Fashion design og redesign

Drømmer du om å sy dine egne unike klær? Har du en designerspire i magen? Er du opptatt av redesign og slowfashion? Har du i tillegg lyst til å dra på studieturer til New York og København, da er dette linjen for deg!

Faginnhold
 • Mønsterkonstruksjon (fra grunnen av eller med utgangspunkt i egne klær eller ferdig mønster)
 • Søm av forskjellige plagg med tilhørende sømteknikker
 • Bearbeiding av stoffer med ulike tekstile teknikker som for eksempel farging, trykking, batikk, strikking, hekling, print, broderi osv.
 • Stoffvalg, tekstilkunnskap, stil, farge og snitt
 • Lage sømbyste etter egen kropp
 • Lage moodboard, finne og bearbeide inspirasjon
 • Motetegning
 • jobbe med opptaksprøver til videre studier.

På Fashion Design tegner og syr vi alt fra enkle hverdagsplagg til lekre selskapsantrekk. Redesign er aktuelt og gjør at du kan skape dine helt spesielle klesplagg på en miljøvennlig måte. Vil du lage egne kostymer til f.eks. Cosplay er dette også mulig.

Du vil gjennom året få mye praktisk søm-erfaring. Du lærer å konstruere egne mønstre og å forandre et ferdig mønster til ditt design. Du får stor frihet i hvilke emner du vil fordype deg i, undervisning kan være innenfor disse områdene.

Dagens mote og tidligere tiders klesideal gir deg grunnlaget for dine egne design. Derfor bruker vi tid til å se forestillinger og besøker systuer og aktuelle utdanningsinstitusjoner/skoler. Vi glemmer heller ikke tilbehøret, som knapper, hatter og smykker - eller hva med en stilig veske?! Mulighetene er mange – her er det plass til både nybegynneren og den som har erfaring med symaskin nål og tråd. 


Skolen holder til i store nyoppussede lokaler og har en godt utstyrt avdeling med en symaskin til hver elev og felles overlockmaskiner, store klippebord og proft strykebord. 

Hvem passer linjen for?

Fashion Design passer for alle som vil designe og sy egne klær. Det er plass både for nybegynneren og de som har erfaring med tegning og symaskin.

Noen finner ut at dette er en yrkesvei de vil fortsette videre på, året gir et godt grunnlag for videre utdanning innenfor klesforming, søm og design. Siste del av skoleåret er det mulig å jobbe med opptaksprøver til videre studier.

Alle får gode forutsetninger for en livslang hobby, det er alltid praktisk å kunne sy, reparere og forandre klesplagg.

Dette sier tidligere elever:

Synnøve Aakre, elev 2017/18, studerer nå til å bli sykepleier.

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Et pauseår for å drive med favoritthobbyen var akkurat det jeg trengte etter 13-års skolegang- en belønning rett og slett! Jeg fikk møte mange nye mennesker, og horisonten ble utvidet fra de trygge rammene man kom fra hjemme, noe som resulterte i verdifulle vennskap og en personlig utvikling. I etterkant ser jeg på året jeg hadde i Sandefjord som noe jeg absolutt ikke ville vært foruten, og jeg knytter det tett opp til mye glede, samhold, kreativitet, inspirasjon og ikke minst et stort energipåfyll.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Jeg hadde litt erfaring fra før med å sy, så jeg hadde i forkant av folkehøgskolen et håp om å kunne utvikle meg videre og lære mest mulig. Linjefagslæreren, Gunn, gjorde dette mulig! Hun er utrolig dyktig, og var med på å bidra til at jeg fikk utvikle meg gjennom både å hjelpe meg og utfordre meg, samt gi meg en følelse av at ingenting er umulig å skape. Dette har jeg tatt med meg videre, noe som har gjort at jeg føler meg mye tryggere foran symaskinen nå enn før folkehøgskolen!

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Skiringssal?

Da jeg startet på folkehøyskolen var jeg veldig usikker på hvilken retning av studier jeg ønsket starte på i fremtiden. Gjennom året lærte jeg mye om meg selv, og ble tryggere på valget som skulle tas. Søm og klesdesign er en hobby jeg har hatt i mange år før folkehøyskolen, og i løpet av året fant jeg ut at jeg ville fortsette med å ha det som hobby, fremfor yrke. Nå er jeg på vei til å bli sykepleier, og ser alltid frem til en ledig stund til å kunne koble av og sette seg ned med symaskinen!

 

 


Eline Braa, elev 2015/16, studerer på KHIO

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Folkehøyskole ga meg tid til å finne ut av hva jeg ønsket å studere. Jeg fikk utfolde meg kreativt, prøve nye ting og fikk venner fra rundt om i hele landet. 

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

På klesdesignlinjen lærte jeg å sy og lage mine egne klær. Jeg fant ut at jeg ønsket å ta designstudier videre og linjen ga meg et godt grunnlag.

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Folkehøyskoletiden gjorde meg mer sosialt selvsikker og jeg fikk et bredere sosialt nettverk som var fint å ha da jeg flyttet til Oslo for å studere.

 

 


Ragnhild Knudsen, elev 2000/01, jobber nå som kostymedesigner.

Hva gjorde folkehøyskoleåret med deg?

