Valgfag og fellesfag

Valgfag

Her ser dere oversikten over de valgfagene vi har hatt på skolen 2019/20. Hvilke valgfag vi kan tilby til enhver tid (20/21) er avhengig av hvilke lærerkrefter som er tilgjengelig og hva vi som skole satser på. Vi gjør det vi kan for at du skal få et optimalt valgfagstilbud!
Har du spørsmål om valgfag, ta kontakt!

Spør om valgfag

Les mer om alle valgfagene her:

Frisk pust
Et fag for deg som vil trene sammen med andre i gymsalen, komme seg ut i skogen eller trene på styrkerommet. Dette er et fag for deg som ønsker å komme deg i form eller holde formen ved like. Styrketrening, lek, ballspill og utholdenhetstrening står på programmet.

Mening & debatt
I dette faget vil vi lære deg å være aktiv i en diskusjon, bære frem og stå for en mening. Du får muligheter til se og delta i debatter og sette dagsorden for hva som bør diskuteres på skolen.  

Band// samspill
I dette faget møtes de som er interessert i å spille mye sammen og danne band som kanskje har et mål å holde konserter, spille inn noen låter i studio eller rett og slett bare har lyst til å spille sammen i band.

Festival
Dette er faget for deg som er glad i festivaler og som vil lære deg hva som er viktig når man skal arrangere og lage en festival. Vi arrangerer små festivaler på skolen og er med å se hvordan større festivaler skapes og organiseres.

Filosofi
Filosofi gir en utfordrende innfallsvinkel til det å tenke. Vi legger vekt på å få fram hvordan aktuelle filosofer kan hjelpe oss til å forstå den kompliserte verden vi lever i.

Film
Film valgfag har som mål å øke din bevissthet om film. Det er vanskelig å diskutere smak og behag, men det finnes andre kriterier å bedømme film ut ifra. Vi kan velge å ta utgangspunkt i hvordan et tema blir belyst i forskjellige filmer, eller vi kan se nærmere på bestemte genrer som drama, thriller og komedie.

Volleyball
Volleyball er jo folkehøyskolens ballspill nr.1. Vi kjører to runder med valgfaget volleyball, slik at flere får prøvd det.

Gitar
Gitar er et valgfag for deg som har liten eller ingen tidligere erfaring med dette alltid populære og miljøskapende instrumentet.

Lys, Lyd & scene
Lær deg å rigge og sette opp proff lyd og lys til de store konmsertene og elevkveldene på skolen. Et praktisk fag med mye å lære.

Go'foten
Et fag for de som vil engasjere seg i arbeid med funksjonshemmede. Vi inviterer utviklingshemmede til dans og moro i gymsalen vår 12 tirsdager der aktivitet er i sentrum. Gleden med å arbeide med og være aktiv med folk som er annerledes enn deg selv, kan være til stor berikelse.

Psykologi
Kommunikasjon i relasjoner, aktuelle psykiske lidelser, rollespill, konflikthåndtering, etikk/moral og dilemmaer vil være aktuelle temaer. Her er det åpent for å ta opp temaer som opptar elevene i kullet.

Yoga
Karoline, vår skuespiller-lærer, har Yoga med de som ønsker hver onsdag etter lunsj. Yoga hjelper for så mye, bli med og prøv!

TV-serier
Dette er et som for seg viktige serier som har satt sitt preg på vårt TV-liv. Vi er innom nye som gamle serier, sjangertrekk og trender.

Foto
Foto er et populært valgfag. Her har vi fokus på analogt foto. Du fremkaller og kopierer egne bilder, og lærer å utnytte kameraets muligheter. Motivene finner vi i Vestfolds vakre natur, eller vi eksperimenterer i vårt eget atelier. Vi bruker også en del tid til å se på og diskutere bilder – bildeinnhold, komposisjon og hvordan en forteller med hjelp av bilder.

