De fleste ungdommer har det bra
Vestfold gjennomførte ungdata som fylkesundersøkelse i 2013 og 2017. Telemark gjorde det samme i 2015 og 2018, og neste undersøkelse gjennomføres i mars 2021.
Resultatene fra undersøkelsene i både Vestfold og Telemark viser at de aller fleste ungdommer har et godt og tillitsfullt forhold til foreldrene sine, de har nære venner de kan stole på, og bare et mindretall blir plaget eller mobbet av andre ungdommer. 9 av 10 trives på skolen og nesten like mange føler at lærerne bryr seg om dem. De aller fleste føler seg trygge i nærområdet sitt, og er fornøyde med stedet de bor.
Samtidig er det noen utviklingstrekk som må vies oppmerksomhet. En høyere andel ungdommer har selvrapporterte fysisk og psykiske helseplager, en økt andel svarer at de både kjeder seg og gruer seg til å gå på skolen og flere føler seg ensomme og opplever et press om å lykkes.
Brudd i skikkelighetstrend?
Resultater fra undersøkelsen i Telemark 2018 viser flere tegn på et brudd i den skikkelighetstrenden som vi har sett prege norsk ungdom de siste 10–15-årene. Både andelen som drikker alkohol og røyker hasj er høyere i 2018 enn i 2015. Det er også flere som svarer at det gir status i vennemiljøet å drikke seg full eller å røyke hasj. Selv om de færreste er involvert i ulike former for problematferd, har andelen gutter som har begått minst 10 regelbrudd det siste året økt på alle klassetrinn. Samtidig er det nesten ingen ungdommer som røyker lengre, og andelen som snuser daglig har gått betydelig ned siden 2015.
Rapporter og analyser
Ungdataundersøkelsen gir fylkeskommunen, kommuner og andre aktører:
- kunnskap om folkehelseutfordringer lokalt og regionalt
- lokal kunnskap til å gjennomføre gode planprosesser
- kunnskap til å jobbe målrettet både forebyggende og helsefremmende
- kunnskap til å skape gode rammer for barn og unges helse og oppvekst.
Nedenfor finner du lenker på rapporter fra de siste undersøkelsene:
Ungdata-rapport 2015_i Telemark
Ungdata-rapport 2018 i Telemark
Ungdata-rapport 2017 i Vestfold
Nedenfor finner du analyser av sammenhenger mellom god psykisk helse og skolestress i Vestfold:
God psykisk helse og lite skolestress - sammenhenger i Ungdata. Ung i Vestfold 2017