iHuman - en dokumentarthriller

iHUMAN - en film av Tonje Hessen Schei og Jonathan Borge Lie. Film om kunstig intelligens, sosial kontroll og makten bak.

Publisert:

03.06.2020

Oppdatert:

02.03.2021 kl.10.41

Mandag 15. juni kl. 10.00 får alle Vg2-elever mulighet til å se den kritikerroste skrekk-dokumentarfilmen iHuman. Filmen handler om utviklingen av kunstig intelligens, og filmen viser hvordan datateknologien påvirker hverdagen og fremtiden vår.

iHuman - innledning, film og intervju

Mandag 15. juni kl. 10.00

For elever på Vg2 YF og SF

Lenke til å koble seg på fra egen PC sendes ut via ItsLearning før visningen starter.
Elevene kan delta hjemmefra eller fra læringssenteret.

Om visningen

Regissør Tonje Hessen Schei innleder om filmen

Filmen vises i sin helhet via Youtube

Filmviter Lars Ole Kristiansen intervjuer regissøren.


Elever og lærere kan sende inn spørsmål underveis mens filmen vises. Bruk diskusjonsfeltet til filmen.

Filmvisning og møte med regissør tar ca 2,5 timer

Om filmen

Den kulturelle skolesekken har en egen side om filmen

Filmpolitiets anmeldelse av filmen

Dokumentar-thrilleren iHuman tar oss med på en reise inn i den «usynlige revolusjonen», hvor kunstig intelligens forandrer oss som mennesker og som samfunn. Vi er besatt, avhengig og kontrollert av teknologi. Men, hvem har egentlig kontrollen?

Kunstig intelligens er blitt så avansert at vi står overfor en rekke etiske dilemmaer. Er vi i ferd med å gjøre oss selv overflødige?

iHuman er den første internasjonale kinodokumentaren som viser den akselererende industriens politiske og sosiale konsekvenser gjennom møter med noen av de største pionerene i vår tid. Og hvordan sikrer vi at kunstig intelligens blir brukt i det godes tjeneste og ikke til overvåking, undertrykking og krigføring? Teknologifirmaene oppleves som de nye supermaktene, kommer teknologien til å ta strupetak på demokratiet? Menneskeheten står foran et veiskille.

iHuman hadde verdenspremiere på prestisjetunge IDFA i Amsterdam før jul, med Edward Snowden i aftertalk. Filmen har også vært vist på en FN-konferanse i Genève, presentert på G7-toppmøtet og i EU, og skulle blitt vist på World Economic Forums "Global Technology Governance Summit" i april.

Om regissøren Tonje Hessen Schei

Tonje Hessen Schei er en prisvinnende filmskaper, med et klart fokus på menneskerettigheter, miljø og det skiftende forholdet mellom menneske og maskin. Hennes forrige film «Drone» vant blant annet Amanda og Gullruten for beste dokumentarfilm, Den Norske Filmfredsprisen ved Tromsø Internasjonale filmfestival, og prisen for «The most valuable documentary of the year» ved Cinema for Peace i Berlin.

Om filmviter Lars Ole Kristiansen

Lars Ole Kristiansen har mottatt Norsk kritikerlags hederspris, er redaktør for det anerkjente filmmagasinet Montages, og har gjennom flere år besøkt skoler i Vestfold med ulike filmproduksjoner i regi av Den kulturelle skolesekken. DKS Vestfold startet samarbeidet med Montages for 10 år siden som første fylke.

Opplegget er produsert av DKS Innlandet og Kulturtanken.