sommarland er Skandinavias største vannpark siden 1985.De har merket konsekvensene av Covid-19 godt og ønsker å ruste bedriften og øke kunnskapen til de ansatte med opplæring for å minke sårbarhet, opprettholde arbeidsbehov og redusere kostnader i fremtiden. 

De skal bruke BIO-midlene til flere ulike opplæringskurs for eksempel innenfor motorsag, IT, synlighet og kursopplegg knyttet til tilrettelegging for gjester med funksjonsnedsettelser. 

Godt og hjemmelaget (Holmestrand) – tildelt 240 345 kroner
Godt og Hjemmelaget er ett håndverks lefsebakeri som holder til i Holmestrand i Vestfold. Det drives av nordlendingene Hallstein og Nina. Selskapet ble etablert i 2012 og har siden vokst seg stort og kjent over hele Norges land med sine hjemmelagde lefser.

Bedriften ble hardt rammet av Covid-19, og har nå søkt BIO-midler for å få de ansatte tilbake på jobb og ut av permittering. De ønsker å gjøre bedriften mindre sårbar i framtiden, ved å legge til rette for produksjon av andre ferske bakevarer, utover lefser. 

BlueTec AS (Tønsberg) – tildelt 228 182 kroner 
BlueTec er en elektrovirksomhet som arbeider med energirådgivning, solcelleanlegg og større elbil ladeanlegg.

BlueTec ønsker å øke bredden av kompetanse til flere ansatte, for å unngå permitteringer ved at hver enkelt kan benyttes i flere roller i bedriften, og at de kan konkurrere på nye markeder og tilby våre tjenester til andre installatører.

InHouse AS (Sandefjord) – tildelt 227 090 kroner
InHouse ble stiftet i 2018. Selskapet hadde i 2019 totalt 9 ansatte med et tydelig fokus på events, reiser og turarrangement for næringslivet. Dette utgjorde i området 70 prosent av virksomhetens omsetning. Den øvrige aktiviteten var knyttet til grafisk design og merkevarebygging.

På grunn av Covid-19 og falt omsetningen fra event- og reiseaktiviteter, derfor ønsker virksomheten nå å starte en omstruktureringsprosess. 

InHouse skal bruke BIO-midlene på å tilpasse selskapets ansatte til selskapets nye forretningsfokus. Dette inkluderer omskolering av medarbeidere, opplæring i nye arbeidsverktøy, samt opplæring i administrasjons- og regnskapssystemer, presentasjonsteknikk, tilbudsutarbeidelse og prosjektadministrasjon.

Sannidal Dekk og Felg AS (Kragerø) – tildelt 191 401 kroner 
Sannidal Dekk og Felg driver i dag med salg dekk og felg med tilhørende montering/dekkhotell. Videre har vi også storbilvask og drivstoffstasjon med tilhørende utkjøring av drivstoff med tankbil.
 
Sannidal Dekk og Felg ønsker å gi en ansatt opplæring knyttet til kjøring av tankbil og trekkvogn. Dette vil øke den ansattes arbeidsfunksjon i bedriften, og den ansette vil kunne dekke flere roller i selskapet og dermed være mer anvendelig. Dette ville avhjelpe og gjøre bedriften mindre sårbar, i tillegg til å kunne gi økt oppdragsmengde. BIO-midlene vil gjøre en slik opplæring mulig. 

Lød AS (Kragerø) – tildelt 189 744 kroner 
Lød har fått tildelt til sammen 189 744 kr gjennom to søknader på BIO-midler. Lød er et lite firma i Kragerø, med seks ansatte, som driver med møbelsnekring, finsnekring og båt-bygging/restaurering. 

Firma ble startet i 2015 av Jo Borkhus, på Skåtøy i en liten låve med en mann. Ordrene økte på og det ble ansatt en til - så enda en mann. De hadde da en båtbygger, en tømrer og en møbelsnekker. Lokalene ble for små og de flyttet til fastlandet i nye større, leide lokaler og ansatte en tømrer.

Lød skal bruke BIO-midlene til opplæring på CNC fres, TRUCK og BE

Rustfri Spesial Produksjon AS (Skien) – tildelt 167 429 kroner
Rustfri Spesial Produksjon har 23 ansatte og produserer skreddersydde rustfrie produkter etter kundens spesifikasjoner. 

Bedriften er i gang med et lengre digitaliseringsprosjekt hvor omstillingen innebærer at produksjonsmedarbeidere skal bruke digitale 2D og 3D produksjonstegninger, framfor dagens papirbaserte løsninger. 

BIO-midlene bidrar til bedriten vil kunne legge ut digitale produksjonstegninger løpende til hver arbeidsstasjon og blir derav ikke "låst" til en ukeplan; hvilket gir færre feil, bedre kapasitetsutnyttelse og bedre kundeservice på grunn av kortere leveringstider. 

Ikke bare brød (Porsgrunn) – tildelt 160 300 kroner
Ikke bare brød sier de er et kompromissløst, økologisk håndverksbakeri og butikk, etablert i 2012, med fire ansatte. Bakeriet bruker kun urkorn (gamle kornsorter) og har kunder fra store deler av landet, både for å handle, men også på kurs.

Bedriften ønsker å benytte BIO-midlene til å trygge arbeidsplasser og unngå permitteringer. Derfor ønsker de å jobbe med å se på hvordan de kan tilpasse seg digitale plattformer, og kunne tilby kurs på nett. 

Berg-Hansen Reisebureau Vestfold AS (Tønsberg) – tildelt 101 000 kroner 
Berg-Hansen Reisebureau Vestfold er et solid drevet reisebyrå i Tønsberg, med Vestfold og Telemark som nedslagsfelt og arbeidsområde. De driver en franchise, der de hovedsakelig jobber mot tre ulike forretningsområder; jobbreisende, gruppereiser og privatreisende. 

Berg-Hansen Vestfold ønsker å lære opp sine ansatte på flere områder, såkalt crosstraining. Tradisjonelt sett har de ansatte hos BH vært spesialisert og jobbet i siloer på ulike spesialistområdene. En slik opplæring vil bidra til økt kunnskap og kompetanse hos de ansatte og i tillegg gjøre bedriften mindre sårbar.

Sagliocco Ensemble (Porsgrunn) – tildelt 96 488 kroner 
Sagliocco Ensemble ble etablert i Porsgrunn i 1988 av Guandaline Sagliocco og Håkan Islinger. Sagliocco Ensemble jobber i et intimt format som kjennetegnes av nær og direkte kommunikasjon med publikum.

Skuespiller og kunstnerisk ansvarlig Guandaline Sagliocco har over flere år utviklet et kunstnerisk språk og fundament for produksjonene, og gitt ensemblet en gjenkjennbar signatur; en skuespillerstil preget av humor, lek og poesi, som appellerer til barn og voksne i alle aldre.

Med Covid-19 og nedstenging av kulturaktiviteter samt reiserestriksjoner forsvant bedriftens viktigste markedsføringskanal: å være til stede og bli sett og opplevd blant annet på kulturhus, festivaler og i den kulturelle skolesekken.

Bedriften ønsker å benytte BIO-midlene til en omstilling fra nasjonale og internasjonale oppdrag til et nytt og lokalt marked, som vil gi flere muligheter også når Korona-pandemien er over. De ønsker å utvikle kunstformidling kombinert med teater til målgruppen gallerier/museum/kunstinstitusjoner/ kunstforeninger.

Byggmester Olaf Haugland AS (Kragerø) – tildelt 91 763 kroner 
Byggmester Olaf Haugland er en byggebedrift lokalisert i Kragerø, som både jobber lokalt og rundt i fylket. De har nå 16 fast ansatte. 

BIO-midlene bidrar bedriften til å oppnå en kvalitets- og effektivitetsforbedring som gjør det mulig for bedriften å realisere sin ambisjon om vekst og legge grunnlag for å utvide med nye ansatte.

Real Training AS (Holmestrand) – tildelt 86 900 kroner 
Real Training er et norsk selskap som leverer praktiske brannøvelser med VR-teknologi; fleksibel, miljøvennlig, gøy, lærerik og kosteffektiv. Konseptet går ut på at den som skal øve tar på VR briller og opplever brannen gjennom VR brillene.

Real training skal bruke BIO-midlene til opplæring i digital markedsføring. Dette skal hjelpe bedriften med å nå ut i bedriftsmarkedet og trygge arbeidsplasser.

Itel AS (Tønsberg) – tildelt 83 442 kroner 
Itel er en teleoperatør, som i hovedsak fokuserer på Intelligente nettjenester. 

Itel ønsker å bruke BIO-midlene til å lære opp alle være ansatte i datasystemet Symbrio. Dette ønsker de for å oppnå en bedre posisjon i markedet, samt en bærekraftig og kostnadseffektiv måte å jobbe på og en grønnere profil.

Granvin Kulturhus AS (Seljord) – tildelt 80 060 kroner 
Granvin Kulturhus er et bygg som samler mye av kulturen i Seljord. Kulturskulen i Seljord har sine lokaler for øving og framføring her, Seljord idrettslag benytter idrettshallen til håndball og fotballtrening på vinteren, det er det treningssenter og bibliotek og i tillegg saler for møte, kurs, teater og kino.

