Filmproduksjon

Filmproduksjon er en praktisk linje hvor det dreier seg om å produsere film. Her får du utviklet dine ideer, ditt talent og dine ferdigheter bak kamera. Studieturer til Berlin og New York.

Faginnhold

Her lærer du å:

 • produsere (kort-)film
 • animere/animasjonsfilm
 • lage musikkvideo
 • produsere dokumentar
 • lage reklamefilm
 • utarbeide nyhetsinnslag

Gjennom undervisning, analyser og samtaler lærer du også om manusskriving og filmspråk/dramaturgi. Vi skal også analysere og evaluere våre egne produksjoner og andre filmer. Alt dette bidrar til at du lærer hva som skal til for å få et budskap formidlet, og at du blir kjent med grepene som gjøres i all filmproduksjon. 

På filmlinja ser og diskuterer du film med folk som er like fascinert av film som deg. Du har stor innflytelse på det faglige opplegget, og du får mye tid til å realisere dine egne filmidéer. Kanskje du vil lage filmer som kan brukes til å søke på filmskoler, eller sende inn en film til en kortfilmfestival? 

Vi har nytt og moderne kamera- og redigeringsutstyr, og flotte lokaler til rådighet!

 

Produsere film - filmprosjekter

På filmproduksjonslinja får du bruke mye tid på egne filmprosjekter. Dette er vårt hovedfokus: at du i grupper får jobbe med dine og andres idéer, fra den spede begynnelse til ferdig produkt.

Har du en filmskaper i magen og et hode proppfullt av idéer, skal vi på Sandefjord gi deg verktøy til å gjennomføre disse.

Store deler av tiden på linjefaget brukes til produksjon. Elevene jobber med egne idèer i grupper, og øves i planlegging, manusskriving, filming og redigering.

Vi produserer mye film på skolen, og en del av disse blir lagt ut her på vår YouTube - kanal

Hvem passer linja for?

Linja passer alle som er motivert og har interesse for film og filmproduksjon. Noen elever bruker dette året for å forberede seg på videre studier innen fagfeltet, andre får et godt grunnlag for en meningsfull hobby/fritidsinteresse resten av livet.

Våre forventninger til deg er at du bidrar med dine kunnskaper og er motivert for å lære!

Dette sier tidligere elever

Navn: Maren K Mandt
Kull: 2018/19
I dag: TV- og dokumentarregi ved Lillehammer

Hvorfor valgte du Filmproduksjon på Skiringssal (nå Sandefjord fhs)?

Jeg husker da jeg skulle velge hvilken filmlinje jeg skulle gå på så var det veldig viktig for meg at de kunne tilby et miljø hvor man kunne prøve seg frem og bli sett som filmskaper, i tillegg til å bistå med kvalitetsutstyr. Det virket som en plass med veldig åpent miljø, blant både lærere og elever, hvor man virkelig kunne la kreativiteten vokse. Og det er derfor jeg valgte å gå på Skiringssal Folkehøyskole (ref. Sandefjord folkehøyskole).

Hvilket positivt utbytte fikk du av skoleåret?

Jeg fikk mange positive opplevelser mens jeg gikk på Skiringssal. For utenom alle vennene jeg fikk og all den erfaringen folkehøyskole innebærer, så fikk jeg også en masse erfaring med å lage både fiksjons- og dokumentarfilmer. Jeg fikk prøvd meg i ulike roller som regi, foto, lyd, klipp og til tider skuespiller også! I tillegg til å få lage så mye film som jeg bare orket, så var det mange andre spennende valgfag og arrangementer som hendte. Så jeg fikk aldri tid til å kjede meg.

Ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Skiringssal (ref. Sandefjord folkehøyskole)?

Jeg vil absolutt si at Skiringssal forberedte meg på videre studier. Jeg føler året mitt på folkehøyskolen var med å hjelpe meg til å forstå hva jeg ønsker å jobbe med film- og TV. Det var virkelig et springbrett for meg, og jeg har tatt med meg erfaringen min fra folkehøyskolen videre inn i de andre produksjonene jeg har laget.

Hva er ditt beste minne fra linjefaget?

Det er to minner jeg vil trekke frem som mine beste minner fra linjefaget. Det første er linjeturen til Berlin, det var utrolig gøy å få dra på festival, se masse film, knytte sterkere bånd med klassen og få oppleve storbyen Berlin. Det andre var da vi fikk lage kortfilm som skulle sendes til Amandus, da fikk jeg virkelig kjenne på hvordan det var å jobbe med en filmproduksjon, fra start til slutt.

Hvilket råd vil du gi til kommende elever?

Jeg tror det rådet jeg vil gi til de fremtidige elevene er å produsere så mye film som overhodet mulig. Ikke vær redd for å lage noe som er halvveis bra, eller som blir dårlig, det er veldig god læring i det. Bruk muligheten til å eksperimenter og lek dere med alt dere kan lage. I tillegg vil jeg råde dem til å virkelig nyte tiden man har, for selv om det er en klisjé, så går det så utrolig fort og det er en tid jeg virkelig aldri vil glemme!

