Telemark og Minneapolis: Et utvekslingsprogram for samtidsdans

Dansekunst i Grenland har et utvekslingsprogram med TU Dance i St.Paul i Minnesota. 
Maria Ferguson Rønningen og Taylor Collier. Foto: Mats-Åke Nilsson,

Koreografiske verktøy og idéutveksling

Utvekslingsprogrammet varer i perioden 2017-2020, og har De hvites privilegium som tema. Første året utgjorde en forstudie der man testet ut koreografiske verktøy, og delte ideer og tanker rundt tema og metoder. Andre året utgjorde forprosjektfasen, der det ble skapt en produksjon med en danser fra hvert land. Duetten Allegiance ble produsert både i USA og i Norge, og hadde premiere i Porsgrunn i september 2019. Det ble dessuten holdt workshops for danseelevene både ved Thor Heyerdahls videregående skole i Larvik og ved Musikk, dans og drama-linja på Skien videregående skole. 

Tverrkunstnerisk samarbeidsprosjekt

Det siste året, som er 2020, skal samproduksjonen videreutvikles med flere dansere og med en mer omfattende visningsplan. Målet er også å realisere et tverrkunstnerisk samarbeidsprosjekt med Spriten kunsthall i Skien. Dette vil gi Spriten et internasjonalt nettverk, og vil også bidra til å belyse prosjektets tematikk ytterligere. I tillegg er det svært relevant å invitere innvandrergrupper både til dialog og kunstmøter.

Utvekslingsprogrammet for samtidsdans har styrket det internasjonale nettverksarbeidet til Dansekunst i Grenland, og bidrar til å belyse et viktig tema i dagens samfunnsdebatt.

Programmet er initiert av og etablert i samarbeid med Telemark fylkeskommune, som også sitter i styringsgruppa.

Publisert: 23.10.2019 Oppdatert: 12.12.2019 kl.10.27

Line Ruud Ørslien
Rådgiver