no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Arbeiderpartiet vant skolevalget

85 prosent av elevene brukte stemmeretten sin ved skolevalget på THVS i år.

Publisert:

04.09.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Også i år vant Ap skolevalget, selv med en nedgang på 6,4 prosentpoeng fra skolevalget i 2017.

En engasjerende skoledebatt etterfulgt av valgtorg mandag, fikk 1301 elever til å avgi stemme i kantina tirsdag. Onsdag ble resultatet klart, og det viser at Arbeiderpartiet fremdeles er skolens største parti med en oppslutning på 23,2 prosent. Ved skolevalget i 2017 fikk de 29,6 prosent av stemmene.

Ap og Høyre mest tilbake

Arbeiderpartiet og Høyre de partiene med størst tilbakegang. Høyre tapte mest sammenlignet med valget i 2017. Med en reduksjon på 11,6 prosentpoeng, fikk partiet 7,8 prosent oppslutning blant elevene på THVS.

De partiene med størst fremgang var Frp som økte sin oppslutning fra 10,2 prosent i 2017 til 14,7 prosent i år, mens Rødt økte fra 4,3 prosent til hele 10 prosent oppslutning i år.

Arbeiderpartiet og SV fikk til sammen 36,3 prosent av stemmene, mens Høyre og FrP fikk til sammen 32,5 prosent. Rødt styrket sin posisjon og sosialistisk side kan sies å være valgets vinnere.

De små skaper interesse

Sentrumspartiene og de «grønne alternativene» MDG, Venstre og Senterpartiet fikk til sammen 27,8 prosent av stemmene og økte sin oppslutning med fem prosentpoeng.

− At de mindre partiene gjør det godt i et skolevalg, er ikke unormalt. Partiene fronter gjerne enkeltsaker og er tydeligere i budskapet sitt. Det skaper interesse hos ungdommen. Ungdommens klima- og miljøengasjement kommer til uttrykk i større oppslutning for sentrumspartiene MDG, Venstre og SP, sier Kari Anne Nilsen, valgansvarlig ved THVS.

Resultater etter skolevalget ved THVS: 

Skolevalgene er en form for prøvevalg på videregående skoler. Valgene er ment til å vekke politisk interesse og engasjement blant ungdom og øke kunnskapen om den demokratiske prosessen.