Kim Leine

Foto av Kim Leine. Fotograf: Robin Skjoldborg via Cappelen Damm

Av:

Aase Wivestad

Publisert:

03.05.2021

Oppdatert:

08.02.2023 kl.12.24

Vestfold og Telemark leser! Kim Leine

Cappelen Damm skriver dette om forfatteren Kim Leine:

«Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.»

«Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013. »

«Avgrunnen (2015) er en stor fortelling om krig og fred gjennom tvillingbrødrene Kaj og Ibs skjebne i første halvdel av det forrige hundreåret. Vi følger dem fra den finske borgerkrigen, gjennom mellomkrigstiden og okkupasjonstiden i Danmark. »

«Rød mann/Sort mann (2018) er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, og handlingen er lagt noe før i tid. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer. »

«Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann er de to første bøkene i en trilogi. Se oversikt over utgivelsene i Grønlands-trilogien her. I 2020 kom Dansk standard, en grøsser om et søskenpar som blir gjemsøkt av fortiden. »

«Leine har også skrevet romanene Valdemarsdag (2009), De søvnløse (2016), og barnebøkene Skogpiken Skjerv (2016), Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (2016) og Jenta som kunne snakke med hunder (2017). »

«Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.»

Her er lenke til forlagets nettsider: Forfatter Kim Leine. Bøker, lydbøker, biografi og bilder | Cappelen Damm forlag

På forlagets side finnes også en podkast om Leines forfatterskap. I podkasten snakker Kim Leine om Seljord, Jehovas Vitne, overgrep og det å være avhengig av alkohol, morfin og godteri. Hallgeir Opedal står bak podkasten, som har med seg 16 forfattere under serienavnet BokPod. Podkasten finner du her.

Forfatteren var den første som mottok Vestfold og Telemarks litteraturpris. Prisen ble utdelt i 2020 i vårt nye fylke. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Profetene fra Evighetsfjorden i 2013.

Les mer om forfatteren på Cappelen Damm

 

Aase Wivestad Aase Wivestad
Rådgiver