Regissører
I dette valgfaget ser vi nærmere på store regissører som har satt spor etter seg i filmhistorien.

Tegneserier, mems & illustrasjon
Nytt fag i med vår TMK - lærer Anette. Utfold deg og dine kunstneriske og humoristiske sider.

Livet
Livet er ikke alltid lett, men med dette faget kan vi lære deg til å utvikle måter å takle små og store utfordringer på. Livet er et fag som tar utgangspunkt i en annerkjent metode som heter: Recilliense ("motstandsdyktighet"). Dette er et fag for alle, uansett hvilke utfordringer du har og hvor du står i livet. 

Sjakk
Valgfag Sjakk er for deg som ikke kan noe sjakk, og for deg som har spilt sjakk og behersker spillereglene. Det eneste kriteriet er at du har lyst til å spille sjakk. Gjennom praktiske oppgaver skal vi jobbe med å finne de rette planene og de rette trekkene for at du blir en bedre spiller. Og ikke minst, vi skal spille mye sjakk

Ballspill
Ballspill tar for seg de klassiske ballspillene fotball, basket, innebandy, volleyball og håndball. Dessuten er vi innom kanonball, amerikansk fotball, vannpolo, tennis, fotballgolf, snørugby og andre alternative ballaktiviteter. Det ligger mange muligheter i nærmiljøet og vi benytter oss av flotte haller til tennis og håndball.

Strikking & hekling
Dette er et tekstilfag der du får lære noen tråd- og formingsteknikker.  Du kan lære å strikke, hekle og gimpe, og med disse teknikkene kan du lage luer, skjerf, votter eller en genser. I tillegg kan vi drive med toving og stofftrykk, som kan bli til vesker, puter og lignende.

Dans
Dans er et fag for deg som ønsker å bevege deg, bevege andre og ha det gøy gjennom bevegelse. Her skal vi jobbe med  en dypere forståelse av dans som kunstuttrykk og se nærmere på formidlingsverdiene av dans og bevegelse, samt utforske og utvide kroppens bevegelsesvokabular. Vi skal jobbe med teknikk og uttrykk innenfor mange forskjellig stilarter. (ballett, moderne, hip hop, Broadway, standard etc.) Vi jobber med ulike koreografier og utforske koreografiske virkemidler. Man trenger nødvendigvis ikke å ha noen erfaring innenfor dans, bare man har en stor vilje til å bevege seg i ulike retninger. Faget er et praktisk fag, så teorien læres gjennom praksis.

Markedsføring & design
Et fag der du som elev kan være med og jobbe med markedsføring på skolen. Vi bruker sosiale medier og nettside som utgangspunkt for faget. Dette er et praktisk fag der vi skal ta bilder, jobbe med tekst og ikke minst få frem hverdagen på skolen i ulike medier 

Temafag: helse  //
Temafag: solidaritet

Vi forbereder og jobber med de to temaukene i løpet av året. Vi har fokus på "helse" i en uke og "solidaritet" i en annen. Disse temaukene er felles for hele skolen.

Årbok 
Dette faget er 3 timer hver uke i et halvt år. I dette faget jobber dere konkret med skolens årbok som ferdigstilles til skoleslutt, men samtidig med egne kreative tekster og jobber for å utvikle din skrivekunst. 

 

Informasjon om valgfag:

  • Alle fag er halvårlige
  • Vi garanterer ikke at alle fag starter til neste år, men gjør det vi kan for å få det til :-)
  • Du kan velge inntil 8 fag
  • I tillegg kan du velge å gå på elevstyrte fag som er på ettermiddagen.

Fellesfag

Skolen har 4 timer fellesfag hver fredag med felles undervisning for hele kullet. 

Det arrangeres en temauke per halvår. Tidligere år har vi hatt temaer som miljø, helse, solidaritet og bærekraft.

 

Publisert: 31.10.2017 Oppdatert: 22.09.2020 kl.14.37