no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Åpen gård 2017

ku og liten jente i fjøset
Små og store koste seg på Melsom sist helg. Foto: Sissel Flo Nilsen

Av:

Mette Sveaas Nordheim

Publisert:

12.01.2018

Oppdatert:

05.06.2023 kl.12:15

Åpen gård på Melsom videregående skole lørdag trakk nærmere 5000 besøkende til aktiviteter som ponniridning, halmhopping, humlekassebygging og hundedressur.

I fjor høst arrangerte Melsom videregående skole, Vestfold Bondelag avdeling Stokke og Vestfold Bygdeungdomslag for første gang Åpen gård sammen på Melsom. Da tok drøyt 4000 besøkende turen til Melsoms naturskjønne skoleområde ved fjorden i Melsomvik.

Arrangementet ga tydeligvis mersmak for publikum, for lørdag 2. september møtte opp mot 5000 barn og voksne opp på Melsom til en aktivitetsrik utedag med fokus på landbrukstradisjoner og moderne naturforvaltning.

- I fjøset på Melsom delte vi ut 4000 par plastsokker til de som ville inn og se, forteller Ole Vetrhus, driftssjef på Melsom gård.

- Da kan vi i hvert fall anslå at mellom 4500 og 5000 personer besøkte Åpen gård på Melsom i år. Det er vi svært godt fornøyde med.

Aktiviteter i fokus

De besøkende kunne velge mellom en rekke tradisjonelle gårdsaktiviteter som hopping i halmen, omvisning i det moderne fjøset, hestepløying og «prøvekjøring» av veterantraktorer.
De som hadde lyst til å støtte miljøet, kunne bygge humlekasser, gå natursti eller tråkke seg en jordbærsmoothie på smoothiesykkelen til 4H.

For alle dyreinteresserte var det åpnet for besøk hos kalvene i fjøset, dyrene på smådyrklinikken ved skolen eller de kunne følge med på hundedressur og kursing ved agilityløypa.

En av de lengste køene fant man ved brannbilene til Sandefjord Brann og Redning avdeling Stokke, der barna kunne prøvesitte brannbilene. De fikk også teste trykket i brannslangene, noe Pia Midttun Goplen (3 år) fra Tolvsrød gjorde sammen med brannmann Trond Løvvold (røykdykker 1) fra Sandefjord Brann og Redning, avdeling Stokke. Deretter bar det rett over i brannbilkøen.

Hvordan redde hest

Tidligere på dagen hadde brannvesenet demonstrert hvordan de redder hester som har 
fått problemer dyrene ikke kommer seg ut av på egen hånd, som å sitte fast i en myr eller et dike.

- Hvis tunge dyr får problemer, ring brannvesenet! oppfordret overbrannmester Jon Arne Hansen i Sandefjord Brann og Redning.

- Vi kan stille lag og vi rykker ut. Hvis oppgaven krever mer hjelp enn vi kan gi, så har 110-sentralen kompetanse på hvor de skal henvende seg videre.

Siden Melsom har mange hesteelever og dermed mange hester og ponnier på 

skoleområdet, kunne barna velge ponniridning inne i en av skolens ridehaller. Der var også køen lang.

Sara Tiller (4 år) fra Ringshaug besøkte Melsom med bestemor. Saras største ønske var en ridetur, og det fikk hun på ryggen til ponnien Monique, leid av hest- og hovslagerelev Kathrine Børstad.

Flust med matboder

I fjor måtte sultne besøkende smøre seg med tålmodighet ved matbodene. Dette året hadde derfor Melsom 3 boder bare for grillmat i tillegg til rømmegrøt- og suppeservering, pinnebrødsteking, vafler og is- og kioskvarer flere steder på området.

På området rundt undervisningsbygningene på Melsom koste barna seg med å gå på slakline, klatre på bruskasser, følge en natursti, hoppe i halmen fra jordene på gården eller tråkke rundt på tråtraktor.

Anders Næss (11 år) fra Undrumsdal stablet og klatret hele 8 bruskasser høyt, men så kunne faren hans fortelle at Anders alltid hadde vært glad i å klatre og dermed har lagt ned en god del trening på denne kunsten.

Elever fra medielinja på Melsom holdt fotoutstilling, og det ble filmet og redigert materiale fra Åpen gård underveis i arrangementet.

Sola varmet på det som kan ha vært den siste sommerdagen for i år. 45 minutter etter at Åpen gård på Melsom var over, begynte det å regne. 


Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017Åpen gård 2017