Du vil også finne mye nyttig informasjon om eksamen på Utdanningsdirektoratets hjemmeside.
Oppmelding og frister
Frister for oppmelding
Privatistportalen er åpen for oppmelding:
- For høsteksamen: 1.september - 15.september (stenger klokken 23.55)
- For våreksamen: 15.januar - 1.februar (stenger klokken 23.55)
Du må melde deg opp til eksamen og betale eksamensavgiften innen fristen.
Hvordan melder du deg opp til privatisteksamen?
- Du logger deg inn på Privatistportalen via ID-porten
- Registrer de fagene du ønsker å melde deg opp til
- Betal eksamensavgiften direkte i betalingsløsningen i Privatistportalen
Din oppmelding er ikke gyldig før du har betalt eksamensavgiften. Det er ikke mulig å melde seg opp til eksamen i flere fylker i samme eksamensperiode.
Vi anbefaler å bruke nettleserne Chrome og Edge når du melder deg opp, og ikke mobiltelefon.
Hvis du er usikker på hvilket fag du ønsker å melde deg opp i, kan du ta kontakt med eksamenskontoret eller skolen du har gått på. Husk at du er selv ansvarlig for å melde deg opp i riktig fagkode.
Meld deg opp til privatisteksamen
Fagkoder til generell studiekompetanse
Fullført og bestått vitnemål fra 3-årig videregående skole på studieforberende utdanningsprogram gir deg generell studiekompetanse. Det finnes også andre måter å oppnå generell studiekompetanse på.
Les om yrkesfag med påbygg, påbygg 4 og 23/5-regelen
Fagkodeoversikt etter læreplanen Kunnskapsløftet 2020 (LK20)
Vi er i en overgangsperiode hvor fagkoder fra LK06 fases gradvis ut, og nye fagkoder fra LK20 innføres. Derfor er det ekstra mange fagkoder å velge mellom i perioden 2020-2024.
- Gamle og nye læreplaner i samme fag, har ulike fagkoder
- Husk å påse at du melder deg opp med fagkoden som tilhører riktig læreplan
- Les mer om overgangen til nye læreplaner på Udir.no
- Du kan søke opp fag og fagkoder på Udir.no og finne informasjon om når den enkelte læreplanen innføres
Privatisteksamen i fremmedspråk
Oversikt over hvilke fremmedspråk du kan ta som privatist:
Som privatist kan du ta eksamen i: albansk, amharisk, arabisk, bosnisk, dari, estisk, filipino, finsk, fransk, hebraisk, hindi, islandsk, italiensk, japansk, kantonesisk, kinesisk (tidligere navn mandarin), koreansk, kurdisk (sorani), latvisk, litauisk, lulesamisk, nederlandsk, nordsamisk, nygresk, oromo, panjabi, pashto, persisk, polsk, portugisisk, russisk, serbisk, somali, spansk, sørsamisk, tamil, tegnspråk, thai, tigrinja, tyrkisk, tysk, ungarsk, urdu og vietnamesisk.
I noen fremmedspråk vil muntlig eksamen kunne gjennomføres i et annet fylke. Du vil få nærmere beskjed om hvor du må reise for å ta eksamen. Les mer om fremmedspråk for privatister på Udir.no
Udir har laget eksempeloppgaver i flere fremmedspråk som du kan bruke til å forberede deg. Vi anbefaler å se nærmere på disse slik at du kan få oversikt over hvordan en heldigital eksamen skal gjennomføres.
Spesielle krav til oppmelding i språk og realfag
Språkfag:
Som privatist må du ha både muntlig og skriftlig karakter for å få faget godkjent hvis du skal ha studiekompetanse eller vitnemål.
I språkfag der elever får to standpunktkarakterer, én for skriftlig og én for muntlig, kan du som privatist velge å forbedre en av disse.
Realfag:
I fagene biologi 2, fysikk 2, geofag 2, informasjonsteknologi 2, kjemi 2 og teknologi og forskningslære 2 må du som privatist melde deg opp til både skriftlig og muntlig-praktisk eksamen.
Skriftlig eksamen for praksiskandidater
En praksiskandidat er en voksen som har jobbet i fem år eller mer, og som har som mål å ta et fag- eller svennebrev, uten å være elev eller lærling. For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve er kravet:
- fem års praksis i faget (fem og et halvt år i enkelte fag). Les mer om krav til praksis.
- bestått teoretisk vg3-eksamen (3102/3103-fagkoder)
Hvilken fagkode bør du som er praksiskandidat velge?
Med overgang til nye læreplaner, vil gamle 3102-fagkoder erstattes av nye 3103-fagkoder. Våren 2023 har du imidlertid mulighet til å velge mellom gammel og ny fagkode. Unntaket er fagkoder innen elektro- og datateknologi.
