no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Prikken har lamma

Forpakter Mikael Wabø ei søye og hennes to lam i fjøset
Forpakter Mikael Wabø fikk en fin bursdagsgave i år. Foto: Sissel Flo Nilsen

Av:

Sissel Flo Nilsen

Publisert:

01.04.2022

Oppdatert:

01.04.2022 kl.16:05

Hver vår skjer det samme eventyret; søyene i fjøset vårt føder sine tvillinger, og av og til trillinger eller enebarn også.

Man kan ikke vite når på døgnet fødselen setter i gang, men noen ganger har man flaks. Hver onsdag morgen er det elever på arbeidslivsavdelingen vår som har som oppdrag å stelle hos sauene. Og denne gangen ble arbeidsøkten både lengre og ganske annerledes enn ellers for elevene. Søya 00031, som går under navnet Prikken, hadde trukket seg tilbake inn i en krok og begynt å pese og trykke. Hun reiste seg, snudde seg, slikket litt på bakken og la seg ned igjen. Opp og ned, rundt og rundt. Fortsatte å pese og trykke. Slimposen, som smører fødselsveiene, hang på utsiden og det betyr at fødselen er i gang. For alle oss som var i fjøset denne onsdagen, ble dette en spesielt lærerik dag om sauedrift.

Nye gener

Det hele starter med at skolen leier inn en staselig vær som får gå sammen med søyene noen uker i november. I år ville forpakter Mikael Wabø prøve å få inn noen nye gener i bestanden.

-Jeg inseminerte noen av søyene denne vinteren og Prikken var den første av disse. Hun ble selv født våren 2020, her i fjøset og dette er hennes andre kull.

Sauene går drektig i ca. 145 dager. Prikken var forventet å lamme den 29. april, men gikk en dag over. I fjor varierte drektighetstiden fra 143 til 149 dager, så hun var godt innenfor normalen.

Fødselshjelp

-Lam blir født med enten forbena først, slik at de på en måte kommer stupende ut, eller med bakbena først. Begge deler er vanlig. Noen ganger ligger lammene på andre måter og da må det fødselshjelp til. Mikael trekker på seg lange, rosa plasthansker mens han forklarer.

-Denne gangen trenger Prikken hjelp, fordi det første lammet ligger med det ene forbenet bakover langs kroppen. Mikael peker på en plansje som viser hvordan lammet ligger. Han går inn med en arm, legger benet riktig og hjelper det samtidig ut. Prikken rekker akkurat å få slikket rent det første lammet, før lam nummer to vil ut.

-Skal jeg holde vekta? Solveig hjelper Mikael med veiing av lammene. De blir forsiktig lagt i en Ikea-bag som blir hengt på vektkroken. Det er to sterke lam som er født denne dagen. Den første veier 6 kilo og nummer to veier 5,3.

Lammevakt

I lammetiden sitter naturbrukelever lammevakt. Tiden under og rett etter fødsel, er den mest kritiske i et lams liv. Derfor er det viktig med godt tilsyn. Mikael er tilgjengelig på telefon døgnet rundt og er klar på kort varsel hvis en fødsel setter i gang. Lammevaktene er frivillig utenom skoletiden, men det er mange som gjerne vil oppleve dette og setter seg på lista. I år vil mange av søyene, blant andre Prikken sitt søyelam fra i fjor -10069, lamme på helligdagene i påska. Det spiller heldigvis ingen rolle for elevene våre. De synes livet i fjøset er spennende. Hurra for dere!

Bursdagsgave

Prikken sin lamming skjedde ikke på en hvilken som helst dag. Det var nemlig ekstra hyggelig at den første søya Mikael hadde inseminert, fødte på hans egen 30-årsdag.

-En flott bursdagsgave og dobbel grunn til feiring. Jeg håper også å kunne bruke værlammet til videre avl.

søye som ligger i en krok av fjøset med tykk mage klar til å føde
Prikken ligger for seg selv og fødselen er i gang.
Tegning av hvordan lammet ligger inni magen til søya
Skisse over hvordan lammet lå før Mikael kom og hjalp til.
Mikael sitter ved søya som ligger i en krok i fjøset
Det ser ganske dramatisk ut når Mikael går inn i fødselskanalen og hjelper lammet, men det hadde vært verre om han ikke gjorde det.
søya slikker det nyfødte lammet sitt
Prikken slikker det første lammet rent for fostervann. Navnet kommer av prikkene hun har på øret.
nyfødt lam nummer to står inntil mammaen sin mens det blir slikket
Det tar ikke lang tid før lam nummer to er på beina.