Slik blir du lærebedrift

Vil din bedrift være med og forme ungdom i Vestfold og Telemark? Vi trenger flere lærebedrifter.

Ved å ta inn en lærling eller lærekandidat gir du ungdom anledning til å fullføre sin yrkesfaglige utdanning, samtidig som du kan skreddersy arbeidskraft til din bedrift.

En lærling vil være i din bedrift i to år. I løpet av den tiden skal de bli kjent med både bedriften din, bransjen generelt og fagområdet spesielt.

Som lærebedrift vil du få oppfølging av Vestfold og Telemark fylkeskommune og fylkeskommunens samarbeidspartnere.

Vestfold og Telemark fylkeskommunes godkjenningsrutiner

Slik blir du godkjent lærebedrift i Vestfold og Telemark

Opplæringsloven stiller krav til hva som skal til for å godkjennes som Opplæringskontor, medlem i opplæringskontor eller frittstående lærebedrift. Før du kan inngå lærekontrakt for første gang må din bedrift godkjennes av fylkeskommunen:

Du må først fylle ut søknadskjema og sende inn skjemaet sammen med nødvendige vedlegg til Vestfold og Telemark fylkeskommune. Rådgiver innenfor fagfeltet vil motta søknaden og ta kontakt med deg.

Det er noen krav som stilles før din bedrift kan godkjennes;

Bedriften må ha mulighet til å gi opplæring i hele læreplanen for faget. Om du ikke har omfanget som skal til, bør du inngå samarbeid med et opplæringskontor.

Det er krav om å ha en intern plan for opplæringen.  Når læreplanmålene brytes ned i praktiske/ fysiske oppgaver i bedriften og settes i system – det kalles en intern plan. Opplæringskontoret ditt eller Vestfold og Telemark fylkeskontor kan hjelpe deg til å lage denne planen. Læreplan i Vg3 finner du på her

Det er et krav at lærebedriften har en faglig leder eller instruktør. For å være faglig leder må den ansatte enten ha fagbrev i faget, eller ha 5 års erfaring innenfor faget/bransjen.

I tillegg stilles det fra Vestfold og Telemark et krav om at alle faglige ledere skal ha gjennomført vårt digitale nettkurs.

 

Dette skal sendes inn 

Når søknad er skrevet og nettkurs bestått, sendes dette inn til Vestfold og Telemark fylkeskommune for videre behandling. Vår postadresse finner du nederst på nettsiden.

  • Søknadsskjema

Vedlegg:

  • Kopi av bestått Nettkurs
  • Kopi av faglig leders attester eller fag-/svennebrev i faget
  • Intern plan for opplæring bygget på læreplanen i faget

 

Fagrådgiver i fagområdet vil når dokumentene kommer inn ta kontakt med deg og din bedrift for å avtale et felles møte kalt - godkjenningsmøte.

I møtet vil dere få anledning til å stille spørsmål, i tillegg vil dere få informasjon om det videre samarbeidet. Temaer i møtet er bedriftens og fylkeskommunens roller og ansvar, rettigheter og plikter og videre samhandling.

 

For å gi opplæring vil din bedrift motta et tilskudd, du kan les mer om tilskuddsordningene her:

 

Vestfold og Telemark fylkeskommune tilbyr ulike kurs for å styrke opplæringen og få flere til å fullføre og bestå opplæringen. Kursene bygger på hverandre, er gratis og du få lunsj og kursmateriell. Du kan lese mer om eller melde deg på kursene her.

 

Ønsker du mer informasjon om å bli ny lærebedrift?

Meld din interesse til fagopplaring@vtfk.no Vi kontakter deg!

 

Publisert: 21.10.2019 Oppdatert: 05.02.2021 kl.13.40