Har du gått opp til privatisteksamen før, eller fulgt kurs etter gammel læreplan?
Da kan du velge å melde deg opp i gammel fagkode (3102). Det er ikke sikkert du bør velge det, ettersom heldigital eksamen etter ny læreplan kan være mer variert.
Har du aldri tatt privatisteksamen før, og heller ikke fulgt kurs etter gammel læreplan?
Da bør du velge å melde deg opp i ny fagkode (3103).
I det nye heldigitale gjennomføringssystemet (3103-fagkoder) vil du få presentert oppgavene i et interaktivt oppgavesett i nettleseren din. Det betyr at du får eksamensoppgaven digitalt og leverer eksamensbesvarelsen din digitalt. Du kan finne utvalgte eksempler på eksamensoppgaver på Udir.no.
Les om eksamen etter nye læreplaner på Udir.no
Læreplaner og bøker
Til eksamen blir du vurdert ut fra i hvilken grad du har nådd kompetansemålene i læreplanen.
Læreplaner
Du må sette deg inn i læreplanen for det faget du vil ta eksamen i. Det er kompetansemålene i den enkelte læreplan som forteller deg hva du må kunne.
Lærebøker
Det er ikke krav om bruk av spesielle bøker til privatisteksamen. Du kan ta kontakt med en videregående skole for tips til hvilke bøker du kan bruke. Du kan også finne mye aktuelt lærestoff på nettsidene for Digitale læremidler for videregående opplæring.
Hva skjer hvis du ikke kan møte til eksamen?
Hva må du gjøre hvis du blir syk eller av andre årsaker ikke kan møte på eksamen?
Hvis du blir syk eller av andre årsaker ikke kan møte på eksamen må du registrere deg i vårt avmeldingsskjema. I skjemaet vil du få to valg:
1) Du melder deg av eksamen, men har ikke dokumentasjon på fraværet. Du vil ikke få refundert eksamensavgiften, men vi får registrert at du ikke kommer til å møte på eksamensdagen.
Obs! Det kan være du mottar SMS/e-post om eksamen etter at du har meldt deg av. Du kan se bort fra informasjonen du mottar.
Eller,
2) Du melder deg av eksamen, og har legeerklæring på fraværet. Dersom legeerklæringen anses som gyldig, vil du høsten 2023 få refundert eksamensavgiften. Frist for å registrere deg i skjemaet, samt laste opp legeerklæring er 10 dager fra din eksamensdato. Legeerklæringen lastes opp i skjemaet.
Hva må du gjøre hvis du blir syk under selve eksamen?
Dersom du blir syk under eksamen, må du straks melde fra til eksamensvakten som da vil varsle eksamenskontoret. Du vil da få beskjed om det er grunnlag for å avbryte eksamenen med rett til eksamen i neste eksamensperiode. Se forskrift til Opplæringsloven § 3-32 for mer informasjon.
Eksamensavgift
Eksamensavgiften betales med kort. Oppmeldingen er ikke gyldig før du har betalt.
Eksamensavgiften for privatisteksamen fastsettes hvert år av Stortinget i Statsbudsjettet.
Priser for eksamen
Gebyret er 1 251 kroner per eksamen for
- fag der du ikke har standpunkt og/eller eksamenskarakter
- fag du ikke har bestått (karakter 1) som elev eller privatist
Gebyret er 2 503 kroner per eksamen for
- fag du allerede har bestått som elev eller privatist
Prisene gjelder per eksamen. Innbetalt eksamensavgift blir ikke refundert dersom du må trekke deg etter oppmeldingsfrist.
For språkfag, norsk og realfag nivå 2
- For alle språkfag som har skriftlig og muntlig eksamen med to karakterer, må du betale 2 eksamensavgifter
- I norsk betales det 3 eksamensavgifter; 1 for norsk hovedmål, 1 for norsk sidemål og 1 for norsk muntlig
- I realfag nivå 2 (fysikk, kjemi og biologi) må du betale 2 eksamensavgifter for skriftlig og muntlig-praktisk eksamen
- I informasjonsteknologi 2 må du betale 2 eksamensavgifter for skriftlig og muntlig-praktisk eksamen
Dato og sted for eksamen
Privatisteksamen arrangeres to ganger i året.
- Høsteksamen: november - desember
- Våreksamen: april - juni
Muntlig / muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Eksamensdato for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen publiseres ca. 1. november for høsteksamen og ca. 1. april for våreksamen. Muntlig og muntlig-praktisk eksamen arrangeres på Greveskogen, Sandefjord og Skien videregående skole. Praktisk eksamen arrangeres på flere av de videregående skolene i fylket.
Det er ikke anledning til å bytte oppsatte eksamensdatoer.
