Gro Dahle

Foto av Gro Dahle. Fotograf: Line Fresti via Cappelen Damm

Av:

Aase Wivestad

Publisert:

03.05.2021

Oppdatert:

08.02.2023 kl.12.25

Vestfold og Telemark leser! Gro Dahle

Gro Dahle har utgitt diktsamlinger, prosabøker og barnebøker, særlig bildebøker for voksne og barn, såkalt allalderlitteratur. Hun har også skrevet fagbøker, sangtekster og teaterstykker og dessuten er forfatteren representert i flere antologier. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. Dahle underviser også i kreativ skriving i Norge og Sverige. Hun har mottatt flere litterære priser og var festspilldikter under Festspillene i Bergen i 1999. I 1998 var hun den andre forfatteren som mottok Vestfolds litteraturpris.

Dette skriver forlaget Cappelen Damm på sine nettsider om forfatteren:

«Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiens – en diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.»

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.

Vi gleder oss over å ha en slik dyktig og allsidig forfatter i vårt fylke, og ser fram til nye litterære produksjoner fra den kanten, enten det blir utgivelser fra henne alene eller sammen med ett av de andre familiemedlemmene i denne kunstneriske familien! Bruk mai måned til å bli bedre kjent med Gro Dahle, hun har bøker for enhver smak og i enhver sjanger. Bøkene hennes finner du på biblioteket.

Les mer om forfatteren på Cappelen Damm

 

Aase Wivestad Aase Wivestad
Rådgiver