Granvin Kulturhus ønsker å sertifisere seg som et miljøfyrtårn, noe som krever mye opplæring i HMS, avfallshandtering, rapportering, innkjøpssystem m.m. BIO-midlene vil også bidra til å unngå permitteringer. 

Uliveti Noreg AS (Vinje) – tildelt 77 823 kroner 
Uliveti Noreg selger egenprodusert ekstra virgin olivenolje og oliven, både til matbutikker, restauranter og enkeltpersoner gjennom abonnementsordning. Videre ønsker bedriften å utvikle en nettbutikk for kunder som ikke ønsker å binde seg til at abonnement.

Uliveti Noreg driver hele produksjonskjeden fra stell av tre, høsting, tapping av flasker og salg i Norge. En del av deres produkt er å kommunisere egen historie. 

BIO-midlene bidrar til at bedriften tilegner seg kunnskap om digital kommunikasjon og salg, samt den nødvendige kompetansen for å kunne utvikle en attraktiv og brukervennlig nettbutikk. Dette for å nå ut til en større kundegruppe.

MARIETTE AS (Porsgrunn) – tildelt 61 600 kroner
MARIETTE ble etablert i 2013, av Mariette Røed Torjussen, da hun utviklet en egen MARIETTE-linje med design av kleskolleksjoner, sko og vesker. I tillegg skreddersyr hun antrekk til kunder på bestilling, alt fra brudekjoler, drakter, drømmekjolen til den spesielle anledningen og andre spesialtilpassede plagg. Hun har også utvidet bedriften med å lage lampeskjermer og senge-gavler til interiør.

Bedriften har behov for et kompetanseløft innen salg og markedsføring på nett. MARIETTE driver innen en bransje der det stilles større og større krav fra markedet til å være synlig, formidle historier og få fram plaggenes kvalitet via skjerm. Derfor trenger bedriften å jobbe mer målrettet inn på nye markeder ved å tenke nytt i dagens situasjon.

Disse bedriftene har fått tildelt støtte i 2020

Kjeldaas AS (Sande) – tildelt 891 698 kroner

Kjeldaas er en entreprenør som leverer vei, vann og avløp på hele Østlandet. Bedriften har 126 ansatte.

Bedriften vil benytte BIO-midlene til kompetanseheving av sine ledere, for å bli mer attraktive i et tøffere marked og et marked som er i endring. Deres mål er å klare å holde alle i jobb uten permitteringer.

Sagaplant AS (Midt-Telemark) – tildelt 481 582 kroner

Sagaplant bidrar til det grønne skiftet og bioøkonomien ved å produsere sykdomsfrie og sortsekte planter til produsenter av frukt-, bær- og grøntanleggsplanter. Dette er med på å sikre stabile avlinger av god kvalitet for bærdyrkere og planteprodusenter over hele landet. Sagaplant er en liten bedrift på 12 ansatte og hadde i 2019 en omsetning på over 18 millioner kroner. 

Bedriften ser et økt potensiale i etterspørselen av norskproduserte planter og en tilgang til nye markeder. Ved å tilegne seg nye kunnskap om produksjon av nye arter og sorter av planter, har Sagaplant et potensiale til vekst i noen av deres eksisterende produkter.

BIO-midlene skal benyttes til opplæring som bidrar til at Sagaplant kan tilby næringen nye produkter, økt kvalitet, innovativ aktivitet og bedre leveringssikkerhet enn det er i dag. 

Seljord Hotel AS (Seljord) – tildelt 377 580 kroner

Seljord Hotel er et lite og unikt hotell med en lang og spennende historie fra 1850. Med sine 15 ansatte, 25 rom, restaurant og kursavdeling, omsetter de for ca. 7,5 millioner kroner årlig. 

Hotellet har blitt kraftig påvirket av restriksjonene knyttet til koronapandemien, hvor ansatte har blitt utsatt for permitteringer og permitteringsvarsler. De ønsker nå å bruke tiden på å omstille seg ved å heve fagkompetansen på tvers av avdelingene og i helhet for å optimalisere driften og kvaliteten på serviceproduktet, og å styrke ansattes fremtidige karrieremuligheter.
 
Seljord Hotel vil bruke BIO-midlene til å gi sine ansatte i førstelinjen, opplæring i avdelingsdrevet cross-training, gi ansatte med kvalifisert arbeidserfaring mulighet til å gjennomføre privatisteksamen/fagprøve, kursopplegg for ansatte med lavere kompetanse i bruk av norsk språk, kompetansehevning av avdelingsledere innen økonomi, og kurs i salg og markedsføring til resepsjonsansatte.  

Connection AS (Sandefjord) – tildelt 347 200 kroner

Connections ble stiftet i 2007 og er eid av gründer Marianne Reistveit gjennom Reistveit Holding. Bedriften driver reisebyrå-, turproduksjon- og reisearrangørvirksomhet samt eventplanlegging og gjennomføring for næringslivet. Bedriften har 14 ansatte. 

Som følge av UDs reiseråd samt forbud mot ansamlinger på grunn av Covid-19, ble alle ansatte helt eller delvis permitterte i mars.

Connections skal bruke BIO-midlene på å gi opplæring i administrasjonsprogram, regnskapssystemer og bookingsystemer.

2080 AS (Larvik) – tildelt 261 100 kroner

2080 er leverandør av kjøkken og serveringsutstyr til profesjonelle brukere innen hotell, kantine og restaurantnæringen. Bedriften har åtte ansatte og omsatte i 2019 for ca. 40 millioner kroner. 

I 2020 hadde 2080 et fall i omsetning, som medførte at mange ansatte ble fullt eller delvis permittert. I denne situasjonen ser bedriften fremover, og ser et behov for å tilpasse seg nye standarder for å være forberedt på hva den "nye normalen" i servicebransjen vil være.  

2080 vil benytte BIO-midlene til å tilegne sine ansatte kunnskap om nye krav kundene vil stille, hvilke nye serviseringsformer og produkter de må ha kunnskap om. Samtidig vil forelesninger og praktiske øvelser gjøre dem bedre rustet til å jobbe under nye rammer serveringsbransjen pålegges mens koronapandemien pågår, samt rammen som vil gjelde post Covid-19 tiltakene. 

Dyrud Elektro AS (administrasjon i Seljord) – tildelt 260 162 kroner

Dyrud Elektro ble etablert i 1983 og utfører arbeid i store deler av Vest-Telemark. Elektrikeren legger opp strømnett i nye og eldre bygg, og har erfaring innen veilys, fiber og el-kontroll i bolig, industri og landbruk. 

Bedriften vil skolere flere av deres elektrikere på el-kontroll av bolig, næring og landbruk, samt utdanne hele bedriften på digitale verktøy (dokumentasjon og rapporteringsverktøy). Dette for å være bedre rustet ved nedgang i markedet de operer i nå.

BIO-midlene vil i den anledning bidra til kompetanseheving og sertifisering av ansatte for å kunne utføre serviceoppdrag på en god og effektiv måte, noe som vil medføre ytterligere serviceoppdrag for firmaet.

Mersmak Skien AS (Skien) – tildelt 244 678 kroner

Mersmak Skien etablerte seg i 2008 og har per i dag to ansatte i 80 %-stillinger. Bedriften har årlig arrangert en matfestival i Skien sentrum, samt arbeidet med utstillerne, praktisk rigg og gjennomføring av julemarkedet på Handelstorget i Skien. Deres hovedmål er å fremme matglede og interessen for mat. 

I 2020 ble festivalene avlyst, noe som førte til et markant inntektstap. Med usikkerhet rundt muligheten for å gjennomføre festival i 2021, ønsker Mersmak å øke fokus på mulighetene for andre typer prosjekter og aktiviteter – og dermed være synlig hele året. 

Mersmak Skien vil benytte BIO-midlene til opplæring som skal gi dem kompetansen og verktøyene de trenger for å omstille bedriften, tilpasse og gjennomføre nye typer prosjekter og aktiviteter som supplement til festivalen.

Bø Hotell AS (Midt-Telemark) – tildelt 238 982 kroner

Bø Hotell driver det eneste hotellet i Bø. Utenom ferie/fritid på sommeren, er kurs og konferanse-markedet deres hovedmarked. 

Siden mars har konferansemarkedet blitt sterkt redusert, om ikke fraværende. Og Bø Hotell ser et klart tegn på at dette markedet er i endring mot mer digitale møter. Bedriften ønsker derfor å øke kompetansen på tvers av avdelinger, for å møte en fremtid der effektivitet og kvalitet blir viktig for å utvide deres marked og styrke posisjonen.

BIO-midlene vil benyttes til kompetanseheving og opplæring i ulike kompetansemål som; markedsføring og salg, aktiviteter, opplevelser, mat og drikke Bø har å by på, kvalitetssikring av produktleveranse, verstkapsrolle for et nytt og endret marked og bærekraftig ledelse. 

Drangedal Bilruter AS (Drangedal) – tildelt 184 809 kroner

Sjekkpunkt Drangedal er en avdeling i Drangedal Bilruter. Med sine åtte ansatte i avdelingen, har driften hovedsakelig basert seg på reparasjon av egne busser i Drangedal Bilruter.

