no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Restaurant- og matfag

Utdanningsprogrammet restaurant- og matfag er starten på en verden av muligheter.  Her får du god kunnskap om tilberedning av mat og drikke, estetikk, råvarer, hygiene, ernæring, matkulturer og økonomi.
Foto: nordsveenravndal.no

Er restaurant- og matfag noe for deg?

Du lærer

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

Du kan bli

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter eller ferskvarehandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
    Se alle yrker og kompetanser

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer
Beskrivelsen er hentet fra vilbli.no

Slik arbeider vi

I vg1 har vi praksis to dager i uken og får da prøvd oss på alle de ulike yrkene som finnes innfor restaurant- og matfag, som kokk, servitør, baker, konditor, kjøttfag og fiskefag. Vi driver også en kaffebar.

Praktiske og teoretiske temaoppgaver, gruppeoppgaver og prosjekter er vanlige arbeidsmåter. 

I yrkesfaglig fordypning lærer du mer om områder du interesserer deg spesielt for gjennom utplassering. Du velger selv hvor du vil være utplassert, og vi gjør det vi kan for å innfri ønskene.

I programfagene på Vg2 inngår blant annet drift av restaurant Tigris og kaffebaren vår på skolen, og produksjon av bake-, kjøtt- og fiskevarer. Markedsføring og utsalg er også en viktig del av opplæringen.

Elevene er også utplassert i faget yrkesfaglig fordypning (YFF) for å få innsikt i faget på Vg3-nivå. Målet med utplasseringen er å vise interesse og opparbeide seg kunnskap for å sikre seg læreplass etter Vg2.

Vg1 Restaurant og matfag:

Vg1 restaurant og matfag er et grunnleggende år som gir deg innføring i de forskjellige yrkene i bransjen. Studieretningen gir deg tilbud om opplæring innen hotell- og restaurantnæringen, næringsmiddelbedrifter og produksjon av mat-, fiske-, drikke-, baker- og kjøttvarer. I disse bransjene er det stadig nyutvikling av produkter og tjenester.

Fellesfag:

- Engelsk

- Kroppsøving

- Matematikk 1P-Y (praktisk)

- Matematikk 1T-Y (teoretisk)

- Naturfag

Felles programfag:

- Bransje og arbeidsliv

- Råvare, produksjon og kvalitet

Yrkesfaglig fordypning:

- Yrkesfaglig fordypning

Vg2 Kokk- og servitørfag:

Dette faget handler om produksjon, salg og servering av mat- og drikkevarer. Programfaget bidrar til at du utvikler ferdigheter og kompetanse i valg av råvarer og tilberedning av komplette måltidsløsninger.

Du kan lese mer om kokk- og servitørfaget her: Vg2 Kokk- og servitørfag

Vg3 Fagbrev: 

Etter fullført Vg2 har du muligheten til to års opplæring og verdiskapning i bedrift også kalt fagbrev.

Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse:

Etter fullført Vg2 har du muligheten til å ta utdanningsprogrammet Vg3 påbygging til generell studiekompetanse, det er et tilbud til deg som har avsluttet Vg2 yrkesfag og som ønsker generell studiekompetanse.

Du kan lese mer om påbygging til generell studiekompetanse her: Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse 

Bildegalleri

Restaurant- og matfagRestaurant- og matfagRestaurant- og matfagRestaurant- og matfagRestaurant- og matfagRestaurant- og matfagRestaurant- og matfag

Kontaktinformasjon

Mette Dybvik

Avdelingsleder restaurant- og matfag og salg, service og reiseliv (konst.)

mette.dybvik@vtfk.no

981 05 075

 

 

 

Publisert: 16.11.2017 Oppdatert: 21.09.2023 kl.09:59