Slik søker du læreplass

For å bli formidlet til læreplass i Vestfold og Telemark, må du være registrert i folkeregisteret i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Søk på Vigo.no med MinID

På grunnlag av søknaden din vil fylkeskommunen formidle deg til godkjente lærebedrifter. Du må selv sjekke web-søknaden at opplysningene dine stemmer. Formidling til læreplass foregår hovedsakelig fra 1. mars til 1. november.

 

Veien til fagbrev

Veien til fagbrev viser alle muligheter for å ta fag- og svennebrev. 

Filmer

Utdanningsdirektoratet har laget seks filmer om hvordan du som elev kan forberede deg for å få læreplass.

 

Start jakten på en læreplass tidlig

Har du hatt utplassering eller praksis på Vg1 eller Vg2 i en bedrift du gjerne vil tilbake til, eller vet du om en bedrift du kunne tenke deg å jobbe i? Ta ansvar, vis interesse og kontakt bedriftene direkte. 

Det er lærebedriftene selv som velger ut sine lærlinger. Derfor er det viktig at du fremstår fra din beste side både i søknad, på CV og i et intervju.

Hvordan søke?
  • Søk direkte til bedriften du vil jobbe i (gjelder ikke deg som søker kommunale læreplasser)
  • Husk CV og søknad. Tips til å skrive søknad og CV finner du på Ung.no
  • I tillegg til å søke direkte til bedrift du søke om læreplass på  vigo.no.

Frist for å søke i Vigo er 1. mars. For å logge deg inn på Vigo.no må du ha en elektronisk ID (e-ID) eller pin-kode. Har du ikke fått tilsendt pin-kode, må du henvende deg til MinIDs brukerstøtte (difi.no)

Har du ikke funnet læreplass på egenhånd innen 1. mars vil Vestfold fylkeskommune hjelpe deg med å komme i kontakt med aktuelle lærebedrifter som trenger en lærling. Det skjer ved at du formidles på Vigoweb.

Er du garantert å få læreplass?

Nei, men du har rett til et tilbud om videregående opplæring. Hvis du ikke finner en læreplass selv, vil du motta tilbud om alternativ opplæring, Vg3 fagopplæring i skole, som bygger på det Vg2 du har gjennomført.

Takker du ja til tilbudet om Vg3 i skole, vil du få tilsendt et brev fra Seksjon for fag- og yrkesopplæring i Vestfold og Telemark fylkeskommune med informasjon om hvor og når du skal møte.

Takker du nei til tilbudet om Vg3 fagopplæring i skole eller til tilbudet om læreplass fra en lærebedrift, har du ikke krav på nytt tilbud, men kan søke igjen neste år.

Kan jeg søke læreplass selv om jeg har fullført videregående skole?

Ja, det kan du.

Det er ingen øvre aldersgrense for å søke opplæring i bedrift. Alle som søker i Vigo innenfor søknadsfristen 1 mars, vil bli formidlet ut til lærebedriftene på Vigo Web. 

Du må være aktiv og gjøre jobben selv. Når du har fått kontakt med en aktuell lærebedrift og er blitt enig om å tegne avtale om læreplass, må dere søke om lærekontrakt ved å henvende deg til fagansvarlig ved seksjon for fag- og yrkesopplæring eller sende en epost til fagopplaring@vtfk.no

Nyttige lenker

Vilbli.no

På nettsiden kan du lese om de mange valgmulighetene som finnes innenfor yrkesfag og hvordan opplæringsåret vil se ut innenfor det enkelte fag. Du vil også finne oversikt over godkjente lærebedrifter i Vestfold og Telemark.

Utdanning.no

Nettsiden gir oversikt over potensielle lærebedrifter i hvert enkelt lærefag, både lokalt, regionalt og nasjonalt.

 

Publisert: 12.06.2019 Oppdatert: 06.01.2021 kl.12.47