Bibliotekene

Skolen har to bibliotek - ett på avd. Grasmyr og ett på avd. Croftholmen. Elever og ansatte er velkomne til å bruke begge.
Foto: Getty Images.com

Velkommen til skolebiblioteket!

Skolebiblioteket er et samlende element i læringsmiljøet, og vi har studieplasser for både gruppe- og prosjektarbeid, i tillegg har vi lesesal på begge avdelinger. På skolebiblioteket kan du låne bøker og filmer til skolearbeid og fritid. Her kan du få hjelp til å finne litteratur og fakta til ulike skoleoppgaver. Vi kan også hjelpe deg med oppsett av kildeliste og riktig sitering av kilder.

Avd. Grasmyr: Mandag tom. torsdag 08.00-15.00

Fredag ubemannet

Avd. Croftholmen: Mandag ubemannet

Tirsdag tom.torsdag 08.00-15.00

Fredag ubemannet

Digitopia

På skolebiblioteket avd. Grasmyr finner du også vårt lille digitale drivhus Digitopia. Et flerbruksrom med diverse teknisk utstyr som gaming-pc-er, VR-briller, 3D-printere, droner mm. Utstyret blir hovedsaklig brukt i undervisningssammenheng, men det er fullt mulig å booke rommet for å prøve utstyret. Rommet kan også benyttes som vanlig grupperom, her kan du bl.a. øve deg på muntlige fremføringer.

Samarbeid

Skolebibliotekarene samarbeider også med lærerne om diverse prosjekter. Vi holder blant annet bokpresentasjoner på bestilling fra lærer, og vi bidrar i forbindelse med fordypningsoppgaven i norsk på vg3, enten i biblioteket eller i klasserommet.

Sosial møteplass

Biblioteket er også en sosial møteplass og et sted man kan slappe av i en travel skolehverdag. Her kan du spise nista, spille spill eller bare være. Vi arrangerer også ulike aktiviteter gjennom skoleåret, som bokloppemarked, konkurranser, quiz og Bok & Bolledag.

Hva finner du på biblioteket?

•  Et stort utvalg av skjønnlitteratur, faglitteratur, lydbøker, DVD-er og spill til Playstation, Xbox osv.
  •  Digitopia - et flerbruksrom med gaming-pcer, VR-briller, 3D-printere, droner mm.
  •  Aviser og tidsskrifter.
  •  Diverse brettspill, f.eks. sjakk og kortstokker.
  •  Lærebøker og ordbøker til utlån (tysk, spanske, engelsk, nynorsk, synonym).
  •  Studieplasser for lesing eller gruppearbeid.
  •  Stille lesesal

VELKOMMEN INN!

Søk i bibliotek katalogene

Croftholmens katalog

Grasmyrs katalog

Tips og hjelp

Kilder og kildehenvisning (APA 6th)

Informasjonskompetanse vil si at du vet når og hvorfor du trenger informasjon, hva slags informasjon du trenger, og hvilke kilder du bør bruke for å finne den. Du må også kunne vurdere, bruke, og formidle informasjonen på etisk riktig måte.

Når du har funnet informasjon, er det lurt å stille seg disse spørsmålene:

• Hvem har skrevet informasjonen?
  • Hva slags innhold har informasjonen?
  • Når ble informasjonen laget?
  • Hvor ble informasjonen publisert?
  • For hvem ble informasjonen publisert?
  • Hvorfor ble informasjonen produsert?

En grei huskeregel kan være TONE:

• Troverdighet

Hva vet du om forfatteren? Er f.eks. utdanning og stilling oppgitt?

Finnes det informasjon om hvordan forfatteren kan kontaktes?

• Objektivitet

Er hovedhensikten å informere? Eller vil forfatteren overtale, overbevise eller selge noe?

Har enkeltpersoner eller (kommersielle) organisasjoner interesse av at informasjonen presenteres på en spesiell måte?

Er informasjonen balansert eller ensidig? Virker informasjonen overdrevet?

• Nøyaktighet

Når ble kilden publisert og sist revidert? Og uavhengig av dato, er informasjonen fremdeles nyttig?

Oppgir forfatteren kilden til statistikk eller fakta som er brukt?

Kan informasjonen bekreftes i minst to andre kilder?

• Egnethet

Er informasjonen relevant for oppgaven din?

Er dette en vitenskapelig publikasjon beregnet på akademikere eller andre som er kunnskapsrike på fagfeltet?

Eller er dette en kilde skrevet for folk uten spesiell kunnskap om fagområdet?

Forstår du informasjonen du bruker?

Låneregler

Lånetid

• Bøker: 4 uker (kan forlenges ved behov)
  • Lydbøker: 4 uker (kan forlenges ved behov)
  • DVD: 1 uke
  • Lærebøker: 1 skoleår
  • Ordlister: 1 skoledag

Utlån registreres i skranken. Lånet kan forlenges dersom ingen står på venteliste. Tapte bøker må erstattes.

Gratis læremidler

Som elev får du låne de læremidlene du trenger i løpet av skoleåret helt gratis. Læremidlene skal ved skoleårets slutt, eller ved avbrutt skolegang, straks leveres tilbake. Dersom læremidlene ikke leveres inn til avtalt tid, eller i tilfredsstillende forfatning, vil det bli sendt erstatningskrav pålydende læremidlenes utsalgspris + adm. omkostninger. Saken vil deretter inngå i fylkeskommunens purre- og inkassorutiner med tilhørende kostnader. Ved avbrudd eller bytte av utdanningsprogram skal læremidlene straks leveres inn. Fristen for å levere lærebøkene er siste skoledag.

Informasjon om utlån av gratis læremidler sendes digitalt til elever som starter i Vg1 og deres foresatte. Du finner infoskrivet i din digitale postkasse – Altinn, Digipost eller e-Boks.

Publisert: 04.05.2020 Oppdatert: 24.08.2020