no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

− Debatten ga god oversikt

Ehsan Ehsani og Sondre Verde Frøysnes har bestemt seg for hva de skal stemme. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

02.09.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Høy temperatur under årets skoledebatt, der miljø, innvandring og skolepolitikk fikk mest plass.

- Jeg synes debatten ga god oversikt over hva de ulike partiene står for. Mange av ungdomspolitikerne sa mye av det samme, kanskje for å sanke stemmer. Derfor er det viktig å lese seg opp selv også, sier Ehsan Ehsani (17).

1STD-eleven vet godt hva han skal stemme ved årets skolevalg 3. september.

Nå har han nettopp ankommet valgtorget på Thor Heyerdahl videregående skole (THVS) etter skoledebatten med ungdomspartiene. Der var innledningsinnlegg terpet, argumentene kom løpende bånd og et par av politikerne bød på sanginnslag for å understreke sine poeng. 

Spørsmål til ungdomspolitikerne

Alle partiene representert i Fylkestinget i Vestfold og Telemark, var invitert til debatt mandag – og samtlige stilte: Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF, Senterungdommen, Grønn Ungdom, KrFU, Unge Venstre, Unge Høyre og FPU.Valgdebatten ble gjennomført to ganger. Her er halvparten av elevmassen ved THVS for å høre hva de ulike ungdomspartiene mener.

De fikk svare på mange spørsmål fra THVS-elevene i Boligmappa Arena.

− Det var mange sterke meninger hos partiene, men det var noen saker jeg er opptatt av som jeg ikke fikk høre noe om, sier Merete Ruden (16) i 1HOE etter debatten.

Derfor er hun sammen med klassevenninne Victoria Rasmussen (16) på valgtorget: For å stille ungdomspolitikerne spørsmål om konkrete saker.

− Jeg brenner for feminisme og likestilling. Blant annet er jeg opptatt av at abortloven ikke skal være streng. I tillegg ønsker jeg at skolegangen skal være lettere å komme seg gjennom for flere, ikke kun de sterkeste elevene, sier Merete.

Valg 3. september

Merete forteller at hun også leser om hva partiene mener om ulike saker. Hun har ennå ikke helt bestemt seg hva hun skal stemme under skolevalget dagen etter. Men én ting er sikkert, og det er at hun skal stemme.

Tirsdag 3. september skal alle elevene avgi sin stemme i valglokalene i kantinens andreetasje.

I motsetning til venninnen sin, har ikke Victoria Rasmussen tenkt til å stemme.

− Jeg er ikke særlig engasjert i politikk. Men jeg synes skoledebatten gjorde sitt til at jeg ble mer bevisst på enkelte tema, som for eksempel miljøutfordringene, sier Rasmussen.

Miljøsaken er viktig

En av de som skal bruke stemmen sin, er Sondre Verde Frøysnes (16) på elektrofag. Han følger med i politikken og har allerede bestemt seg hvilket parti som skal få hans stemme.

−  Jeg ser jo det at det er enkeltpartier som mener det samme som meg, men jeg kommer likevel ikke til å skifte mening, fordi jeg vet hva de egentlig står for. Jeg tror nok det er mange partier som oppleves annerledes i en slik skoledebatt. Er du morsom kan du hanke stemmer på det, men det holder ikke i det lange løp, sier Sondre.

I likhet med flere av de vi snakket med er miljø en av de viktigste sakene for han. I tillegg til rettigheter, spesielt for innvandrere.