Forfatterfylket Vestfold og Telemark

Banner Kimen litteraturfestival 2023
I januar 2020 ble Vestfold og Telemark slått sammen til et stort og fint fylke. Vi er nå et fylke som byr på stor variasjon med hensyn til natur, musikk, arkitektur, litteratur og annen form for kultur. Høye fjell, mørke, milelange skoger, en fantastisk kystlinje, jordbruk og industri, urbant og landlig er det som preger vår region.

Vestfold og Telemark har en stor litterær tradisjon og arv. Noen av landets store forfatternavn har tilknytning til fylket vårt. Henrik Ibsen, Tarjei Vesaas, Aasmund Olavsson Vinje, Bjørg Vik, Ingvar Ambjørnsen og Dag Solstad er navn som raskt blir nevnt. Rekken over øvrige forfattere fra fylket er lang og mangfoldig. Gjennom en årrekke har det årlig vært arrangert litteraturfestivaler og universitetet i Sørøst-Norge tilbyr eget forfatterstudium i Bø.

Bli kjent med litteraturfylket Vestfold og Telemark. Fylkesbibliotek har utarbeidet en 10 på topp-liste for nålevende forfattere fra regionen vår. Vi kunne lett ha klart å fylle en slik liste med 100 gode navn, men her har vi gjort et utvalg på 10.

 

Oversikt over forfatterne

Telemark: Kim Leine, Amalie Kasin Lerstang, Helga Flatland, Ivo de Figueiredo og Tor Åge Bringsværd

Vestfold: Gro Dahle, Margaret Skjelbred, Marta Breen, Dag Solstad og Ingvar Ambjørnsen

Felles for disse er deres allsidige litterære produksjoner i ulike litterære sjangre og for forskjellige målgrupper blant lesere. Det bugner av litterære utmerkelser blant disse forfatterne, alt fra Nordisk råds litteraturpris til Vestfolds litteraturpris.

Flere av titlene til disse forfatterne er tilgjengelig også som e-bøker og lydbøker i appen Bookbites.

 

Aase Wivestad Aase Wivestad
Rådgiver