no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Ett år med eget ansvar

Zeriane Gulla (fra venstre), Helene Øien og Aleksandra Nygård bruker både tid på skolen og fritid på prosjektene sine. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

25.10.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Elevene driver alt fra egne mediebyrå til podcaster, fra kortfilmproduksjon til videoblogg.

− Det er jo ofte slik det er i mediebransjen nå: Man må tenke som en gründer, stå mye på egne ben og pushe seg selv for å få jobben gjort, sier Zeriane Gulla.

Hun går siste året på medier og kommunikasjon, og nå står mediespesialisering på timeplanen. Der velger alle elevene kompetansemål selv – resultatet er 19 ulike medieprosjekt i 3MDA dette året.

Inspirasjon fra faglærerne

Zeriane har startet medieselskapet «Nygull» sammen med Aleksandra Nygård.

− Vi spiller på etternavnene våre, forteller Aleksandra.

Hun sitter med nettbrettet og tegner ulike forslag til hvordan logoen til det nyoppstarta firmaet skal se ut. Aleksandra er grafikeren, Zeriane er tekstforfatteren i multimediaselskapet. De er i startfasen og spikrer i disse dager konseptet.

­− Lærerne er veldig støttende og vi får all den hjelp og inspirasjon vi trenger, spesielt fra faglærerne. Samtidig er det gøy å selv ha ansvar for at prosjektet går fremover og blir realisert, sier Aleksandra.

Hjelper med nye målgrupper

Nygull har allerede fått sin første kunde: Nesjarspelet. Spelet ønsker hjelp med markedsføringen, bli mer synlige og å nå nye målgrupper ved hjelp av sin nettside og sosiale medier.

Det passer de to 18-åringene godt, det er dette de vil hjelpe sine fremtidige kunder med.

− Vi ønsker å hjelpe virksomheter med å bli mer brukervennlige, at de skal synes mer i en jungel av informasjon og nå nye målgrupper, sier Aleksandra.

De to jobber i et Tanum Media på fritiden, der de har de samme oppgavene med design og tekst.

Videoblogg for miljøet

Helene Øien er i gang med planleggingen av sin videoblogg «Prosjekt miljø» der hun tar opp det viktige temaet. Hun er drevet av lysten til å lære mer, gjøre mer selv og inspirere andre unge til å gjøre mer for klima.

- Jeg føler alle gjør litt for lite i kampen for å redde klima. Dersom alle endrer hverdagen litt, gjør små justeringer kan vi hjelpe miljøet. Mitt mål er å inspirere flere til å ta enkle grep i hverdagen sin, sier Helene.

Inspirasjon finner hun hos Line Elvsåshagens serie «Line redder verden» på NRK, Greta Thunberg, og kommer det flere klimastreiker vil Helene dra til Oslo for å bli med.

Hun ønsker å henvende seg til jenter i 16-årsalderen, det er de som er mest mottakelige for klimabudskapet og er engasjerte, mener hun. Etter hvert håper hun å legge ut videoer på YouTube.

Ungdomspolitiker med podcast

Mats Flåtten er i gang med podcasten Ærlig arbeid for Unge Høyre i Vestfold og Telemark, hvor han selv er medlem. De to første episodene er allerede ute.

− Jeg hadde nok ikke startet med dette hadde det ikke vært for faget mediespesialisering. Det gir meg mulighet til å bruke mye tid på det på skolen. Jeg bruker lydstudioet vi har her, sier Mats, som sammen med makker Fredrik Halsen inspireres av blant annet Aftenpodden.