Arkitektur og interiør

Arkitektur og interiør er et stort og spennende fag. Hele livet er vi omgitt av arkitektur, rom, møbler og interiør som er tegnet/designet for å skape trivelige og spennende omgivelser for oss alle. For å få et innblikk i fagfeltet kombineres praktisk arbeid som modellbygging og tegning med viktig teori som fargelære og arkitektur- og stilhistorie. For dem som er interessert blir det også mulig å jobbe med opptaksprøver til videre utdanning. Tur til New York og København.

Faginnhold

 Vi fokuserer på:

 • Materialoppsett og collager
 • Perspektivtegning
 • Modellbygging
 • Møbler og materialer
 • Farger og belysning
 • Presentasjon av prosjekter
 • Se hvordan folk på fagfeltet jobber - ekskursjoner
 • Arbeid på fagfeltet med PC/Mac
 • Opptaksprøver

 

Arkitektur

I arkitekturdelen besøker vi spennende monumentalbygg som for eksempel Den Norske Opera og Ballett. Vi skal lære både om vår egen hverdagsarkitektur, husene vi bor i, og historiske bygninger.

 

Interiør, møbler og materialer

Du lærer hvordan du gir et rom identitet, både i offentlige bygg og i privat hjem. Det er denne identiteten som styrer de konkrete valgene av materialer og møbler i innredningen.

 

Materialoppsett, collager og perspektivtegning

Du lærer å analysere og å finne planløsninger for de forskjellige rommene i et hus ut fra brukerens ønsker og behov, slik at de blir gode og funksjonelle å bo i. Vi formidler dette til «kunder» og andre blant annet gjennom materialoppsett, collager og perspektivtegning.

 

Farger og belysning

Vi arbeider mye med form, farge og komposisjon. Vi bruker NCS - "det naturlige fargesystemet" - som er det fargesystemet som brukes i interiørbransjen både i Norge og internasjonalt.

 

Modellbygging

I arkitekturdelen av faget jobber vi gjerne tredimensjonalt direkte i ulike materialer for å komme fram til gode husmodeller. Dette gir oss muligheten til å se og vurdere bygningen fra alle vinkler.

 

PC/Mac

Vi jobber også med tegning og bildebehandling på PC/Mac. Dere får en kort innføring i SketchUp, ArchiCad og Adobe Photoshop og Illustrator. Dette er dataprogrammer som brukes profesjonelt av mange arkitekter og interiørarkitekter. Vi kan også bruke datamaskin til å lage moodboards, materialoppsett og collager.

 

Opptaksprøver

På våren får de som ønsker å ta videre utdanning til arkitekt eller interiørarkitekt muligheten til å jobbe med opptaksprøver til disse studiene.

Hvem passer linja for?

Linja passer alle som er motivert og interessert i arbeid med arkitektur og/eller interiør. Mange elever bruker dette året for å forberede seg på videre studier innen fagfeltet.

Vi forventer at du bidrar med dine kunnskaper og er motivert for å lære!

Dette sier tidligere elever


Elise Tveit, elev 2017/18, studerer på Høgskolen Kristiania på Bachelor Retail Design.

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Et år på folkehøyskole er, i min mening, noe alle trenger. Det gir deg en ny start, som er sunt for de fleste. Det er et år som skaper flere minner enn man kan tenke seg. Det vekker følelser, lærer deg å kjenne både deg selv og andre. I tillegg skaper man et tett bånd til alle elever og ansatte, noe som jeg aldri vil glemme.

 Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Jeg lærte mange interessante ting, som jeg ikke vil være foruten. Vi hadde flere gøye studieturer hvor vi fikk møte eksperter på alt fra interiør til maling. Det gjør at man er godt forberedt til videre studier.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

På Sandefjord lærte jeg mye innen interiør og arkitektur, noe jeg har fått mye bruk for nå som jeg går på høyere utdanning. Fargelære, perspektivtegning, modellbygging og SketchUp for å nevne noe som har kommet godt med videre. Av egen erfaring er det også godt å ligge litt foran, slik at man er godt forberedt når eksamen nærmer seg.


Gustav Cederblad Stamnes, elev 2016/17, Studerer på arkitekthøyskolen i Oslo.

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Året på folkehøyskole gjorde at jeg ble kjent med mange flotte mennesker med ulike interesser, og fra forskjellige steder i landet. Det var fint å bo på en folkehøyskole det første året jeg bodde hjemmefra, med ett godt miljø og samhold bland elever og ansatte.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Det var fint å få holde på med mye forskjellig innen interiør- og arkitekturfaget, som tegning, collage og modellbygging. Vi hadde et godt miljø med diskusjoner og samarbeid med medelever, og god oppfølging av linjelærer. På linjen vår var det et godt miljø til å jobbe med opptaksprøver til arkitekthøyskoler og andre kreative studieretninger.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Jeg opplevde at jeg fikk en økt trygghet på tegning og modellbygging. Dette var nyttig når jeg var på opptaksprøver på arkitekthøyskoler i Norge og Danmark, og da jeg senere begynte på arkitekthøyskolen i Oslo.