Etter et tap av busskontrakt, ble Drangedal Bilruter sin persontransportavdeling nedlagt, og en omstilling i organisasjonen ble nødvendig. Gjennom aktivt markedsarbeid har Sjekkpunkt verkstedet økt kundemassen med mye kunder både på lette- og tunge kjøretøy. Etter hvert har avdelingen innsett at relevant og moderne utstyr, samt kompetansen innenfor bruk av dette er mangelfull blant de ansatte. 

BIO-tilskuddet vil bidra med opplæring og sertifisering i fartsskriverkontroll, diagnoseverktøy tungbil og laserjusteringsverktøy for hjul. Gjennom skolering i nye digitale hjelpemidler vil de være rustet til å møte ny teknologi i moderne kjøretøy, og kunne diagnostisere og rette feil som oppstår. 

Elektropluss Telemark AS (Midt-Telemark) – tildelt 130 312 kroner

Elektropluss Telemark er et godt etablert firma med 35 ansatte og utfører elektroinstallasjoner og internkontroll i hele Telemark. 

Bedriften skal utdanne to el-takstmenn som kan være fagpersoner ved feil på elektriske anlegg. 

BIO-midlene vil bidra til å kunne øke kompetansen i Elektropluss Telemark, noe som vil gi bedriften større konkurransekraft og økt antall oppdrag på Østlandet. 

Nilsen Bygg Kragerø AS (Kragerø) – tildelt 130 000 kroner 

Nilsen Bygg Kragerø driver hovedsakelig tømrervirksomhet, restaurering og nybygg, hvor store deler av virksomheten foregår på hytter og hus i skjærgårdsområdet. 

I perioder hvor hytteeiere benytter hyttene selv, er aktiviteten i markedet relativt lavt. Nilsen Bygg Kragerø har i den anledning kjøpt en tidligere taxibåt som de nå bruker som arbeidsbåt, men også for å kunne drive personbefordring som taxibåt. Ved å transportere feriegjester og andre håndverkere i skjærgården, vil det gi bedriften økt inntjening og sysselsetting for fremtiden.

Bedriften vil i den anledning benytte BIO-midlene til å finansiere nødvendige kurs og sikkerhetsopplæring for to ansatte, slik at de kan bli godkjente skippere av taxibåten. 

Telespinn AS (Seljord) – tildelt 94 780 kroner

Telespinn etablerte seg i 2008 som Norges første småskala spinneri, og produserer både egne merkevarer (garn/produkter), samt spinner ull for individuelle kunder. Bedriften er lokaliser på gården Midt-Svartdal i Seljord kommune, og selger produkter til utvalgte butikker i hele landet og via egen nettbutikk.

Covid-19 situasjonen har preget bedriften sterkt, hvorav mengden besøkende kunder har blitt redusert. Årlig får spinneriet mellom 30 og 60 større grupper på besøk for omvisning og foredrag om spinneriet og kulturlandskapet. Dette har vært utfordrende å gjennomføre i år. For å styrke Telespinn, vil det være nødvendig å utvikle digitale produkter. 

BIO-midlene skal benyttes til opplæring i salg gjennom internett, content marketing, analyser og gjennomgang av konkurransesituasjon og satsningsområder. Dette vil bidra til å sikre konkurransekraft og lønnsomhet i en ny markedssituasjon. 

Granvin kulturhus AS (Seljord) – tildelt 88 600 kroner

Granvin kulturhus er en non-profit tilrettelegger for kultur og idrett, og omsatte i 2019 for 7,9 millioner kroner. 

Kulturhuset har vært i en krevende periode hvor de har vært nødt til å stenge treningssenteret og permittere flere ansatte uten å vite med sikkerhet hva som skjer fremover. 

Granvin kulturhus ønsker å benytte BIO-midlene til å utdanne en av sine ansatte innen NLP og mentaltrening. Dette for å skape et mer helhetlig tilbud til deres nåværende kunder, men også nå ut til flere. 

Alminor AS (Tinn) – tildelt 76 110 kroner

Alminor ble etablert i 1988 og holder til i Tinn kommune. Her sysselsetter de i dag 10 personer, og har de siste årene hatt en omsetning på ca. 10 millioner kroner. Bedriften produserer hylleinnredning hovedsakelig til lager-, kjøle- og fryserom, med fokus på hygiene og brukervennlighet. 

Bedriften har et stort behov for å øke graden av automatisering og digitalisering i deres produksjonsprosess. Derav må de lære seg å jobbe mer digitalt og implementere dette i produksjonen over tid. 

Alminor har basert kundeoppfølging på fysisk tilstedeværelse for å tilpasse hyllesystemene etter kundens behov. Bedriften ønsker å benytte BIO-midlene for å få opplæring i bruk og implementering av et digitalt verktøy hvor kunden selv kan skreddersy egne reolsystemer. Dette digitale grunnlaget kan i sin tur mates inn i styringen av deres maskiner for en effektivisert produksjonsflyt. 

ABC Fallsikring AS (Tønsberg) – tildelt 74 109 kroner

ABC Fallsikring bidrar gjennom kurs og rådgivning til å sikre personell som arbeider der det er fare for fall til lavere nivå, eller behov for redningsberedskap fra høyden eller under bakkenivå.

BIO-midlene skal benyttes til utdannelse av ansatte for økt inntjening ved salg av utstyr. Dette vil øke behovet for ansettelse av personell for videre utvikling og utførelse av kurs/opplæring og videre utøve årlig kontroll og vedlikehold av deres produkter. 

Mytreat AS (Sandefjord) – tildelt 70 137 kroner

Mytreat er en familiebedrift som ble etablert i 2015 av Karin og Kristian Gran. Bedriften ble startet med en strategi om å importere økologiske og "rene produkter", med salg via egen nettside til forbruker. 

På grunn av Covid-19 har varemessene, som har vært deres viktigste utstillingsvinduer, blitt avlyst. Derfor må Mytreat omstille seg og endre deres primære salg- og markedsføringskanaler til digitale plattformer. 

BIO-midlene vil i den anledning bli benyttet til kompetanseheving innen digital synlighet, regnskap og analyse for en effektiv digital markedsføring. Opplæringstiltakene er forventet å gi økt etterspørsel og salg. Hvis veksten fortsetter, vil det bli behov for en ansatt på kundeservice/salg i løpet av andre halvår i 2020.  

Breiva Glamping AS (Midt-Telemark) – tildelt 58 240 kroner

Breiva Glamping ble etablert i 2019, og er en liten overnattingsbedrift som selger unik overnatting i Glamping-telt. Målet deres er å gi gjestene gode opplevelser i naturen uten at det skal gå utover komforten. 

Grunnet Covid-19, har flere bestillinger blitt avlyst eller flyttet frem i tid. Dette har ført permitteringer, hvor tiden ønskes å benyttes til kompetanseheving. Breiva Glamping ønsker å øke bemanningen over sommeren.

Breiva Glamping vil benytte BIO-midlene til å styrke daglig leders rolle som leder. Opplæring innen ledelse, økonomi og markedsføring, vil gi bedriften et godt grunnlag for veien videre. 

Digital Turisme AS (Tokke) – tildelt 57 000 kroner

Digital Turisme ble etablert i 2015, og jobber som konsulenter innenfor reiseliv og IT, hvor primæroppgavene omhandler digital markedsføring på sosiale medier, web-, bookings- og databaseløsninger. Deres viktigste oppgave er å skape gode resultater for kunden på digitale plattformer. 

Reiselivet har blitt hardt rammet av restriksjoner Covid-19 har medført. Dette har direkte påvirket Digital turisme og følgelig kundegrunnlaget. Derav trenger Digital turisme nye satsningsområder om selskapet skal vokse, og ser på muligheten for å utvikle egne løsninger. 

BIO-midlene skal i denne sammenheng brukes til kompetanseheving i bedriften. Tilskuddet vil gi sertifisering i prosjektledelse og produktutvikling på digitale plattformer. Sertifiseringen vil bidra til at bedriften kan tilby ytterligere spesialisert kompetanse innenfor IT-prosjektledelse og reiseliv. 

Kajakkpadling.no AS (Sandefjord) – tildelt 32 900 kroner

Tine Raisbæk har fra 2010 til 2020 bygget en solid bedrift innen kurs og guiding i kajakk. Bedriften har aktiviteter i store deler av Vestfold og Telemark, men i 2020 især hatt fokus på Tønsberg og Færder kommune. Det er turer med individuell påmelding og gruppeturer på bestilling.

BIO-midlene skal brukes til en satsning mot padling i vinterhalvåret hvilket krever en del utstyr, men også økt kompetanse innen padling og lokal natur/kultur. Produktet passer godt med trender i 2020 hvor norgesferie, små grupper og egenutvikling har vært sentralt. 

Lucky Bowl Horten AS (Horten) – tildelt 26 040 kroner

Lucky Bowl Horten er én av 15 avdelinger Lucky Bowl Norge har i Norge og Sverige, og ble etablert sommeren 2020. Avdelingen i Horten har det yngste lederteamet av alle avdelingene og sysselsetter totalt 12 personer. 

