Forfatterfylket Vestfold og Telemark

I januar 2020 ble Vestfold og Telemark slått sammen til et stort og fint fylke. Vi er nå et fylke som byr på stor variasjon med hensyn til natur, musikk, arkitektur, litteratur og annen form for kultur. Høye fjell, mørke, milelange skoger, en fantastisk kystlinje, jordbruk og industri, urbant og landlig er det som preger vår region.
Bilde av de ti forfatterne

Vestfold og Telemark har en stor litterær tradisjon og arv. Noen av landets store forfatternavn har tilknytning til fylket vårt. Henrik Ibsen, Tarjei Vesaas, Aasmund Olavsson Vinje, Bjørg Vik, Ingvar Ambjørnsen og Dag Solstad er navn som raskt blir nevnt. Rekken over øvrige forfattere fra fylket er lang og mangfoldig. Gjennom en årrekke har det årlig vært arrangert litteraturfestivaler og universitetet i Sørøst-Norge tilbyr eget forfatterstudium i Bø.

 

Det er på tide å gjøre seg mer kjent med det “nye” litterære fylket vårt. Vestfold og Telemark fylkesbibliotek har derfor hatt fokus på å utarbeide en 10 på topp-liste for nålevende forfattere fra regionen vår. Vi kunne lett ha klart å fylle en slik liste med 100 gode navn, men nøyer oss med 10 nå i første omgang.

 

Her er lista:

 

TELEMARK:

Kim Leine 

Amalie Kasin Lerstang 

Ivo de Figueiredo 

Helga Flatland 

Tor Åge Bringsværd 

 

VESTFOLD:

Ingvar Ambjørnsen 

Gro Dahle 

Margaret Skjelbred 

Dag Solstad

Marta Breen 

 

Felles for forfatterne på lista er deres allsidige litterære produksjoner i ulike litterære sjangre og for forskjellige målgrupper blant lesere. Det bugner av litterære utmerkelser blant disse forfatterne, alt fra Nordisk råds litteraturpris til Vestfolds litteraturpris.

Folkebibliotekene rundt om i fylket kommer til å fronte disse forfatterskapene framover, og dette tiltaket er en del av det å bli kjent i ditt nye fylke. Det gjenstår for oss på fylkesbiblioteket å ønske dere mange gode leseopplevelser, og er du riktig heldig så treffer du din favorittforfatter på Kimen litteraturfestival til høsten!

 

Les mer om forfatterne her:

Gro Dahle

Kim Leine

Dag Solstad

Margaret Skjelbred

Ivo de Figueiredo

Helga Flatland

Marta Breen

Tor Åge Bringsværd

Ingvar Ambjørnsen

Amalie Kasin Lerstang

 

 

Aase Wivestad Aase Wivestad
Rådgiver

Publisert: 21.04.2021 Oppdatert: 20.01.2023 kl.16.12