no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Storfint besøk

Elevene i samfunnsfaglig engelsk blir dratt inn i ulike deler av Wegger Christian Strømmens karriere. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Av:

Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

04.12.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Når utenriksråd Wegger Christian Strømmen er på besøk benytter elevene i samfunnsfaglig engelsk muligheten til å stille mange spørsmål – og får spennende svar.

Diplomat Wegger Christian Strømmen fra Larvik har en mildt sagt innholdsrik karriere både her i Norge og i den norske utenrikstjenesten. Historiene kommer på løpende bånd: fra da han møtte Obama og Trump, fra den gangen han var Thorvald Stoltenbergs nærmeste rådgiver og hvordan det er å representere Norge utenfor grensene.

Strømmen er i dag utenriksråd – den øverste administrative lederen i Utenriksdepartementet – men fra januar blir han Norges ambassadør i Storbritannia.

Ambassadør 9/11

Akkurat denne mandagen befinner han seg i et klasserom helt øverst på THVS, sammen med elevene i samfunnsfaglig engelsk, takket være lærer Kristine Ohrem Bakke som har klart å få til det fornemme besøket.

Om floskelen «tente lys» noen gang skal brukes, er dette riktig anledning. For det er nettopp det elevene i 3SAEN minner om nå. Blikkene slipper ikke Strømmen når han forteller fra sitt yrkesliv midt i kjernen av det politiske utenriksliv, der han har vært siden 1988.

Strømmen har i sin utenrikstjeneste for det meste oppholdt seg i krigsherjede områder, med et mildt sagt annet stressnivå enn hjembyen Larvik. Fra Midtøsten til Jugoslavia til USA. I Washington D.C. var han ambassadør i seks år og oppholdt seg i New York under terrorangrepet 11. september 2001. Det glemmer han aldri. I all hast måtte han hente sine to små barn på skolen på nedre Manhattan, ikke langt unna der World Trade Centers tvillingtårn ble lagt i grus. 

Høydepunkt med Obama

Det ble en hektisk periode, men de seks årene som ambassadør bydde på nye bekjentskaper, som da han ved flere anledninger traff Barack Obama, halvannet år før han kom til makten.

- Det var et høydepunkt i karrieren å se Obama bygge seg opp. Da jeg så han tale for første gang ble jeg – i likhet med alle de andre i rommet – «electrified», forteller Strømmen.

På spørsmål fra Tuva Løberg Jacobsen om hva som er forskjell på USA i dag og under Obama-administrasjonen, svarer Strømmen at den jevne amerikaner nok er mest opptatt av det nærmeste.

- De er mest bekymret hvem som vinner fotballkamper og hvor mye bensinen koster. Jeg tror vi nordmenn er mer opptatt av amerikansk politikk enn det en amerikaner er. Mitt inntrykk er at amerikanerne mener de er på rett vei, men personlig mener jeg landet går til «the dogs», sier Strømmen.

Han er ekspert på amerikansk geografi, for ved å vite opphavet til folk er avgjørende for å vite hva som engasjerer dem. Det er staten de kommer fra som avgjør hvilke politisk retning de velger, mener utenriksråden.

«Make the best of it»

Fra januar blir Strømmen mannen som skal sørge for best mulig betingelser for Norge etter Storbritannia har gått ut av EU. Blant annet fører Brexit med seg at ikke mindre enn 69 områder i norsk lov trenger nye avtaler med UK.

- For eksempel hadde ikke Visa-kortene deres fungert i UK i april dersom vi ikke hadde tilpasset de norske lovene, sier Strømmen.

Et annet eksempel er at utbetalingene fra Lånekassen hadde stoppet dersom ikke endringer i det norske lovverket hadde skjedd som følge av Brexit.

Anders Prytz spør Strømmen om han er for eller imot Brexit. Som diplomaten han er, svarer han at det ikke har noe å si hva han mener personlig.

- Ingen vet helt konkret hva utgangen vil bety i praksis ennå.  Men når alt kommer til alt handler om å gjøre det beste ut av det, sier han.