Skriftlig eksamen
Datoer for skriftlige fag finner du i Privatistportalen når du melder deg opp. Du finner også eksamendatoer på følgende nettsider:
- Eksamendatoer for sentralt gitt eksamen på Utdanningdirektoratets hjemmesider. Dette gjelder skriftlige eksamener innenfor studiespesialisering og teorieksamen for lærlinger og praksiskandidater.
- Eksamensdatoer for lokalt gitt eksamen på VigoIKS sine hjemmesider. Dette gjelder skriftlige eksamener innenfor yrkesfaglige programområder.
Skriftlig eksamen arrangeres hovedsaklig i Porsgrunn Tennishall, men kan også foregå på andre steder i fylket.
Du vil få en SMS når du kan logge deg inn på Privatistportalen for å se tid og sted for din eksamen.
Tilrettelegging av eksamen
Du kan ha rett til tilrettelegging av privatisteksamen dersom du har fysisk eller psykisk sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse.
Dersom du har behov for særskilt tilrettelegging og kan dokumentere dette, vil du kunne få forholdene lagt tilrette slik at du kan vise kompetansen din i faget. Tilretteleggingen kan ikke gi fordeler sammenliknet med de som ikke får tilrettelagt eksamen. Les mer i Forskrift til opplæringsloven § 3-29.
Det er ikke mulig å få tilrettelegging på grunn av manglende ferdigheter i norsk.
Husk at du som privatist må søke om tilrettelegging av eksamen selv om du har tidligere vedtak om tilrettelegging som elev. Som privatist må du søke om tilrettelegging for hver eksamensperiode.
Hvordan søker du om tilrettelegging?
Du søker om tilrettelegging av eksamen i Privatistportalen. Du må ha fullført oppmelding og betaling av faget før du kan søke om tilrettelegging og tilretteleggingstype.
Husk å last opp dokumentasjonen i portalen for å få søknaden behandlet.
Når er frist for å søke om tilrettelegging?
Frist for å søke om tilrettelegging er:
- 15. september for høsteksamen
- 1. februar for våreksamen
Behandling av søknader starter når søknadsfristen har utløpt. Du får svar senest 4 uker etter søknadsfristen. Du vil motta et skriftlig enkeltvedtak, men du kan også se status på søknaden i Privatistportalen.
Hva må du sende inn av dokumentasjon?
Du laster opp sakkyndig vurdering når du søker om tilrettelegging i Privatistportalen. Den skal være av nyere dato og skal tydelig anbefale innholdet i tilretteleggingen. Eksempler på gyldig dokumentasjon:
-
legeerklæring med beskrivelse av funksjonshemming, sykdom, skade eller allergi
-
erklæring fra psykolog/psykiater/fastlege ved psykisk sykdom eller psykososiale utfordringer
-
erklæring fra spesialpedagog (f. eks PPT) eller logoped ved dysleksi, dyskalkuli, lese- og skrivevansker og lignende
Søknader uten nødvendig dokumentasjon vil bli avslått.
Eksempler på tilrettelegginger av eksamen
- utvidet tid
- skrivehjelp
- ammepause
- skjermet eksamensplass (i et rom/lokasjon hvor det ikke sitter mange andre)
- programvare for dyslektikere, lese-/skrivevansker, dyskalkuli og lignende (denne må du selv installere på din egen PC)
Les mer om tiltak du kan søke om
Fritak sidemål
Hvis du er elev ved en videregående skole er det skolen som skal behandle søknaden om fritak. Ta kontakt med skolen for spørsmål.
For privatister er det eksamenskontoret som skal behandle søknaden om fritak.
Har du rett til fritak?
Som privatist har du rett til fritak fra vurdering med karakter i skriftlig sidemål dersom du oppfyller et av vilkårene i Forskrift til opplæringsloven §3-19:
- har problemer med å lære begge målformene på grunn av dokumentert sykdom, skade eller dysfunksjon, eller
- ikke har gått i norsk grunnskole på ungdomstrinnet, eller
- i løpet av ungdomstrinnet eller videregående opplæring har hatt rett til særskilt språkopplæring, eller
- i løpet av ungdomstrinnet eller vidaregående opplæring har gått i internasjonal eller utanlandsk skole i Norge som er godkjent for å ikke gi vurdering med karakter i sidemål.
Dersom du:
- allerede har fritak i skriftlig sidemål på Vg3, behøver du ikke søke på nytt.
Hva skal du gjøre nå?
1. Meld deg opp til privatisteksamen
2. Søk om fritak fra vurderings med karakter i skriftlig sidemål
Når er frist for å melde seg opp til eksamen og for å søke om fritak?
Frister er:
- For eksamener om høsten: 15. september
- For eksamener om våren: 1. februar
Søknader uten nødvendig dokumentasjon vil ikke bli behandlet.
Fritak gir rett til fritak fra vurdering med karakter i skriftlig sidemål, ikke fra å lese og forstå tekster på sidemålet.
