Skabb oppdaget på skolen

Vi har oppdaget skabb på Re vgs. Dette dreier seg om få personer og de er behandlet/ under behandling. Nedenfor følger informasjon fra helsesykepleier.

Informasjon fra helsesykepleier:

Skabb er en hudinfeksjon som gir ekstrem kløe. Den forårsakes av små dyr som kalles midd.

Skabb overføres mellom mennesker. Skabbmidden bruker noe tid på å bevege seg fra en kropp til en annen. Derfor får man vanligvis ikke skabb ved for eksempel håndhilsing. Det er mer sannsynlig å bli smittet av personer som man har mye fysisk kontakt med i lengre perioder av gangen.

Skabb er ikke tegn på dårlig hygiene. Det er derfor ingen grunn til å bli flau eller opprørt av å ha midd.

Skabbmidden bor bare på mennesker. De kan overleve i sengetøy, håndklær og klær, men ikke særlig lenge. Det er mulig å bli smittet ved å berøre infisert tøy, men det er uvanlig.

Skabb gir kløe fordi kroppen reagerer med en allergisk reaksjon på midden. Det kan imidlertid ta flere uker før kløen oppstår. Man får også et utslett som ser ut som små innsektsstikk eller kviser. Hvis man klør mye, kan det bli skorpebelagte sår.

Kløe kan oppstå over hele kroppen, men voksne får som oftest bare utslett på noen få steder. Barn får oftere utslett over hele kroppen. Typiske lokalisasjoner for skabbgangene er i tillegg til hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre genitalia.

Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. Vurder å kontakte fastlege for sikker diagnose. Førstevalgspreparat er permetrin 5% krem (Nix ®) som smøres inn i tørr hud. Kan brukes til voksne og barn over 2 måneders alder. Hele hudoverflaten unntatt ansikt og hodebunn behandles. Smør også huden mellom fingre og tær, i armhuler, navle, ytre genitalia og sete. Etter minst 12 timer bør man dusje eller bade. Har man vasket hendene før åtte timer er gått bør hendene smøres på nytt..

Alternativt kan benzylbenzoat 33% liniment brukes.

Siden skabb overføres ganske lett, må alle i samme husstand behandles. Behandlingen bør gjentas en uke senere. For begge preparater, følg instruksjoner i pakningsvedlegget.

Alt sengetøy, inkludert tøy brukt foregående dag vaskes på minst 60 ºC, eller brukes ikke på 5 dager.

Barn bør holdes hjemme fra barnehage og/eller skole til dagen etter at behandling er startet. Ellers ingen spesielle tiltak i barnehagen eller på skolen.

 

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Publisert:

11.11.2022

Oppdatert:

11.11.2022 kl.11.54