Lucky Bowl Horten er hardt rammet av lokale og nasjonale retningslinjer knyttet til covid-19, som har resultert i en omsetningssvikt. I den anledning har de sett seg nødt til å redusere åpningstider. For å begrense eller unngå permitteringer, ønsker de å tilby ansatte kompetanseheving. 

BIO-midlene vil bidra til å øke kompetansen til deres ansatte for å forstå, forbedre og ivareta et voksent publikum – et stort marked Lucky Bowl Horten er dårlig representert i. Samtidig vil midlene bidra til å øke kompetansen til deres ledere innenfor oppsøkende salg og salgsteknikker, som skal resultere til flere besøkende og mer arbeid for deres ansatte.

EFD Induction AS (Skien) – tildelt 1 202 112 kroner

EFD Induction er EFD-konsernets senter for utvikling, tilvirkning, salg og markedsføring av frekvensomformere og induksjonsvarmesystemer, som benyttes til mange anvendelser i et globalt marked. 

Covid-19 har ført til en tilbakegang i omsetning på over 20 % i inneværende år. EFD Induction har til nå hatt produksjon både Frankrike og Norge. Som et ledd i å sikre videre drift, er det bestemt å samle all generatorproduksjon i en fabrikk, som fører til en flytting av produksjonen fra Frankrike til Norge. Dette er et utfordrende prosjekt som krever omfattende opplæring og kompetanseøkning. 

BIO-tilskuddet vil derfor bli brukt til å gi opplæring i detaljert produktkunnskap, både til ingeniører, operatører og støttepersonell (logistikk, innkjøp osv.). Videre vil utvalgte operatører bli gitt opplæring i bygge- og testmetodikk, og det vil bli gitt krysstrening til samtlige, for å redusere sårbarhet i produksjonen.

Brunvoll Mar-El AS (Tokke) – tildelt 286 563 kroner

Brunvoll Mar-El ble grunnlagt i 1974 og er lokalisert på Dalen i Tokke kommune. Med sine 39 ansatte er det en viktig hjørnesteinsbedrift i kommunen. Omsetningen i 2019 var 67,7 millioner kroner. Bedriften leverer kontrollsystemer for styring av ror og framdrift på skip og andre fartøyer, til verft i hele verden.

Bedriften har opplevd bortfall i serviceoppdrag internasjonalt som følge av reiserestriksjoner. Samtidig er bedriften inne i en strategisk viktig og stor snuoperasjon med omlegging, fra å levere kontrollanlegg til å levere hele framdriftsløsninger for elektriske fartøy, med batteri eller batteri i kombinasjon med diesel eller hydrogen drift. Slik bidrar virksomheten også i det grønne skiftet. 

Brunvoll Mar-El ønsker å benytte kapasiteten i personalstaben på nye områder. BIO-midlene vil derfor bli brukt til å gi alle ansatte økt kompetanse i LEAN-metodikk, som vil bidra til å sikre mer effektive arbeidsprosesser framover.  

Elektro 4 AS (hovedkontor Skien) – tildelt 177 778 kroner

Elektro 4 er en stor aktør innen elektroinstallasjoner i Telemark og Vestfold. De er rundt 140 ansatte fordelt på 135 årsverk og arbeider innenfor flere segmenter i elektrobransjen.

De ønsker å styrke kompetansen ytterligere hos egne ansatte for å styrke seg mot endret etterspørsel i et krevende marked.

BIO-midlene skal brukes til kompetanseheving i el-kontroll, varmepumpesertifisering, digitalisering av kalendere, Solibri prosjekteringsverktøy, RCO-sertifisering, alarmsentraler, A-prime sertifisering og persienneinstallasjon.

Life Improvement AS (Skien) – tildelt 119 055 kroner

Life Improvement er et kompetansesenter som tilbyr leder- og medarbeiderutvikling, med mål om redusert langtidssykefravær og skape robuste, bærekraftige arbeidsmiljøer. De tilbyr også individuell veiledning/kognitiv terapi for mestring av helseplager på egen klinikk på Arkaden i Skien. 

Covid-19 satte en brå stopp for bedriftsmarkedstiltakene til Life Improvement. Det er fortsatt mange som sitter på hjemmekontor, det er strenge restriksjoner, og ledere og HR har lite tid og ressurser å bruke på sykefraværsoppfølging og forebyggende arbeid.

Life Improvement skal bruke BIO-midler til å skaffe seg pedagogisk kompetanse for å kunne ta oppdrag i utdanningssektoren og til å sertifisere seg i karriereveiledningsverktøyet VIP 24.

Thea Mørk Engelstad/Fat og Fe (Sandefjord) – tildelt 94 508 kroner

Fat og Fe er en gårdsbutikk drevet og eid av Thea Mørk Engelstad. Butikken er organisert i et enkeltpersonsforetak sammen med gårds- og skogsdrift på Fevang Gård, Sandefjord. Butikken utviklet seg fra å være et helgemarked til å bli en helårs gårdsbutikk som er åpen fire dager i uka. Fat og Fe driver også en liten nettbutikk tilknyttet gårdsbutikken. De er i dag tre ansatte. 

BIO-midlene skal brukes til å videreutvikle nettbutikken ved at de skal tilegne seg kompetanse om digital markedsføring, kreativ fotografi, tekstskriving, markedsføring via sosiale medier og arbeidsledelse for varehandelen. 

Teddy Elektro AS (Sandefjord) – tildelt 50 050 kroner

Teddy Elektro har siden pandemien brøt ut opplevet et tøft marked. Blant annet er to større prosjekt satt på vent inntil videre. Bedriften, som har 19 ansatte, ønsker derfor å benytte ledig kapasitet til å øke kompetansen blant ansatte, for å kunne komme styrket ut i andre enden.

BIO-tilskuddet vil bli brukt til å sertifisere en ansatt til å utføre el-kontroll bolig, for å ha et ekstra ben å stå på. I tillegg vil det bli gitt opplæring i bruk av nye IT-systemer, til alle ansatte. Dette gir grunnlag for mer effektive arbeidsprosesser og bedre digital samhandling både med kunder og mellom ansatte. 

Lars Trægde ENK (Færder) – tildelt 30 975 kroner

Lars Trægde er billedkunstner, og jobber blant annet med barn og unge gjennom konseptet Kunnskapslaboratoriet og Utforskerflåten. Det er et ønske å kunne utvide denne virksomheten, blant annet med kurstilbud i Færder nasjonalpark. 

For å kunne ta med passasjerer ut i båt i skjærgården i næringsvirksomhet, er det krav om sikkerhetskurs. Dette gir virksomheten mulighet til å utvide arbeidsfeltet og få flere inntektskilder, i en tid da færre oppdragsgivere vil investere i billedkunst.

BIO-tilskuddet vil derfor bli benyttet til å gjennomføre flere ulike sikkerhetskurs ved Sjøredningsskolen. 

Vard Offshore Brevik AS (Porsgrunn) – tildelt 24 450 kroner

Vard Offshore Brevik startet sin virksomhet på Skjelsvik i 1970 under navnet Eidanger Mekaniske verksted AS. I 1975 ble virksomheten flyttet til nye lokaler på Heistad i Porsgrunn, hvor bedriften i dag disponerer en 10-måls tomt og hvor 1800 m² verksted og kontorlokaler.

Vard Offshore Brevik ønsker å søke midler for bedriftsintern opplæring innen brann- og entrevakt. Ved å skaffe seg denne kompetansen internt vil de stå bedre rustet i tilbud mot kunder der dette er et krav.   

Dalen Mekaniske Produksjon AS (Tokke) – tildelt 599 428 kroner

Dalen Mekaniske Produksjon har spesialisert seg på effektiv produksjon ved hjelp av moderne verktøymaskiner og robotisert håndtering. Bedriften har 19 ansatte og leverte i 2019 opp mot 500 tonn ferdig produserte kobberforbindelser.

I forbindelse med korona-situasjonen har bedriften mistet 30 % av omsetningen, og har måttet erstatte dette med volum med betydelig dårligere margin for å klare å holde alle i jobb. For å forbedre marginen og øke markedsandelen på volum-produkter må bedriften øke produksjons-kompetansen betydelig. 

Bedriften ønsker blant annet å benytte BIO-midler til å gi opplæring innen knekking og stansing, CNC, ny coil-linje, sølvplettering og programmering av robotanlegg.

Haugen Treindustri AS (Tinn) – tildelt 355 000 kroner

Haugen Treindustri produserer en rekke forskjellige produkter innen innredning, møbeldeler, ferdige møbler, høyttalere, kjøkkenutstyr. Virksomheten sysselsetter seks årsverk per i dag.

Bedriften har siste halvår gjort nye investeringer i avansert teknologi. De besitter fra før høy kompetanse på håndverk, men det trengs mer og mer digital kompetanse for å være en attraktiv samarbeidspartner og arbeidsplass. Markedet gikk noe ned i forbindelse med korona-epidemien, og selv om bedriften hadde ordrereserver, ønsker de å bruke vinteren som kommer på å bygge opp ansattes kompetanse og øke bedriftens konkurranseevne. 

