no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Restaurant- og matfag

Bilde av elev i kokkeklær som lager mat

Er restaurant- og matfag noe for deg?

Du lærer

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

Du kan bli

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter eller ferskvarehandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
    Se alle yrker og kompetanser

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer
Beskrivelsen er hentet fra vilbli.no

Restaurant- og matfag er et yrkesfaglig utdanningsprogram. De som velger dette går vanligvis to år på skole etterfulgt av to år som lærling eller lærekandidat i bedrift.

Yrkesfaglig opplæring fører fram til fag- eller svennebrev eller grunnkompetanse.

Dette utdanningsprogrammet gir en grundig innføring i mattradisjoner, ernæring, hygiene og helsefremmende livsstil.

De som søker Restaurant- og matfag, bør like praktisk arbeid og ha godt håndlag. Man bør også være kreativ, nøyaktig og serviceinnstilt.

Innkjøpsliste til skolestart 

Elevene på restaurant- og matfag kan få 6156 kroner i utstyrsstipend per år dersom de har ungdomsrett. Søknadsskjema finner du på Lånekassen.
Utstyrsstipendet skal brukes på utstyr elevene trenger for å kunne gjennomføre utdanningen.

Utstyrsliste vg1 RM skoleåret 23/24: 

  • Uniform ca. 3500 kroner (to hvite kokkejakker med brodert navn, to sorte bukser, to forstykker, to luer, ett par sko som er godkjent for bruk i kjøkken).
  • Kostpenger 1250 kroner per semester. Skolen sender ut to fakturaer, en på høsten rett etter høstferien og en i vårsemesteret rett etter vinterferien.
  • Leie av elev-PC 1196 kroner.

Utstyrsliste vg2 RM skoleåret 23/24: 

  • Hvit skjorte og sort slips 440 kroner. 
  • Leie av elev-PC 1196 kroner.
  • Kostpenger 1250 kroner per semester. Skolen sender ut to fakturaer, en på høsten rett etter høstferien og en i vårsemesteret rett etter vinterferien.

Skolen har avtale med Sportex og får rabatter på utstyret som elevene trenger. Det vil være mulig å ta opp bestilling tirsdag i oppstartsuken. Kontaktlærer informerer nærmere om dette første skoledag.

Utdanningsmuligheter

Ved å velge dette utdanningsprogrammet kan man bli kokk, servitør, baker, konditor, pølsemaker, kjøttskjærer, slakter eller sjømathandler.

Greveskogen arbeider tett med næringslivet innen restaurant- og matfag, og elevene er utplassert for å kunne velge riktig yrkeskarriere.

Bilde av elever i kokkeklær

 

Publisert: 15.12.2017 Oppdatert: 24.08.2023 kl.15:33