Europeisk mobilitetsuke 2020

Sammen med mennesker over hele Europa blir vi i Vestfold og Telemark fylkeskommune oppfordret til å prøve alternativer til bilkjøring. Årets tema er "Utslippsfri mobilitet for alle".

Hvert år fra 16. til 22. september deltar mer enn 2000 europeiske byer i en felles kampanje for miljøvennlig transport. 

Sammen med mennesker over hele Europa blir vi i Vestfold og Telemark oppfordret til å prøve alternativer til bilkjøring. Det finnes mange alternativer til bil, og under mobilitetsuka utfordres du til å bytte ut noen av bilturene med sykkel, buss eller en gåtur.

Les mer om mobilitetsuken her.

Helt grønn skolevei

Helt grønn skolevei er en kampanje for å gjøre skoleveien tryggere og mer miljøvennlig. Kampanjen foregår ved at barna fyller ut "grønn dag" på et skjema på skolen hver dag de går, sykler eller tar bussen til og fra skolen. Ved kampanjens slutt kårer kommunene vinnere.  

Helt grønn skolevei utgjør en del av programmet for Europeisk mobilitetsuke 2020 i Vestfold og Telemark. Kampanjen er utviklet av sykkelbyen Sandefjord, og gjennomført med stor suksess i en 10 - års periode.  Kampanjen videreføres nå på regionalt nivå. Fylkeskommunen tilbyr kommunene en nettløsning, som gjør det enkelt for skolene og elevene å delta. I 2020 deltar skoler fra Horten, Tønsberg, Larvik, Færder og Sandefjord kommuner

I år foregår kampanjen fra 31. august til 02. oktober. 

Les mer om Helt grønn skolevei her

Yellow bike

Yellow bike er en kortfilm laget av amandaprisnominert filmskaper og animatør Mats Grorud fra Nøtterøy. Filmen gir en morsom påminnelse om at vi trenger ikke en ny og moderne sykkel for å kunne oppleve omgivelsene våre fra sykkelsetet.

Filmen kan bidra som en innfallvinkel til å snakke med barn og unge unge om viktige tema som fattigdom, helse og bærekraft. Den kan knyttes til flere av FNs bærekraftmål. Filmen kan oppfordre både til at gjenbruk er kult, og at man kan skape sin helt egen stil med å fikse/ «pimpe» opp en gammel sykkel.

Spørsmål til diskusjon kan for eksempel være om elevene vet hva som har skjedd med sykler de har vokst fra? Har de for eksempel noen gamle sykler hjemme som kan mekkes på, kanskje som et skoleprosjekt? Filmen gir også et godt grunnlag til  å snakke om FNs bærekraftsmål (1, 3, 5, 11 og 12). Dette er temaer som er aktuelle under mobilitetsuken 2020 og som også passer ellers i skoleåret.

Her kan du snurre film; Yellow bike

Publisert: 22.06.2020 Oppdatert: 09.12.2020 kl.12.17