 

Navn: Allan Sæther Thommessen
Kull: 2015/16
I dag: Studerer filmfotografi ved Westerdals

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Mitt år på folkehøyskole var en total omveltning av min selvidentitet. Jeg gikk fra å være veldig usosial på videregående og tro at jeg hadde valgt min rolle i livet, til å virkelig tro på meg selv og min fremtid.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Det fineste med filmlinja var mengden frihet i oppgavene. Gjennom repetisjon av filmskapingsprosessen opplevde jeg store forbedringer i faget på veldig kort tid.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Skiringssal?

Det frie og innholdsrike året på Skiringssal gjorde meg i stand til å takle sosiale aspekter av videre utdanning. Det ga meg en erfaringsmengde som har vist seg å være en fullgod erstatning for et videregående løp innen mitt fagfelt, på grunn av den høye innsatsen jeg ble motivert til. 

 

Navn: Jonas Lien Svarstad
Kull: 2011/12
I dag: Jobber som filmfotograf: https://www.jonassvarstad.com/

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Jeg fikk muligheten til å bli kjent med mennesker jeg ellers aldri ville møtt og utfordre meg selv sosialt og faglig.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Jeg fikk frie tøyler til å utforske det jeg selv syntes var gøy med linjefaget. Ble kjent med folk som delte de samme interessene.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Skiringssal?

Jeg fikk et større sosialt nettverk og følte på større motivasjon til å fortsette med mine interesser.

Studieturer Berlin & New York

Fra og med skoleåret 2020/21 innfører skolen en grønnere reisepolitikk der vi fortsatt skal reise, men vi skal reise mer miljøvennlig/kolletivt og kun ha en flyreise per elev per år.

Berlin - linjetur

Filmproduksjon og skuespiller-linjen besøker Berlin i februar, under verdens største filmfestival. Vi skal i hovedsak se mye film i alle sjangre og forhåpentligvis vil vi treffe en og annen kjendis. Ikke minst blir dette en sosial tur for gjengen, og også en ypperlig anledning til å utforske en flott europeisk storby. Turen gjennomføres med buss eller tog.

 

New York - felles studietur

Sandefjord er en av de skolene som satser på felles studietur, i tillegg til linjetur. Vi drar med alle lærere og elever til USA, New York City. Vi bor på Manhattan, veldig nære Central Park.

Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, vi har linjedag der de ulike linjene gjør noe faglig sammen og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.   

 • Rebusløp gjennom Manhattan
 • Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
 • Besøk i FN-bygningen
 • Empire state building
 • Ground Zero
 • MOMA, Guggenheim og andre museer
 • Handling på outlet...
 • Musikaler på Broadway
 • Trening i Central Park
 • Linjeaktiviteter
 • Gospelkonsert i Harlem
 • The High Line
 • Baseball-kamp

+ mye tid til egenaktivitet

Folkehøyskole: fag, pluss mye mer!

Det å gå på folkehøyskole handler om mye. Det er en unik mulighet til å boltre seg i et fag du er interessert i, men i tillegg får du så mye mer. Du opplever gleden av å være i et rikt fellesskap med like (og ulike!) unge mennesker, som alle har til felles at de ønsker et fantastisk år.

Det å leve så tett sammen gjør et folkehøyskoleår unikt. Du deler fritid, arbeidsøkter, måltider, kvelder, helger, turer, og mye annet, sammen med andre. Dette er erfaringer som selvsagt byr på utfordringer, men først og fremst gir det mye glede, livskompetanse og enorme utviklingsmuligheter for deg.

Fellesskapet handler om rutiner som vasking av internat, tilrettelegging av måltider og andre gjøremål som hverdagen krever. Men fellesskapet handler også om fellestur til New York, temauker, høstfest, mange lørdagsshow, festivaler, solidaritetsaksjon, volleyball, LAN, brettspill og mye mer.

Folkehøyskolen ble grunnlagt med en visjon om å utdanne hele mennesket, med hode, hjerte og hånd. Vi på Sandefjord folkehøyskole ønsker å bidra til at hver elev finner mening, mot og entusiasme til å mestre eget liv som et aktivt, opplevende, deltagende og reflekterende menneske.

Lærer

Odd Einar Ingebretsen - lærer Filmproduksjon.

Odd Einar Ingebretsen er hovedlærer for linjefaget filmproduksjon og har lang og variert erfaring fra utvikling av filmprosjekter. Han har produsert prisbelønte kortfilmer og dokumentarer - og har erfaring med produksjon av reklamefilm. Odd Einar har filmutdannelse fra Manchester Metropolitan University.

oddeinar.ingebretsen@vtfk.no

Valgfag i samme fagområde på skolen

Du kan velge valgfag på skolen i tillegg til linjefaget ditt for å jobbe enda mer inne fagfeltet:

 • TV-serier
 • Regissører
 • Film
 • Tegneserier, memes og illustrasjon
Pris

Alle linjer - samme pris - alt inkludert: 114 500,-

 • Undervisning
 • Påmeldingsgebyr
 • Studietur for skolen: New York
 • Linjetur: Berlin eller Frankrike
 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin

Statens lånekasse for utdanning:

Se hva du får i støtte av Lånekassen og hvor mye lommepenger du trenger i løpet av året.

Les mer om priser, lån og stipend


Søk om lån og stipend hos Lånekassen

 

Søk nå

 

Filmer laget på skolen

 

Linjens Instagramkonto

Bilder fra linjen

Publisert: 02.11.2017 Oppdatert: 24.08.2020