no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Advarer unge mot uvettig soling

Amalie Johansson Hammer synes det er synd at unge lukker øynene for farene ved uvettig soling. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

26.02.2020

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Amalie fikk føflekkreft som 17-åring. Nå er hun aksjonsleder for skolens bidrag i «Krafttak mot kreft» – og trenger drahjelp fra alle elever.

− Det kan skje nettopp deg, det er ikke bare gamle mennesker som får hudkreft. Jeg har flere ganger hørt folk på min alder si «jeg skal bare gå og få meg litt kreft» når de skal ta solarium. Det er ikke greit, det skjedde med meg, forteller Amalie Johansson Hammer (18) i Vg3.

Nå er hun i spissen for å samle inn penger til Kreftforeningen, og håper mange vil gå med bøsser den 11. mars under «Krafttak mot kreft».

Uendelig venting

Like før jul i 2018 går Amalie til legen. Helt tilfeldig kommer hun på at hun kan vise henne den ene føflekken på leggen, som hun synes har blitt så fryktelig mørk. Legen tar en titt og konkluderer raskt. Den skal fjernes. Et par dager senere er den og et stykke av huden rundt sendt til dialyse. Dagene før svaret kommer, går sakte.

− En dag jeg var på skolen ringte mamma meg. Legen hadde fortalt henne at prøven hadde kommet tilbake positiv. Jeg hadde føflekkreft, forteller Amalie.  

Verden surret rundt. Hva betyr det? Er det virkelig mulig at jeg som så ung har fått kreft?

Nå var neste steg å finne ut om kreften hadde spredt seg. Legen tok en stor del av huden på leggen rundt der føflekken hadde vært. På nytt ble den sendt inn til undersøkelse.  Denne gangen gikk ventetiden enda saktere.

− Ventingen var grusom og føltes uendelig lang både for meg og familien min. Jeg hadde så mange tanker. Jeg fikk plutselig slengt i ansiktet hvor for gitt man tar livet, fremtiden føltes usikker, det var en ekstremt skremmende følelse å kjenne på. Både for meg selv og de nærmeste rundt meg, sier Amalie og fortsetter: 

− Jeg tenkte kanskje spesielt på pappa. Han ringte meg og tonefallet hans var kjerteskjærende, begge to gråt og jeg kunne høre han var redd.

Alt er forandret

Til alt hell kom svaret de hadde ønsket seg: Kreften hadde ikke spredt seg. Men fra den dagen ble alt forandret. Amalie som før tok solarium ofte og sola seg uten solkrem – men med sololje – kan ikke lenger oppholde seg i sola uten faktor 50.

− For de som har hatt hudkreft er det større sjanse for at den kommer tilbake igjen. Derfor må jeg beskytte meg godt med høy faktor og klær, og unngå å oppholde meg i sterk sol. Solarium er selvsagt helt uaktuelt. Det er jo litt kjipt å føle redsel så fort sola varmer litt, sier Amalie.

Nå velger hun å være åpen om sin historie for å advare andre unge om uvettig soling.

− Det er ikke bare 50-60-åringer som får hudkreft som føflekkreft. Det tror jeg det er mange som ikke vet. Dersom jeg kan være med på å påvirke bare noen få ved å stå frem så blir jeg glad.

Hun tror mange ungdom lukker ørene og rett og slett utsetter sitt eget liv for å bli brun.

Trenger bøssebærere

Med seg på laget, har Amalie en aksjonskomite på skolen som skal gjennomføre Krafttak mot kreft. De har satt seg mål om å slå innsamlingsrekorden fra 2018 og få inn over 300 000 kroner.

For å få til det er de avhengige av at elever ved Thor Heyerdahl setter av et par timer onsdag 11. mars på ettermiddag/kveld, tar med seg et kart og en bøsse og er med på den viktige aksjonen. Man kan gjerne gå sammen to og to hvis man ønsker det.

4. mars er det en kickoff i midttimen i Kon-Tiki. Dit kan alle komme for informasjon og verve seg som bøssebærer hvis man ønsker. Amalie vil fortelle sin historie, det samme skal Jarle Gogstad som lever med uhelbredelig kreft.

− Det er veldig lett å ikke bry seg om noe man ikke vet nok om. Kreft rammer så utrolig mange, faktisk cirka hver tredje person i Norge. Så ved å gå som bøssebærer er du med på å bidra til forskning så flere og flere kan overleve en kreftdiagnose. Det er så uendelig mange mennesker som trenger et håp når de lever i sykdommen, som bøssebærere er vi med på å gi dem det håpet, avslutter Amalie.