 


Live Furustøl, elev 2014/15, jobber hos Østavind Arkitekter i Moss

Året mitt på Sandefjord var helt fantastisk. Jeg har lært så mye om meg selv, blitt nær venner med så mange jeg aldri hadde trodd jeg hadde noe til felles med, fremført dans og dans; så mye mer enn fag og kunnskap.

På interiør og arkitektur lærte jeg meg mye jeg tok med videre til arkitekturstudiene mine. Jeg som ikke hadde hatt noen kunstfag på videregående fikk en mulighet til å lære å tegne, bygge modeller, ha fargelære og mye mer, som hjalp meg til å bygge en portefølje jeg kunne søke på studier med. Det var også mulighet til å jobbe mot diverse opptaksprøver med hjelp fra Oddny og de andre i klassen.

Jeg har alltid hatt en drøm om å studere i utlandet, men jeg var veldig hjemmekjær. Det å ha et år på Sandefjord, hvor jeg fikk bo borte og møte et helt nytt sett med mennesker, men jeg likevel var nærme hjemme ble en stor faktor for at jeg turte å flytte ut av landet året etter.

Et år på Sandefjord er helt ubeskrivelig. Det må oppleves!

Studieturer: New York og København

Fra og med skoleåret 2020/21 innfører skolen en grønnere reisepolitikk der vi fortsatt skal reise, men vi skal reise mer miljøvennlig/kolletivt og kun ha en flyreise per elev per år.

København - linjetur

Linjeturen 2021/22 vil gå til Danmark - København. Vi besøker skoler og har workshops på vegen. Linjeturen planlegges og skapes sammen med DEG som elev. Turen gjennomføres med buss eller tog.

 

New York (USA) - felles studietur

Sandefjord er en av de skolene som satser på felles studietur, i tillegg til linjetur. Vi drar med alle lærere og elever til USA, New York City. Vi bor på Manhattan, veldig nære Central Park.

Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, vi har linjedag der de ulike linjene gjør noe faglig sammen og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.   

 • Rebusløp gjennom Manhattan
 • Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
 • Besøk i FN-bygningen
 • Empire state building
 • Ground Zero
 • MOMA, Guggenheim og andre museer
 • Handling på outlet...
 • Musikaler på Broadway
 • Trening i Central Park
 • Linjeaktiviteter
 • Gospelkonsert i Harlem
 • The High Line
 • Baseball-kamp
  • + mye tid til egenaktivitet

 

Folkehøyskole: fag, pluss mye mer!

Det å gå på folkehøyskole handler om mye. Det er en unik mulighet til å boltre seg i et fag du er interessert i, men i tillegg får du så mye mer. Du opplever gleden av å være i et rikt fellesskap med like (og ulike!) unge mennesker, som alle har til felles at de ønsker et fantastisk år.

Det å leve så tett sammen gjør et folkehøyskoleår unikt. Du deler fritid, arbeidsøkter, måltider, kvelder, helger, turer, og mye annet, sammen med andre. Dette er erfaringer som selvsagt byr på utfordringer, men først og fremst gir det mye glede, livskompetanse og enorme utviklingsmuligheter for deg.

Fellesskapet handler om rutiner som vasking av internat, tilrettelegging av måltider og andre gjøremål som hverdagen krever. Men fellesskapet handler også om fellestur til New York, temauker, høstfest, mange lørdagsshow, festivaler, solidaritetsaksjon, volleyball, LAN, brettspill og mye mer.

Folkehøyskolen ble grunnlagt med en visjon om å utdanne hele mennesket, med hode, hjerte og hånd. Vi på Sandefjord folkehøyskole ønsker å bidra til at hver elev finner mening, mot og entusiasme til å mestre eget liv som et aktivt, opplevende, deltagende og reflekterende menneske.

Lærer

Passiente Gad er linjelærer på Arkitektur og interiør. Hun er født, oppvokst og har sin utdanning fra Egypt. Hun er utdannet arkitekt og har jobbet med en rekke prosjekter i Dubai og UAE. 

e 500 500.jpg

Pris

Alle linjer - samme pris - alt inkludert: 125 000,-

 • Undervisning
 • Påmeldingsgebyr
 • Studietur for skolen: New York
 • Linjetur: København
 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin

Statens lånekasse for utdanning:

Se hva du får i støtte av Lånekassen og hvor mye lommepenger du trenger i løpet av året.

Les mer om priser, lån og stipend

 

Søk nå

 

Bilder fra linjen

Publisert: 02.11.2017 Oppdatert: 30.09.2021 kl.15.18