Behandling av søknader starter når søknadsfristen har utløpt. Du får svar senest 4 uker etter søknadsfristen.
Hva skal du sende inn av dokumentasjon?
Gyldig dokumentasjon lastes opp sammen med søknaden innen oppmeldingsfrist og kan være:
- sakkyndig vurdering (fra lege, PPT, psykiatri) som viser at du har behov for fritak, eller
- bostedsattest som viser at du ikke har gått på grunnskole i Norge, eller
- vitnemål fra grunnskolen som viser at du hadde fritak på ungdomsskolen
Norsk for språklige minoriteter
Som privatist kan du ta eksamen etter læreplanen i norsk for språklige minoriteter med kort botid i Norge hvis du oppfyller gitte vilkår. Det er egen læreplan og eksamenskode i norsk for privatister med kort botid i Norge.
Har du rett til å ta eksamen etter ordningen om kort botid?
Privatister kan ta eksamen etter læreplanen i norsk for språklige minoriteter med kort botid i Norge hvis de har et annet morsmål enn norsk, samisk, svensk og dansk, og har kortere enn 6 års botid på det tidspunktet de tar eksamen første gang.
Hvis du har bodd i Norge mindre enn 6 år, kan du selv bestemme om du vil melde deg opp til eksamen i norsk for språklige minoriteter med kort botid i Norge, eller ta eksamen etter ordinær læreplan i norsk.
Unntaket er søkere fra og med 2021 hvor det nå er et krav om at du ikke har fått sluttvurdering etter ordinær læreplan i norsk. Dette gjelder ikke søkere som har fått sluttvurdering før 2021.
Skriftlig eksamen i norsk for språklige minoriteter har én dags forberedelse. Du finner forberedelsen på udir.no fra kl. 09.00 dagen før eksamen.
Hva skal du gjøre nå?
1. Meld deg opp til privatisteksamen
2. Søk om å ta eksamen i norsk kort botid
Når er frist for å melde seg opp til eksamen og søke om å ta eksamen etter norsk kort botid?
Frister er:
- For eksamener om høsten: 15. september
- For eksamener om våren: 1. februar
Behandling av søknader starter når søknadsfristen har utløpt. Du får svar senest 4 uker etter søknadsfristen.
Hva slags dokumentasjon må du sende?
Du må legge en av følgende dokumentasjonstyper i søknadsskjemaet:
- dokumentasjon på kort botid (kopi av bostedsattest)
- vitnemål eller kompetansebevis fra skolen din, som viser at du har faget som elev
Hvis dokumentasjon ikke er mottatt innen fristens utløp, vil du bli overført til eksamen i norsk etter ordinær læreplan.
Fagkoder - norsk for språklige minoriteter
På udir.no finner du læreplan og fagkoder.
Eksamensveiledning
Eksamensveiledningene gir deg informasjon om hva det legges vekt på for å oppnå de forskjellige karakterene. Det er ikke utarbeidet eksamensveiledninger i alle fag.
Muntlig og muntlig-praktisk eksamen
Det er utarbeidet eksamensveiledninger for muntlig eksamen i noen fag etter nye læreplaner (LK20). Det vil lages flere eksamensveiledninger i kommende perioder. Eksamensveiledningene beskriver rammer for eksamen og vurderingskriterier i det enkelte fag.
Fag med muntlig eksamensform:
Eksamensveiledning samfunnskunnskap, SAK1001
Eksamensveiledning norsk yrkesfag, NOR1263
Eksamensveiledning norsk studieforberedende og påbygg, NOR1269 og NOR1272
Eksamensveiledning engelsk studieforberedende og yrkesfag, ENG1008 og ENG1010
Eksamensveiledning geografi, GEO1003
Eksamensveiledning historie studieforberedende, HIS1010
Eksamensveiledning historie påbygg, HIS1011
Eksamensveiledning religion, REL1003
Fag med muntlig-praktisk eksamensform:
Eksamensveiledning naturfag studieforberedende, NAT1007
Eksamensveiledning naturfag yrkesfag, NAT1008-NAT1017
Eksamensveiledning naturfag påbygg, NAT1018
Skriftlig eksamen
Det er laget eksamensveiledninger i flere fag til skriftlig eksamen, som gir deg informasjon om hva det legges vekt på for å oppnå de forskjellige karakterene. Du vil også kunne finne tidligere gitte eksamensoppgaver.
Tidligere eksamensoppgaver sentralt gitt eksamen
Tidligere eksamensoppgaver lokalt gitt eksamen
Eksamensveiledninger lokalt gitt eksamen
Eksamensveiledninger sentralt gitt eksamen
Praktisk eksamen
Eksamensveiledning til praktisk eksamen vil bli delt ut sammen med forberedelsen til eksamen.