BIO-midlene vil blant annet bli brukt til å gi ansatte opplæring i bruk av CNC-aksemaskiner og bruk av konstruksjonsprogrammer. 

SH Square Hildonen ENK (Notodden) – tildelt 234 290 kroner

SH Square Hildonen, etablert i 2018, leverer illustrasjoner, trykksaker, logoer og brandveiledning til kunder over hele Norge. For å utvide kundekretsen, etablere en helhetlig designtjeneste og nå målet om å bli en totalleverandør av design og produktutvikling, er det nødvendig med kunnskap og erfaring i moderne teknologi for produktutvikling og prototypeproduksjon.

Bedriften er et enkeltmannsforetak, med ambisjoner om å ekspandere i framtiden. Målet er å øke til tre årsverk i løpet av de neste fem årene, og med det bygge opp et design- og rådgivningsbyrå som tilbyr en totalpakke av tjenester.  

For å lykkes med dette ønsker bedriften å tilegne seg kompetanse innen 3D-design og produksjon av prototyper. Bedriften vil derfor bruke BIO-midlene til opplæring og sertifisering for mestre visualisering og produktutvikling i SolidWorks og 3D-printing.

Getonnet AS (Nome) – tildelt 168 000 kroner

Getonnet er et webbyrå som daglig hjelper bedrifter med å designe, utforme og utvikle nettsider og nettbutikker. Det er totalt seks ansatte i bedriften.

Koronaviruset har gjort at flere bedrifter har blitt tvunget til å fornye seg digitalt, noe som har økt etterspørselen etter blant annet skytjenester og serverplass i forbindelse med hjemmekontor. Når Getonnet leverer en nettside, så må denne ha en fysisk lagringsplass i skyen. Disse tjenestene har bedriften hittil kjøpt inn og videresolgt. Men ved å heve kompetansen på dette området, blir det mulig å kutte et mellomledd og sitte igjen med en større fortjeneste. Bedriften trenger også å øke sin kompetanse på bruk av større applikasjoner for mer avanserte hosting/lagringsløsninger.

Et helhetlig kundeforhold vil styrke Getonnets posisjon, og sikre langvarige relasjoner. Bedriften ønsker derfor å benytte BIO-midlene blant annet til å styrke sin kompetanse på markedsføring, samt applikasjoner som øker forutsetningene for å levere helhetlige tjenester.

Moland Mekaniske AS (Fyresdal) – tildelt 145 500 kroner

Moland Mekaniske ble etablert i 2018. Virksomheten startet med to ansatte og er i dag ni ansatte. Bedriften har hovedsakelig oppdrag mot offshore og vannkraft.

Målet er å gjennomføre et skift over mot vannkraft, og redusere eksponeringen mot oljebransjen. For å gjennomføre denne omleggingen, slik at det ikke blir behov for å leie inn ekstern kompetanse, trenger bedriften mer kompetanse i sveising, med sertifikater og en kvalitetssertifisering av bedriften (WPQ). 

Helt konkret vil bedriften benytte BIO-midlene til å gi opplæring, slik at to ansatte kan få sveisesertifikater som er nødvendige for en omstilling mot flere oppdrag innen vannkraft. 

Jakobsen Marine AS (Skien) – tildelt 145 075 kroner

Jakobsen Marine driver opplagssenter og serviceverksted for fritidsbåter, og har for tiden fem ansatte. Bedriften er autorisert i NORBOAT som plastreparasjonsverksted, og er godkjent lærebedrift. 

Jakobsen Marine ønsker å stå bedre rustet til å møte markedet etter korona-pandemien, og motivere medarbeidere og skape trygghet gjennom å vise at bedriften satser. Det er et ønske å engasjere ansatte i en periode med lite oppdrag og styrke selskapet for å arbeidsplasser og vekst i fremtiden.

BIO-midlene skal brukes til opplæring i salg, og bruk av en digital plattform, som skal bedre og effektivisere kommunikasjonen mellom ansatte og kunder. 

Foss Elektro AS (Porsgrunn) – tildelt 144 170 kroner

Foss Elektro er en elektrikerbedrift med seks ansatte. De har fagkompetanse innen bedrifts-, nærings- og privatmarkedet med stort fokus på kundeservice og kvalitet. Nedslagsfelt er hovedsakelig Grenlands-området, men bedriften har også prosjekter gående i resten av Vestfold og Telemark.

Så langt har bedriften hatt en omsetningsnedgang på ca. 20 % sammenliknet med samme periode i fjor. De håper markedet bedrer seg, men tror de ikke kan forvente "normaltilstander". Derfor er det behov for kompetansehevende tiltak innen salg og inntjening, for å avverge eller redusere behovet for oppsigelser/permitteringer.

Bedriften vil bruke BIO-midlene på å tilegne seg kompetanse i bruk av nytt digitalt salgsverktøy for montør og leder. Dette skal bedre kommunikasjonen mellom montør og kunde, og mellom montør og leder. 

Nordre Jarlsberg Elektro AS (Holmestrand) – tildelt 107 265 kroner

Nordre Jarlsberg Elektro ble etablert i 2017, og har to ansatte. Nordre Jarlsberg har stort fokus på elektroinstallasjon, E-verks rapporter, byggestrøm, og installasjon i kontorer og lignende.

Bedriften merket nedgang da koronapandemien brøt ut. De vil derfor bruke BIO-midlene på å lære seg å bruke et nytt salgsverktøy for å etablere seg i et nytt digitalt marked. Med et slikt salgsverktøy vil bedriften kunne øke mersalget på de oppdragene de får. Opplæringen bidrar til å styrke kompetansen til de ansatte innen salg, kunderelasjon og digitale løsninger.

Bokbinderiet Johnsen AS (Skien) – tildelt 1 250 000 kroner

Bokbinderiet Johnsen er leverandør innen ferdiggjøring av bøker med stive permer. Koronapandemien medførte et omsetningsfall for hele bransjen på 30-50 %, og bedriften har permittert flere ansatte. 

Nå står bedriften foran skolebokreformen med et betydelig potensial for økt omsetning i de kommende to-tre år. Basert på erfaring fra lignende reformer, blir det nødvendig med skiftarbeid og bedriften trenger flere kvalifiserte maskinoperatører. Dette skal BIO-midlene brukes på.

Med bedriftsintern opplæring kan bedriften ta ansatte tilbake på jobb og gi dem opplæring. Bra for de ansatte, og bra for Bokbinderiet Johnsen som blir enda bedre rustet for fremtiden og kommende oppdrag. 

XERVON Norway AS (Sandefjord) – tildelt 552 316 kroner

XERVON leverer tjenester innen stillas til både bygg og anlegg, og til olje og gass-industrien. XERVON har løpende behov for personell med fagbrev i jobb. Stillasbransjen har generell mangel på ansatte med fagbrev.

Nå ønsker bedriften å gi ansatte et teorikurs på 43 timer, der opplæringen skal føre 24 ansatte frem til fagbrev i stillasfaget. Ved at ansatte kan ta fagbrev, vil det sikre at arbeidsoppgaven blir utført med sterkere faglig grunnlag. Dette vil videre føre til styrke i et konkurranseutsatt marked og sikring av arbeidsplasser.

Det er også behov for språkopplæring. Dette vil gi gode resultater både i forhold til kommunikasjon mellom ansatte og i forhold til integrering.

Fokus Foto AS (Kragerø) – tildelt 108 460 kroner

Enkeltmannsforetaket driver som fotograf og har søkt om støtte til opplæring i bildebehandling og dronesertifisering R03. Fotografen driver primært med eiendomsfoto, men dette er veldig sesongbetont. Fokus Foto trenger derfor å utvide produktutvalget for å skape mer aktivitet og omsetning gjennom vinterhalvåret. BIO-midlene skal finansiere den opplæringen fotografen trenger for å kunne påta seg nye oppdrag og bli en lønnsom helåråsbedrift. 

Oliven Reiser AS (Skien) – tildelt 92 700 kroner

Reiselivsbedriften har fått total omsetningssvikt som følge av koronapandemien. Bedriften har per i dag 11 ansatte, og alle helt eller delvis permittert, og en er under oppsigelsestid.

Oliven reiser har søkt om BIO-midler for å øke de ansattes kompetanse innen Excel. Målet er at bruken av Excel vil effektivisere bedriftens arbeidsprosesser. I dag brukes i stor grad papir og det går mye tid til unødvendig kommunikasjon. 

PK. Berg (Sandefjord) – tildelt 50 000 kroner

Enkeltmannsforetaket startet opp i januar, men flere rådgivningsoppdrag måtte avsluttes som følge av korona-pandemien. Noen av oppdragene kunne gjøres digitalt, men mange bedrifter var ikke rigget for arbeidsformen. 

Behovet for digital forretningsforståelse har kommet på dagsordenen, og PK. Berg søker om BIO-midler til et studie for å få ny kompetanse. Økt digital forretningsforståelse skal på sikt gi foretaket flere rådgivningsoppdrag for næringslivet i regionen. 

