Solidaritetsaksjon for gjenbosetting av flyktninger på Sri Lanka

Sandefjord vgs og bistandsorganisasjonen FORUT bidrar med å bygge opp boområder og landsbyer nord på Sri Lanka.
Foto: FORUT

Publisert:

29.04.2022

Oppdatert:

16.12.2022 kl.11.08

Innsamling gir resultater! Det fikk Silje, Liviu, Frøya og Olav bekreftet på sin reise til Sri Lanka med den norske bistandsorganisasjonen FORUT.

Takk til alle elever på SVGS!

Kjære alle SVGS elever – vi skal overbringe TAKK fra svært mange familier og enkeltpersoner nord i Sri Lanka for boliger, brønner og toaletter som dere har samlet inn penger til. Vi, elevene Silje Walmann, Liviu Andrei Taran og Frøya Celius med elevrådskontakt Olav Frøysnes, fikk være med den norske bistandsorganisasjonen FORUT til Sri Lanka 18. til 25. mars. Dette er første besøke fra Forut og SVGS på øya etter pandemien, og utfordringene til befolkningen er store.

Hva går pengene til?

Det var intense og lærerike dager hvor vi ser at SVGS sitt engasjement gjør en stor forskjell. Dyktige mennesker i organisasjonen RAHAMA på Sri Lanka sørger for at pengene brukes til det de skal. Det er nå bygget 131 shelters for tamilske flyktninger, som gjør at de kommer seg ut av flyktningtilværelsen, og begynne et liv i områdene som er mineryddet etter borgerkrigen som endte i 2009. Over 600 takknemlige mennesker har nå fått et sted å bo, etter å ha vært på flukt i opp mot 25 år.

Takk til FORUT og RAHAMA for tilrettelegging av besøket vårt, og for den jobben de gjør i det daglige.

Opplevelser på reisen

Hovedmålet med reisen var å følge opp arbeidet som er basert på innsamlede penger fra SVGS. Vi bidrar med å bygge opp igjen boområder og landsbyer i nord, som ble ødelagt under krigen. Dette er landområder som det militære har beholdt etter borgerkrigen, og som har vært minelagt. Områdene blir gradvis frigitt og ryddet for miner. SVGS støtter gjenbosetting med å finansiere midlertidige hus (shelters) som i løpet av 3 år blir permanente hus. I tillegg støtter vi bygging av brønner og toaletter. Uten pengestøtten og shelters fra SVGS, får de ikke flytte tilbake.

Solidaritetsaksjon
Under besøket fikk vi være med å dele ut skjøter til de nyeste husene. Foto: FORUT 
Solidaritetsaksjon
Flyktningene fikk papir på at de nå (endelig) har en adresse. Dette var sterkt for oss fra Norge å være med på. Foto: FORUT 
Solidaritetsaksjon
Enkeltmøtene med disse menneskene setter spor i våre hjerter. Foto: FORUT 

Du kan lese mer om noen av disse menneskene på FORUT sine nettsider.

Det er stor forskjell mellom nord og syd i Sri Lanka. Øya er vakker og grønn, og i syd en populær turistdestinasjon, som stadig utvikles videre. I nord lever mange mennesker i nød og fattigdom, i et samfunn ødelagt av krig, og lite hjelp fra regjeringen til å få bygget opp samfunnet. SVGS bidrar langsiktig, med at mennesker kan få mulighet til et selvstendig liv, og livnære seg selv med jordbruk, i samarbeid med de andre FORUT prosjektene på øya.