no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Sterkt møte med historien på Berg

Elevene på vei inn for å se straffecellene på det som tidligere var Berg interneringsleir.

Publisert:

03.02.2020

Oppdatert:

30.10.2022 kl.12:42

I år, som tidligere, har hele Vg3 dratt til Berg fengsel for å få et innblikk i deler av vår lokale krigshistorie, i restene av den gamle interneringsleiren fra andre verdenskrig.

Millioner, sa de, ikke glem det.
Millioner. Jeg er bare én
Jeg er én som var her
Jeg er én som dro bort.
Blant millioner glemmes man fort.
Jeg er én.
Ta mitt navn og gjem det.

Dette diktet av Margaret Skjelbred møtte våre Vg3-elever i sist fredag da de var på besøk på Berg fengsel som under krigen var interneringsleir for 336 jøder. 227 ble deportert med skipet Donau, og kun et fåtall kom tilbake etter krigen.
Diktet ble lest som åpning på formidler Ulla Nachsterns foredrag for elevene, og de står også på minnesmerket utenfor Berg.

Ulla Nachsterns morfar var en av de få som kom hjem etter krigen, og Ulla formidler både hans sterke historie og lokale fortellinger om mennesker og steder, og gir dermed ansikter til, og menneskeliggjør tallene og hendelsene elevene lærer om i historiefaget. Elevene besøkte også de gamle straffecellene, de eneste restene som er igjen etter krigen. Disse ligger i et bygg som idag er i daglig bruk.

Omvisning i de gamle straffecellene som er det eneste som står igjen etter interneringsleiren. Vår omviser og formidler Ulla Nachstern til høyre.

Omvisningen på Berg er en del av prosjektet «Det angår også deg – Demokrati og menneskerettigheter i Vestfold» som er i regi av Den kulturelle skolesekken. Takk til Ulla som formidler den sterke historien og gjør besøket til noe vi ikke vil glemme.

DKS-det angår også deg

Berg fengsel wiki

Elever fra 3ST satte pris på en annerledes historetime.