no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Språk gir muligheter

Et kræsjkurs i fransk er bra å ha når man jobbe i en bedrift der de kun snakker fransk. Franskelevene Sondre Sæthre, Alice Sobon og Amalie Elkemark lærer Carl Ellingsen (i grønn genser) grunnleggende ord og uttrykk som er bra å kunne. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

01.11.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Elever i elektro og reiseliv får lynkurs i fransk av franskelever. Det kommer godt med når de skal reise til en liten øy i Indiahavet der fransk er hovedspråket.

- «Vo vo sapele coma». Det er en høflig måte å spørre hvordan du har det på, sier Sandra Lysnes til lærer i elektro Nils Even Håve. Sammen med Jacob Nygård har Sandra fått i oppdrag å lære læreren det viktigste man trenger å kunne av språket.  

Det er tidlig mandag morgen, men lærerviljen i klasserommet i femte etasje er på topp. Fire elektrofagelever og fire reiselivselever har fått tildelt ikke mindre enn 26 fransklærere. Lærerne er for anledningen elever i fransk nivå to. Det vil si de har hatt fransk i fem år og er stødige i språket. Nå er de forberedt og klare for å gi elevene uten bakgrunn i fransk et lynkurs før de skal på tur til Réunion – en liten vulkanøy 800 km øst for Madagaskar.

Annerledes læringsmåte

Elevene skal være utplassert hos elektrikerfirmaer, hoteller og restauranter via EUs utdanningsprogram Erasmus+. Denne mandagen får hver elev utdelt cirka tre lærere hver.

- Fransk er et veldig flytende språk, og setningsoppbyggingen er ganske annerledes, for eksempel når du skal stille spørsmål. Egentlig er det ganske lik grammatikk som engelsk, sier franskelev Sondre Sæthre til elektroelev Carl Ellingsen.

Carl plukker fort opp viktige gloser som hans tre fransklærerne har sammenstilt, godt akkompagnert av bilder, lydskrift og forklaringer.

- Jeg synes dette går veldig fint, du har jo plukket opp mye allerede, sier Alice Sobon. Hun noterer fortløpende ord og uttrykk som kan være nyttig på veien.

Alle de tre franskelevene er enige om at dette er en morsom og annerledes måte å jobbe med språk på.

- Det er egentlig en fin anledning til å repetere på, samtidig som vi får tenkt fransk på en annen måte enn det vi vanligvis gjør, sier Amalie Alkemark.

Språksterke elever

Fransklærer Helle Lillemoen skryter av elevene sine som har tatt rollen med å lære opp elevene på alvor. Hun er tydelig på at å kunne snakke andre språk gir klare konkurransefortrinn.

- Språk er viktig å kunne uansett hvilken utdanning du tar og vi ser det at det ofte gir et konkurransefortrinn å være språksterke. Fransk er et av de språkene som vokser mest på verdensbasis så det er høyaktuelt å kunne det, sier Lillemoen.

Hun ser at elevene vokser på å selv kunne lære bort fransken sin til andre.

- De opplever at de kan veldig mye, kanskje mer enn de selv innser. Det er klart at elevene vokser på det, sier fransklæreren.

 

Sandra Lysnes og Jacob Nygård gir elektrolærer Nils Even Håve noen gode gloser på veien.