Snart åpner Sommerles.no - hele Norges lesekampanje for barn

Banner Sommmerles
Natt på biblioteket, banner Sommerles 2023

Snart er Sommerles.no 2023 i gang, og 1.-7. klassinger fra hele landet kan delta. Først og fremst skal Sommerles være gøy for barna, og øke interessen for lesing gjennom sommeren.

Sommerles.no har vært en stor suksess gjennom flere år, og er en nasjonal, digital sommerlesekampanje i regi av bibliotekene. Kampanjen startet i Vestfold fylke i 2014, og har etter hvert spredt seg til å bli en nasjonal suksess ved å bruke elementer fra dataspill for å motivere til lesing.

Sommerles varer fra 1. juni til 31. august hvert år, og er for alle 1.-7. klassinger. I fjor deltok over 162 000 barn, og i år er målet å få med enda flere! Barn kan sammen med sine foreldre lage seg en profil på nettsiden sommerles.no. Her kan de registrere alt de leser og få poeng for hver leste side. Det vanker premier som kan hentes på de lokale bibliotekene. 

Det er stor oppslutning om Sommerles i kommuner og biblioteker over hele landet, og i 2022 deltok 37 prosent av alle norske 1.-7. klassinger. Kommunen med flest sommerlesere i vårt fylke var Tokke, der nærmere 80% av barna i målgruppen var med. Informasjon til foreldre om kampanjen har blitt gjort tilgjengelig på 13 språk, i tillegg til bokmål, nynorsk og engelsk – og det er et kontinuerlig mål å få med flere barn med et annet morsmål enn norsk. 

Økt motivasjon for lesing 
- Vi har ett mål for øyet: Å motivere barn til å lese mest mulig i løpet av en lang sommerferie. Barna som deltar kan velge å lese selv, bli lest for eller å høre på lydbok. All lesing er viktig, og barna velger selv hva de vil lese, om det er fantasybøker, fotballbøker eller tegneserier, sier Siri Haga Torgersen, prosjektleder for Sommerles.no og rådgiver i Vestfold og Telemark fylkeskommune. 

- Lesing er en grunnleggende ferdighet som må øves opp. For å bli god til å lese er det bare en ting å gjøre; du må lese! Barn som leser på fritiden fordi de synes det er gøy, øker samtidig lesekompetansen sin. Vårt mål er at så mange barn som mulig får oppleve ekte leseglede og lesemestring gjennom å delta i Sommerles.no.

Barna belønnes på ulike måter for lesingen sin, og på Sommerles.no samler de poeng for hver side de leser. De kan også svare på oppgaver, se hva venner leser og skaffe seg digitale troféer som de kan samle på. Underveis gjør de seg fortjent til små premier som hentes på biblioteket.
 
Sommerlesuniverset har blitt til film! 

Heltene i Sommerlesfortellingene er to barn som heter Asbjørn og Astrid. Asbjørn og Astrid jobber for selveste Odin, gudekongen. De er menneskehetens voktere og blir sendt ut på oppdrag når det er fare på ferde. I årets fortelling som barna kan følge, «Natt på biblioteket», blir det kaos når Asbjørn og Astrid må stoppe en tyv fra å stjele selve hjertet til det magiske Verdensbiblioteket, som det ikke kan leve uten.  

Sommerles 2023.PNGPå bildet f.v: skuespillere Olivia Noss Ditmansen og Kristoffer Syvertsen Kjærås som Astrid og Asbjørn, Gustav Holberg som Loke (bak) og Øyvind V. Kjeksrud som Odin. Foto: Marcus Støren  

Årets Sommerles sparkes i gang med premieren på Asbjørn og Astrid – Den første reisen, og dette er første gang Sommerlesuniverset har blitt til film. 

Manuset til filmen er basert på den aller første fortellingen, og tar oss med tilbake til der det hele startet - da våre to helter gikk fra å være vanlige barn til å bli Odins hjelpere i et magisk, norrønt fantasyunivers.

Filmen er produsert av Vestfold og Telemark fylkeskommune med Rune Nordseter som regissør. To lokale barn, Olivia Noss Ditmansen (13) og Kristoffer Syvertsen Kjæraas (12), spiller rollene som Astrid og Asbjørn. Innspillingen ble gjort med fylkets rike vikinghistorie som ramme, blant annet i Gildehallen på Borre og en avslutningsscene med Saga Oseberg.

Filmen slippes på Sommerles.no 1. juni kl. 09.00.  

Slik fungerer Sommerles.no: 

  • For å komme i gang, lager barna en egen profil på www.sommerles.no (med foresattes godkjenning). Her registrerer de bøker de leser gjennom sommeren og får poeng for leste sider. De får også lesetips. 
  • Underveis får barna digitale trofeer og etter hvert har de samlet nok poeng (XP) til å få fysiske premier. Disse kan hentes på bibliotekene i kommunen deltakerne bor 
  • Barna får tilgang på en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve. Nye kapitler legges ut på Sommerles.no gjennom sommeren.  

Sommerles.no er for alle: superlesere, gode lesere, middels gode lesere, men også de som trenger litt hjelp eller bare er i ferd med å lære seg lese. Man får poeng både for å lese selv, men også om man blir lest for eller lytter på lydbøker.

Publisert:

23.05.2023

Oppdatert:

23.05.2023 kl.08.00


Emneord:

Fylkesbibliotek