Ingunn Brattlid (Horten) – tildelt 24 669 kroner

Virksomheten Ingunn Brattlid har valgt å utvide tjenestetilbudet for å etablere seg på nye markeder med rådgivning og helsefremmende kurs. Kursene har vekt på relasjoner og psykisk helse for par og unge voksne gjennom webbaserte løsninger.

BIO-midlene skal brukes til opplæring i tre kompetansehevende tiltak: (1) sertifiseringskurs i PREP, (2) kurs strategier for forebygging av dissosiasjon i relasjoner og hverdagen, og (3) tiltak for opplæring i webverktøyet Front Core, kursadministrasjon og markedsføring i Kursguiden.no.

IDEA Kompetanse AS (Notodden) – tildelt 252 000 kroner

IDEA Kompetanse er en kommunalt eid arbeids- og inkluderingsbedrift, som i hovedsak leverer tjenester til NAV. Med koronakrisen økte behovet for å levere digitale tjenester til deltakere i arbeidsmarkedstiltak.

Omleggingen av driften er omfattende og må skje raskt. Det er behov for økt digital kompetanse for alle ansatte, for å sikre dagens leveranser samt skaffe nye oppdrag på sikt. På den måten vil bedriften kunne unngå eventuelle permitteringer og oppsigelser.

Bedriften vil bruke opplæringsmidlene til å styrke ansattes kompetanse innen digitale samhandlingsverktøy og undervisning, for å gi et bedre tilbud til jobbsøkere, kunder og samarbeidspartnere.

Villa Veierland (Færder) – tildelt 98 625 kroner

Villa Veierland ble startet juni 2017. Driften består hovedsakelig av kaffe-/vinbar med enkel matservering, samt salg av norskproduserte interiør- og gaveartikler. 

Bedriften ønsker å utvide sin virksomhet, utover å gi et tilbud til lokale turister og hyttegjester. Målet er å kunne tilby bedrifter og private grupper skreddersydde pakker og eventer på øya Veierland, samtidig som de ønsker å øke salget i nettbutikken.

For å lykkes med dette, vil Villa Veierland igangsette opplæring i bruk av digitale verktøy innen markedsføring og CRM. På sikt håper Villa Veierland at dette vil gi økt oppdragsmengde, og mulighet for å ansette flere.

Kongsberg Defence and Aerospace AS (Horten) – tildelt 1 080 000 kroner

Selskapet ble etablert i 1986, og har siden oppstarten drevet helmanuell montasje. Markedet er i stor endring og kravene til raskere levering og en større grad av masseproduksjon gjør at automasjon er nødvendig for å opprettholde konkurransefortrinn. Det er 135 ansatte, hvorav ca. 40 er produksjonsoperatører.

Selskapet endrer produksjonen fra manuelle prosesser til automatiserte prosesser. Krav til høyere forståelse av teknikk og digitalisering er avgjørende for å betjene automatutstyr. 

Kongsberg Defence and Aerospace ønsker å beholde kunnskapsrike operatører inn i fremtiden. BIO-midlene vil derfor bli brukt til å gi den enkelte operatør et kompetanseløft, på veien inn i den nye fremtiden med automatmontasje.

Straand Hotell AS (Kviteseid) – tildelt 497 343 kroner

Straand Hotel i Vrådal har drevet som tradisjonelt, helårs, fullservice familiehotell siden 1864. Koronakrisen har medført at hotellet måtte stenge dørene for første gang siden da.

Hotellet ønsker å ta større markedsandeler i segmentet av selvstendig reisende - et segment med større betalingsvilje, men hvor gjestene stiller høyere krav til serviceproduktet.

Slike krav er enklere å innfri hvis hovedtyngden av ansatte har god kompetanse i gjesteservice og drift, samt en økt forståelse for gjestesegmentering, markedsføring, hotelløkonomi og prognosemodeller. Straand Hotel ønsker derfor å bruke BIO-midlene og tiden med mindre aktivitet til å løfte ansattes kompetanse, og blant annet gjennom krysstrening på tvers av avdelinger. Slik vil de være bedre rustet når markedet tar seg opp igjen.  

Foldvik Familiepark AS (Larvik) – tildelt 94 989 kroner

Foldvik Familiepark er en aktivitetspark i Stavern som normalt har ca. 70 ansatte, sommervikarer fra 16 år og oppover og ca. 15 voksne sesongansatte. Bedriften omsatte for 17 millioner i 2019 og hadde 80 000 gjester i parken.

I 2020 måtte parken innføre en rekke smittevernstiltak. Blant annet ble det nødvendig å innføre online booking, for å kunne ha full oversikt over antall besøkende til enhver tid.

BIO-midlene har derfor vært et nyttig tilskudd til nødvendig opplæring av ledelse og ansatte, både i smittevern og bruk av bookingsystemet, for å kunne holde parken åpen i denne spesielle sesongen. 

Auksjonen.no AS (Tønsberg) – tildelt 252 367 kroner

Auksjonen.no er en av Norges største nettsider for auksjoner, med 41 ansatte og en omsetning i 2019 på 325 millioner kroner.

Bedriften går fra en gründerfase og over i en fase hvor forretningsmodell og strategi må vurderes på nytt. For å understøtte innovasjons- og omstillingsevnen i organisasjonen, er det behov for kompetanseløft i ledergruppa.

BIO-midlene kommer derfor godt med i å styrke ledelsens forutsetninger for å ta fremtidsrettede valg for videre drift og økte markedsmuligheter. Det legges opp til en modulbasert opplæring innen innovasjons- og ledelsesemner, blant annet design thinking og prosessledelse.

Kai Tveit AS (Kragerø) – tildelt 213 875 kroner

Kai Tveit er et verksted innen mekanisk reparasjon og produksjon med 13 ansatte. De leverer i hovedsak produkter uten standardspesifikke krav, som reparasjon av anleggsmaskiner. Bedriften har anskaffet moderne produksjonsutstyr, og er på denne måten godt rustet for større og mer komplekse oppdrag.

Med BIO-tilskuddet vil Kai Tveit øke sin kunnskap om bransjekrav og nye, formelle produksjonskrav. Videre ønsker de å kunne styre arbeidsprosesser på en digital plattform, som gir en effektiv produksjonsflyt og dokumentasjonsoppbygging. Målet er å levere produkter i tråd med kundenes forventninger, samt å øke oppdragsmengden for å sikre arbeidsplasser.

TS Furmanite AS (Porsgrunn) – tildelt 295 960 kroner

TS Furmanite leverer spesialisttjenester rettet mot vedlikehold og fabrikasjon i prosessindustri on- og offshore, mekanisk industri og verft. Bedriften har 21 ansatte. Flere av disse har vært eller er permitterte, som følge av koronasituasjonen.

Bedriften har behov for omstilling mot nye markeder for å ha flere ben å stå på. De ønsker derfor å spisse og utvide sin kompetanse på bruk av blant annet trykkutstyr, maskinering og laser.

BIO-midlene vil bli brukt til å øke ansattes kompetanse i en fase med mindre aktivitet. Sertifiseringer og teoretisk og praktisk bruk av nye verktøy vil danne grunnlag for å gå videre med ytterligere opplæring innen digitale verktøy og 3D. Hovedmålet er likevel å øke oppdragsmengden for å sikre sysselsettingen av ansatte.

Fosstech AS (Sandefjord) – tildelt 693 447 kroner
Fosstech er en ledende teknologibedrift, med svært høy kompetanse innen mekatronikk og innstøping av elektronikk - som sensorer, elektrolodd etc. Deres hovedmarkeder er i dag maritimt, energi, fiskeri/havbruk, forsvar og samferdsel. 

I budsjettet fra 2020 var det lagt opp til videre vekst og nye arbeidsplasser. Imidlertid ser de nå at ordreinngang er sterkt redusert, og Fosstech har iverksatt 12 permitteringer av sine totale 56 ansatte. Samtidig har de fått et tilbud fra Kongsberg Maritime om å sette opp en ny produksjonslinje. 

Bedriften vil benytte BIO-midlene til opplæring som vil gi ny kunnskap for eksisterende og nye medarbeidere i lang tid fremover. Ved rask oppstart av opplæringen har de mulighet til å ta tilbake nonen av sine permitterte medarbeidere, samt videreutvikle den nye produksjonslinjen som vil kunne gi 10-15 nye arbeidsplasser. 

NLI Engineering AS (Tønsberg) – tildelt 512 600 kroner
NLI Engineering er en mellomstor bedrift som de senere år har jobbet med engineering nærmest utelukkende mot Olje og Gass markedet. 

Deres ingeniører har hatt enkelte deloppgaver i større prosjekter, hvor det nå er tilnærmet full stopp. Dette har resultert til flere permitteringer. Samtidig opplever bedriften en etterspørsel av mindre oppdrag innenfor industri og infrastruktur. NLI Engineering har i den sammenheng behov for å øke kunnskapen hos sine ingeniører innen Solidworks og Tekla, samt analyse.  

BIO-midlene vil bidra til at NLI Engineering kan omstille seg til andre markedsområder, fra olje og gass til industri/infrastruktur. 

