no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Restaurant- og matfag

Et utdanningsprogram hvor fagene fører fram til svennebrev eller fagbrev innen hotell- og restaurantnæringen og næringsmiddelindustrien.
Dette er et felt for deg med fantasi og skapende trang, enten det er servitørens kunnskaper innen gjestebehandling og salg, konditorens fingerferdigheter, kokkens evne til å komponere nye retter eller industriens evne til å lage nye produkter.
Foto: G.Nese

Er restaurant- og matfag noe for deg?

Du lærer

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

Du kan bli

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter eller ferskvarehandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
    Se alle yrker og kompetanser

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer
Beskrivelsen er hentet fra vilbli.no

Du får kunnskaper om egne og andres kulturer, mattradisjoner, næringsmidler, kosthold og helsefremmende tiltak. Utdanningen gir deg mulighet for å arbeide over hele verden. Det er i dag mulig å arbeide i europeiske land (EU) uten at det stilles krav til arbeids- eller oppholdstillatelse.

Dette er et felt for deg med fantasi og skapende trang, enten det er servitørens kunnskaper innen gjestebehandling og salg, konditorens fingerferdigheter, kokkens evne til å komponere nye retter eller industriens (f.eks. kjøttfag) evne til å lage nye produkter.

Vg1 Restaurant- og matfag

Dette er et grunnleggende kurs som gir deg en innføring i de forskjellige yrkene i bransjen. Studieretningen gir deg tilbud om opplæring innen hotell- og restaurantnæringen, næringsmiddelbedrifter og produksjon av mat-, fiske-, drikke-, baker- og kjøttvarer. I disse bransjene er det stadig nyutvikling av produkter og tjenester.

På Sandefjord videregående skole kan du etter Vg1 velge Kokk- og servitørfag eller Matfag.

Vg2 Kokk- og servitørfag

Servitørelever Vg2. Foto: G.Nese

Kokk

Ved Sandefjord videregående skole er undervisningslokalet til deg som velger fordypning kokk skolens egen restaurant Barden. Her får du en reell innføring i kokkens hverdag.

Kokker lager mat på hoteller, restauranter, cateringbedrifter, boligplattformer og skip/ passasjerskip og institusjonshushold.

Arbeidsoppgavene består i å bearbeide råvarer, tilberede og anrette ulike varmretter, kald mat, desserter og bakverk.

Dette et yrke hvor du ofte arbeider sammen med andre i team.

Hvis du velger fordypning kokkefag kan du bli utplassert i ulike hoteller, restauranter og institusjoner i løpet av skoleåret. Det veldig lett å få læreplass i kokkeyrket.

Servitør

Restaurant Barden, som er undervisningslokalet for våre elever, gir deg virkelighetsnær opplæring i servitørfaget når du velger dette området som fordypning.

Her får du som vil utdanne deg til servitør en realistisk innføring i servitørens hverdag på en restaurant. Du lærer bla. om gjestebehandling, service og oppdekking. Restauranten er åpen for publikum.

Vi har samarbeid med hotell- og restaurantbransjen, og utplassering i bedrifter for elevene som har valgt servitørfag, hører med til undervisningen.

En fagutdannet servitør kan arbeide som barkeeper eller hovmester. Du kan få videreutdanning på hotellhøgskolen, eller hvis det er ønskelig, arbeide om bord på ferger og cruiseskip.

Det lett å få læreplass i servitørbransjen

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Arbeidsoppgavene til ernæringskokker, tidligere kalt for institusjonskokker, er stort sett de samme som for restaurantkokker. Den største forskjellen er at ernæringskokken har kunnskaper om tilberedning og servering av spesialkost. 

Ernæringskokken har kunnskap om å tilpasse mat og retter etter ulike behov, allergier, intoleranser, livsstilssykdommer og kost i ulike livsfaser. 

Du må også ha kunnskaper om regelverket innenfor hygiene og HMS.

Som ernæringskokk kan du jobbe ved sentralkjøkken eller storkjøkken på sykehus, sykehjem eller andre helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan jobbe i personalkantiner, skolekantiner, barnehager, skoler, Forsvaret, fengsler eller innenfor oljeindustrien.

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.

I dette yrket må du ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes. 

Ferskvarehandleren må ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer, som for eksempel frukt og grønt, ost- og melkeprodukter, kjøtt og sjømat.

Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

I det daglige jobber ferskvarehandleren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Derfor er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS, og du må kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.

Yrket kalles også fiskehandler eller butikkslakter.

Som ferskvarehandler jobber du hovedsakelig i ferskvareavdelingen i større dagligvarebutikker eller spesialforretninger. Du kan også være ansatt i cateringvirksomheter, slakterbutikker, sjømatforretninger, eller i spesialavdelinger i pølsemakerier eller produksjonsbedrifter. Andre ferskvarehandlere jobber i eksport- og grossistnæringen.

Bildegalleri

Foto: Avd. Restaurant- og matfag - sjømatFoto: Avd. Restaurant- og matfag- sjømat suppeFoto: Avd. Restaurant- og matfag - Krydret skjøtFoto: Avd. Restaurant- og matfag - Steke beefFoto: Avd. Restaurant- og matfag ferdig laget mat Foto: Avd. Restaurant- og matfag - dessertFoto: Avd. Restaurant- og matfag - en kokk som lager matFoto: Avd. Restaurant- og matfag - tallerkener på bordetFoto: Avd. Restaurant- og matfag suchiFoto: Avd. Restaurant- og matfagFoto: Avd. Restaurant- og matfagFoto: Avd. Restaurant- og matfagFoto: Avd. Restaurant- og matfagFoto: Avd. Restaurant- og matfagFoto: Avd. Restaurant- og matfagFoto: Avd. Restaurant- og matfag

Fagbrev og svennebrev

Etter Vg2 kan du bli læring i to år innen det fagområdet du har valgt.

Lærlingetiden avsluttes med fag- eller svenneprøve

Spennende yrker for deg som velger en utdanning på Restaurant og matfag

Kokk og institusjonskokk

•Servitør

•Baker

•Konditor

•Pølsemaker

•Slakter

•Kjøttskjærer

•Butikkslakter

•Fiskehandler. Industri

•Industriell matproduksjon

•Kjøkkensjef

•Hovmester

•Reiselivsledelse

•Hotelledelse

•Faglærer

•Leder i matindustrien

•Næringsmiddeltekniker

•Storhusholdningskonsulent

 

Hvis du ønsker generell studiekompetanse, som gir adgang til å studere videre ved universitet og høgskoler, kan du etter Vg2 søke allmennfaglig påbyggingsår.

Mer om restaurant- og matfag

Foreningen for Opplæringskontorene i Restaurant- og Matfag

KOM - opplysningskontoret for salgs- og matbransjen

Smak deg frem

Kontakt

Er det noe du lurer på? Ta kontakt med: 

Mann med bart og skjegg.
Stig Sægrov

Avdelingsleder Salg, service, reiseliv (SSR), restaurant og matfag (RM)

stig.segrov@vtfk.no

905 00 444

Publisert: 29.11.2017 Oppdatert: 10.01.2024 kl.11:04