Folkehøyskole året var det første året der jeg drev med kreative fag på fulltid. Jeg følte på mestringsfølelse på en helt ny måte, knyttet verdifulle vennskap og fikk utfolde meg selv i et trygt og fint miljø. Det gav meg selvtillit til å følge drømmen min og jobbe med kreative fag og selvfølelse nok til at jeg drog utenlands og begynte et nytt liv.

Hvilket positivt utbytte fikk du av linjefaget?

Linjefaget var helt supert. Vi hadde en fantastisk lærer med et hav av kunnskap og skaperglede å lære av. Vi lærte mange forskjellige teknikker og metoder, samtidig som vi fikk frihet til å fordype oss i det vi ville. 

Hvordan ble du bedre forberedt til videre studier etter året på Sandefjord?

Motivasjon, skaperglede og selvfølelse som jeg fikk på Sandefjord har vært uunnværlig i videre utdanning. 

 

Studieturer  New York og København

Fra og med skoleåret 2020/21 innfører skolen en grønnere reisepolitikk der vi fortsatt skal reise, men vi skal reise mer miljøvennlig/kolletivt og kun ha en flyreise per elev per år.

Linjetur København og Gøteborg

Linjeturen 2021/22 vil gå til Danmark, nærmere bestemt København med turen gjennom Sverige og Gøteborg hjem. Vi besøker skoler og har workshops på vegen. Linjeturen planlegges og skapes sammen med DEG som elev, og turen gjennomføres med buss eller tog.

New York - felles studietur for hele skolen

Sandefjord er en av de skolene som satser på felles studietur, i tillegg til linjetur. Vi drar med alle lærere og elever til USA, New York City. Vi bor på Manhattan, veldig nære Central Park. 

Verdien av en felles studietur mener vi er stor. Du er sammen med folk på tvers av linjefag og aktivitetstilbudet og innholdet er meget variert. Vi blir kjent med byen New York, dens spesielle historie og bakgrunnen for dens markante plass i populærkulturen og storpolitikken. Vi besøker og har omvisning på FN-bygningen, vi besøker historiske Ellis Island og frihetsgudinnen, vi har linjedag der de ulike linjene gjør noe faglig sammen og vi får alle muligheter til å bli kjent med de ulike sidene av New York.   

 • Rebusløp gjennom Manhattan
 • Besøk på Frihetsgudinnen & Ellis Island
 • Besøk i FN-bygningen
 • Empire state building
 • Ground Zero
 • MOMA, Guggenheim og andre museer
 • Handling på outlet...
 • Musikaler på Broadway
 • Trening i Central Park
 • Linjeaktiviteter
 • Gospelkonsert i Harlem
 • The High Line
 • Baseball-kamp
  • + mye tid til egenaktivitet
Folkehøyskole: fag, pluss mye mer!

Det å gå på folkehøyskole handler om mye. Det er en unik mulighet til å boltre seg i et fag du er interessert i, men i tillegg får du så mye mer. Du opplever gleden av å være i et rikt fellesskap med like (og ulike!) unge mennesker, som alle har til felles at de ønsker et fantastisk år.

Det å leve så tett sammen gjør et folkehøyskoleår unikt. Du deler fritid, arbeidsøkter, måltider, kvelder, helger, turer, og mye annet, sammen med andre. Dette er erfaringer som selvsagt byr på utfordringer, men først og fremst gir det mye glede, livskompetanse og enorme utviklingsmuligheter for deg.

Fellesskapet handler om rutiner som vasking av internat, tilrettelegging av måltider og andre gjøremål som hverdagen krever. Men fellesskapet handler også om fellestur til New York, temauker, høstfest, mange lørdagsshow, festivaler, solidaritetsaksjon, volleyball, LAN, brettspill og mye mer.

Folkehøyskolen ble grunnlagt med en visjon om å utdanne hele mennesket, med hode, hjerte og hånd. Vi på Sandefjord folkehøyskole ønsker å bidra til at hver elev finner mening, mot og entusiasme til å mestre eget liv som et aktivt, opplevende, deltagende og reflekterende menneske.

Lærer

Gunn Aune er hovedlærer på linja. Hun er faglærer med hovedfag/master i formingsfag.  I tillegg har hun utdanning innen mediekunnskap og kunsthistorie. 

Hun har jobbet med kostymer på Nationaltheatret og vært kostymeansvarlig på mange lokale oppsetninger.

gunn.aune@vtfk.no

Valgfag på skolen innen samme fagfelt

Du kan velge valgfag på skolen i tillegg til linjefaget ditt for å jobbe enda mer innen fagfeltet:

 • Strikking & hekling
 • Redesign og gjenbruk
 • Markedsføring og grafisk design
 • Tegneserier, memes og illustrasjoner
Pris

Alle linjer - samme pris - alt inkludert: 122 500,-

 • Undervisning
 • Påmeldingsgebyr
 • Studietur for skolen: New York
 • Studietur:København
 • Mat og rom på skolen
 • Internett
 • Vaskemaskin

Statens lånekasse for utdanning:

Se hva du får i støtte av Lånekassen og hvor mye lommepenger du trenger i løpet av året.

Les mer om priser, lån og stipend

Søk om lån og stipend hos Lånekassen

 

Søk nå

Linjens Instagramkonto

 

 Bilder fra linjen    

Publisert: 31.10.2017 Oppdatert: 18.01.2021 kl.10.59