MHM Entreprenør og Service AS (Fyresdal) – tildelt 477 330 kroner
MHM Entreprenør og Service ble etablert i slutten av 2017. De var i begynnelsen to ansatte og har vokst opp til 13 ansatte, i tillegg til flere innleide ved behov. Innen 2022 har bedriften et mål om å ha 40 ansatte. Entreprenøren har sitt virke innenfor fjellsikring, mekaniske tjenester, sveising og rørlegging onshore og offshore. 

Innenfor hvert av fagfeltene krever det mye opplæring, sertifisering og kompetanseheving. Dette er en betydelig kostnad for bedriften hvert år.  

BIO-midlene vil bidra til at MHM Entreprenør og Service kan gjennomføre opplæring for å kunne ta på seg oppdrag, kunne gi anbud og kunne være konkurransedyktig i forhold til konkurrenter. 

Keytouch Technology AS (Notodden) – tildelt 473 585 kroner
Keytouch Technology designer, konstruerer og produserer kundespesifiserte HMI (Human Machine Interface) produkter. 

Med deres kostnadsnivå på operatørtimer, er dette en stor og økende utfordring i forhold til konkurranse fra lavkostland. Veg gjennomførte analyser ser Keytouch Technology at kostanden for den "manuelle" arbeidsinnsatsen er den direkte årsaken til at de taper og mister oppdrag til konkurrenter.

Derfor vil Keytouch Technology benytte BIO-midlene til opplæring og investering i delvis robotisert og automatiserte arbeidsoperasjoner. Dette skal lede til en bedre lønnsomhet i bedriften og derved en bedre konkurransekraft.

Connections AS (Sandefjord) – tildelt 405 700 kroner
Connections ble stiftet i 2007 og driver reisebyrå-, turproduksjon- og reisearrangørvirksomhet, samt eventplanlegging og firmaturer for næringslivet. 

Bedriften har nærmest mistel all ordrereserve etter strenge reiseråd mot alle utenlandsreiser og forbud mot samling i større grupper. Dette har ført til at nærmest alle ansatte her blitt permitterte og etterspørselen er på et minimum. 

Connections vil bruke BIO-midlene til å levere konseptet "Smak av Norge" i større skala enn i dag. Dette krever bedre og bredere destinasjonskunnskap, noe som er avgjørende for at de skal markedsposisjoner seg på et felt som er litt ukjent for dem. Kompetansehevingen vil gi bedriften lønnsomhet når verden igjen tillater det. 

MSG Production AS (Skien) – tildelt 307 721 kroner
MSG Production ble stiftet i mars 2016 med et formål om å selge og produsere automatiske vaske- og av-isingsanlegg for fly- og luftfartsindustrien. 

Når luftfartsindustrien stoppet opp som følge av koronapandemien, ble mange av deres 18 ansatte permittert, helt eller delvis. Noen av de permitterte har blitt tatt inn igjen for å utnytte denne ventetiden med flere tester i pilotanlegget. Bedriften har fortsatt en del permitterte, og ønsker å bruke tiden på kompetanseheving av både de permitterte og ansatte de prøver å holde i arbeid.

BIO-midlene vil bidra til at MSG Production kan gjøre mer beregnings- og dimensjonsarbeid i eget hus, tilpasse seg markedet og ta i bruk nye verktøy for å lykkes med dette. 

Millba AS (Skien) – tildelt 293 400 kroner
Millba ble etablert sommeren 1999, og er et bakeri for produksjon av amerikanske kaker av premium kvalitet. Bedriften sysselsetter i dag ca. 130 personer med bakgrunn fra 25 forskjellige land.

Bedriften har gjennom de siste årene opplevd en god vekst i de fleste markeder. Dette endret seg da Koronautbruddet tok Europa, og det har siden da vært en rask nedgang i markedet - hvor enkelte markeder har forsvunnet helt (Italia, Finland og Malta). 

BIO-midlene skal bidra til en omstilling og opplæring for å kunne holde ansatte i jobb. Bedriften får da mulighet til å utvikle digitale opplæringsmoduler, og produksjonsansatte vil blant annet få økt kompetanse på bruk av bedriftens maskiner.

Rehabiliteringssenteret AiR AS (Vinje) – tildelt 245 630 kroner
Rehabiliteringssenteret AiR er en non-profit organisasjon i spesialisthelsetjenesten, og har ca. 95 ansatte. Bedriften tilbyr arbeidsrettet rehabilitering, basert på tverrfaglig samhandling for å hjelpe deltakerne til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne. 

Koronapandemien medførte nedstenging av rehabiliteringssenteret, hvorav 82 personer ble permittert. Situasjonen har ført til stor usikkerhet blant medarbeidere, og bedriften jobber nå for å være en fremtidsrettet arbeidsplass som tilbyr sine ansatte gode utviklingsmuligheter og en opplevelse av å fremdeles være nasjonalt ledende. 

Rehabiliteringssenteret AiR skal bruke BIO-midlene til å utvikle omstillingskapasitet for et økende krav om digitalisering av rehabiliteringstilbudene. Kompetansehevingen legger særlig vekt på oppfølging av grupper under og etter oppholdet. 

NLI Elektrosystemer AS (Tønsberg) – tildelt 220 000 kroner
NLI Elektrosystemer arbeider hovedsakelig mot prosjekter innen elektro og automasjon. Selskapet har 84 faste ansatte som utfører prosjektarbeid spredt over hele Skandinavia. Deres primære markedsområder er industri, infrastruktur, kraftanlegg, olje og gass. 

De siste to årene har 22 ansatte vært helt eller delvis permitterte, og bedriften har hatt svake resultater. Samtidig ser de en nedgang i markedene mot industri, olje og gass. Nå etterspørres deres tjenester mot jernbanesektoren via Bane Nor. 

NLI Elektrosystemer mangler delvis kompetanse for å kunne tilby på slike entrepriser, og skal benytte BIO-midlene til opplæring av utvalgte medarbeidere. 

NLI Grenland AS (Porsgrunn) – tildelt 206 265 kroner
NLI Grenland er en del av NLI Group og Holder til i industriparken hos Herøya Næringspark. Med sine 90 ansatte, har bedriften en egen verkstedsvirksomhet som fabrikerer og leverer diverse stålstrukturer til selskaper lokalt på Herøya/Rafnes, samt andre eksterne kunder. 

Bedriften har måtte permittere flere ansatte grunnet lavere aktivitet under Koronapandemien, og ser et behov for å styrke kompetanse innen Sveis og Bolttrekking. For en bedre effektivitet og dermed redusert kostnadsnivå, ønsker bedriften til å utnytte ledig tid/personell til å gjennomføre nødvendig opplæring. BIO-midlene vil i den anledning bidra til å styrke konkurranseevnen, samt øke effektivitet og kvalitet. 

Gaustabanen AS (Tinn) – tildelt 200 000 kroner
Gaustabanen stod ferdig i 1959 og har spilt en nøkkelrolle under den kalde krigen. I flere år har Forsvaret og NATO sett på anlegget som en strategisk viktig varslings- og etterretningsbane. I 2010 ble militæranlegget åpnet for allmen turisme. Anlegget gjør Gaustatoppen unik i den forstand at det er mulig å komme opp over 1800 meters høyde med bane.

Som opprinnelig forsvarsanlegg har det krevet store ressurser for å tilpasse dagens krav til et turistanlegg. Nødvendige innvesteringer etter krav fra offentlige myndigheter, samt intern opplæring har til tider vært krevende.

Etter pålagt stenging i mars grunnet Covid-19, ønsker de å benytte tiden og BIO-midlene til ytterligere kompetanseheving for å stå bedre rustet mot leveransen et moderne opplevelsesanlegg krever.  

Allum Engineering AS (Sandefjord) – tildelt 188 000 kroner
Allum Engineering leverer ingeniørtjenester til olje- og gassnæringen, industri og maritim virksomhet. Allum-gruppen har en historie tilbake til 1973, da det første ingeniørselskapet startet. I dag er de 15 fast ansatte, og hadde i utgangen av 2019 en målsetting om å øke bemanningen med tre-fire årsverk i 2020. 

I forbindelse med koronakrisen har aktiviteten i deres markeder avtatt, og det er fare for ytterligere markedsnedgang. Framover vil det være viktig å ha en så høy og bred kompetanse som mulig. For å kunne tilby og gjennomføre flere oppdrag, og med det - unngå permitteringer, må flere av deres ansatte læres opp slik at de behersker flere fagområder.

BIO-midlene skal bidra til kompetansehevingen som vil være viktig for å styrke konkurransekraften, utnytte arbeidskraften effektivt, øke fleksibiliteten og bidra til å sikre arbeidsplasser for yngre medarbeidere. 

Trainor Elsikkerhet AS (Tønsberg) – tildelt 158 382 kroner
Trainor Elsikkerhet er et internasjonalt kompetanseselskap som leverer opplæringstjenester og teknisk rådgivning til offshore, maritim og landbasert industri. Årlig gjennomfører over 70 000 fagfolk nødvendig og lovpålagt sikkerhetsopplæring via Trainor Elsikkerhet. 

Etter utbruddet av Covid-19, opplever selskapet en betydelig reduksjon i omsetning av klasseromskurs. Dette som følge av at kunder har avbestilt kurs på grunn av manglende oppdrag, konkurser og permitterte ansatte. Kompetanseselskapet har selv helt eller delvis permittert 8 ansatte.

Trainor Elsikkerhet vil benytte BIO-midlene til opplæring av sine instruktører for å kunne tilby digitale løsninger for kurs og sertifiseringer, som tidligere kun har vært mulig å gjennomføre i klasserom. 

Langset Energy AS (Tønsberg) – tildelt 150 000 kroner
Langset Energy har 70 ansatte og er en etablert leverandør av elektro- og automasjonstjenester innenfor olje og gass, bygg og anlegg, tunell og vei. 

En stor andel av oppdragene til bedriften har vært/er offshorebasert, og er hardt rammet av den pågående situasjonen med både Covid-19 og det samtidige oljeprisfallet. Langset Energy ser derfor et stort behov for omstilling for å kunne møte fremtidens behov og markeder. 

Bedriften vil benytte BIO-midlene til kompetanseheving innen fiberoptikk, for å kunne inntre nye markeder og pådra seg flere oppgaver på kort og lang sikt. Samtidig vil midlene brukes til kursing i forretningsutvikling og innovasjon. Dette for å være i bedre stand til å se nye markedsmuligheter og agere på disse på en god måte. 

Visit Bø AS (Nome, Midt-Telemark) – tildelt 86 625 kroner
Visit Bø er destinasjonsselskapet for Midt-Telemark og Nome kommune. 1. mars 2020 hadde bedriften sammen med 16 medlemmer investert i nye webportaler. Det vil si at www.visitbo.no er destinasjonsportalen hvorav resterende medlemsbedrifter har mulighet til å kjøpe seg egen nettside i samme portal. Ved permitterte ansatte, har Visit Bø ingen kapasitet, kompetanse eller ressurser til å utnytte mulighetene i det nye publiseringssystemet. 

I den anledning skal BIO-midlene benyttes til kompetanseheving innen drift av den nye webplattformen. Parallelt vil bedriften kunne gi et nettverk av andre reiselivsbedrifter i Midt-Telemark økt kompetanse og utføre tjenester som man har en inntjening på.

Kragerø Lyd og Event Solbekk (Kragerø) – tildelt 25 250 kroner
Kragerø Lyd og Event Solbekk ble etablert i 1999 og har sitt virkeområde innen arrangementer som festivaler, konserter, show, debatter m.m. lokalt i Kragerø. 

Bedriften har blitt hardt rammet av koronakrisen med et stort frafall av oppdrag. Etter en omstilling i samfunnet opplever nå Kragerø Lyd og Event Solbekk en etterspørsel av live-stream-produksjoner. På grunn av manglende kompetanse og er faring på feltet, er leveranse av god kvalitet på slike produksjoner er utfordrende for bedriften.

BIO-midlene skal derfor benyttes til å øke kompetansen på bruk av eget verktøy for å produsere, kvalitetssikre og publisere bilde, film og lyd live-stream på nett.

24SevenOffice Labs AS (Skien) – tildelt 549 994 kroner
24SevenOffice tilbyr et skybasert forretningssystem som støtter bedrifter i deres viktigste prosesser koblet til blant annet økonomi, regnskap og prosjektstyring. 

Bedriften har opplevd tap av ordre fra sine kunder som følge av koronakrisen. Dette har ført til flere permitteringer og oppsigelser. Samtidig stiller kundene i dag høyere krav til produktet de leverer, enn det som kan løses ved hjelp av den ordinære opplæringen som allerede gjennomføres på utviklingsavdelingen. 

I den forbindelse skal BIO-midlene benyttes til å gi ansatte kunnskap om ny og moderne teknologi for å være i stand til å starte opp utviklingsprosjekter, som sikrer 24SevenOffice for fremtiden.

Tinnoset Sag AS (Notodden) – tildelt 376 040 kroner
Tinnoset Sag er et spesialsagbruk for skjæring og høvling av grovt kvalitetstømmer fra Øst-Telemark til laft og restaurering. Bedriften sysselsetter i dag syv ansatte. 

I 2018 erkjente styret i Tinnoset Sag at dersom de skulle bestå på sikt, måtte det iverksette tiltak. Bedriften gjennomførte derfor en investeringsvurdering, hvor det ble klargjort at virksomheten måtte omstille seg vesentlig for å kunne møte konkurransen fra utenlandske virksomheter som etablerer seg i Norge.  

Omstillingen innebærer blant annet en anskaffelse av en dreiemaskin. BIO-midlene skal i den anledning benyttes for opplæring av de ansatte i bruk og vedlikehold av maskinen. Samtidig skal flere ansatte få økt kompetanse på alle delene av produksjonen. På denne måten vil bedriften stå sterkere ved fravær og andre uforutsette personalutfordringer. 

Høglund Marine Solutions AS (Tønsberg) – tildelt 250 000 kroner
Høglund Marine Solutions leverer automasjonssystemer til skip verden over. Bedriften har litt over 40 ansatte i Tønsberg og nærmer 30 ansatte i andre land. Deres systemer overvåker energibruk om bord med funksjoner for alarmhåndtering, kontroll av maskineri, overvåking mm.

Bedriften har blitt hardt rammet av restriksjoner knyttet til koronapandemien, og har måttet si opp én ansatt, permittert 10 ansatte og er innstilt på å måtte permittere 18 til og si opp ytterligere tre-fire ansatte. 

BIO-midlene skal bidra til å forhindre flere oppsigelser, ved å utnytte tiden med kompetanseløfting hos automasjonsingeniører som har lite erfaring. 

Rehabiliteringssenteret AiR AS (Vinje) – tildelt 108 000 kroner 
Rehabiliteringssenteret AiR er en non-profit organisasjon i spesialisthelsetjenesten, og har ca. 95 ansatte. Bedriften tilbyr arbeidsrettet rehabilitering, basert på tverrfaglig samhandling for å hjelpe deltakerne til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne. 

Som en nødvendig del av omstillingen til de vilkårene Covid-19 skaper, må rehabiliteringssenteret utvikle nye måter å jobbe på i tiden fremover. 

BIO-midlene vil i den anledning bli benyttet til opplæring og utvikling av digitale tjenester, som skal supplere og om nødvendig også i perioder kunne erstatte eksisterende kliniske tilbud. 

SAAGHUS kurs og foredrag (Holmestrand) – tildelt 100 000 kroner
SAAGHUS kurs og foredrag er et enkeltmannsforetak og ble etablert i 2001. Bedriften tilbyr fortrinnsvis utvikling og styrking av ledere, bistand ved samhandlingsutfordringer, endring- og arbeidsmiljøprosesser. 

Da regjeringens tiltak stanset muligheten for fysiske kurs, mistet bedriften umiddelbart en merkbar inntektssum. Inntil videre jobber SAAGUS kurs og foredrag med å finne nye løsninger, anskaffe nye kunder og tilegne seg kunnskap på nye områder. 

BIO-midlene skal bidra til opplæring som vil styrke bedriftens leveranse ut i markedet både på kort og lang sikt. Konseptet vil bistå ledere som står ovenfor mange krevende oppgaver å håndtere, både i møte med enkeltmedarbeidere, økonomisk usikkerhet og store markedsendringer. 

Hjartdal Elektro AS (Hjartdal) – tildelt 80 000 kroner
Hjartdal Elektro er en elektrikerbedrift som har ni ansatte. Hovedsakelig er deres tjenester rettet mot privatmarkedet (nyinstallasjon i hytter og boliger), men ønsker å nå ut til en bredere kundegruppe – som blant annet næringsbygg. 

Ettersom flere prosjekter har blitt forsinket eller utsatt, har bedriften måttet permittere alle montører i en periode. Derfor vil Hjartdal Elektro benytte BIO-midlene til å skolere to-tre av montørene på elkontroll og varmepumper. Dette for å få flere oppdrag hos eksisterende kunder, samt anskaffe nye og flere kunder.  

AS Trikker'n (Sandefjord) – tildelt 56 700 kroner 
AS Trikker'n er en elektroinstallatør og arbeider hovedsakelig prosjektbasert offshore. 

Ettersom prosjekter har blitt satt på vent som følge av korona-restriksjoner, ser bedriften til nye markeder for å holde driften i gang. Samtidig opplever AS Trikker'n et større fokus på elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder fra det lokale elitesynet, og ønsker med dette å styrke kompetansen på denne typen arbeid i landbasert industri. 

BIO-midlene vil bidra til å holde ansatt i lønnet arbeid, som fører til at bedriften kan øke markedsandelen mot bedrifter på land og øke sikkerhetsnivået i landbasert industri/virksomheter.

 

Foto: Ridofranz / iStock / Getty Images Plus

Oppdatert: 13.09.2023 kl.10.11

Hans Jacob Edvardsen
Teamleder
Oda Marie Søli Askeland
Rådgiver
Marita Bruun
Rådgiver
Kjersti Isachsen
Rådgiver

Trenger du hjelp?

Spørsmål om BIO-ordningen eller trenger du veiledning i å skrive en god søknad? Ta kontakt med en av våre rådgivere i BIO-teamet!