no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

- Vær bevisste på rus

Rektor Kjølv Eidhammer har selv barn i tenårene, og vet hvor viktig det er å være til stede som foreldre. Foto: Ellen Marie Skjefstad

Publisert:

18.10.2018

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

En av sakene som engasjerer rektor Kjølv Eidhammer, er hvor viktig det er å være til stede i ungdommenes liv.

Eidhammer og studierektor Trude Cecilie Hasle inviterte tirsdag 16. oktober foresatte til Vg1-elever til temakveld om rus blant ungdom og om det å være russ i dag. Eidhammer og Hasle snakket med de oppmøtte foreldrene om skolens tanker om russetid og hva dette innebærer for våre elever. I tillegg tok de seg tid til å snakke om foreldrerollen for elever på videregående. 

Med seg hadde de Politiet, Larvik kommune og ekteparet Bratland som mistet sin sønn da han prøvde det narkotiske stoffet MDMA for første gang.  

- Det skjer så mye i ungdommenes liv og vi må være der for dem. Som foreldre har vi et ansvar for å følge med på det som skjer. Spesielt viktig er det med tanke på bruk av rusmidler, sier Eidhammer.

Han er selv far til to jenter på 14 og 18 år, og vet hvor avgjørende det er at foreldrene er til stede og engasjerer seg i det som skjer i livene deres.

Bruker rusmidler

Denne høstkvelden var også SLT-koordinator i Larvik kommune (lokale, forebyggende tiltak mot rus- og kriminalitet), og representant fra Politiet til stede og snakket om ungdomsmiljøet i vårt nærområde. Med seg hadde de statistikk som viser at ungdommene i Larvik også bruker rusmidler. Tallene viser at rusmidler fortsatt tar mye plass i ungdommenes liv.

- Det som også bekymrer er ungdommenes holdninger til rusmidlene, spesielt hasj/cannabis. Mange ser på rusmiddelet som ufarlig, og mye mindre farlig enn alkohol. Noen ungdommer tenker også at dette er legalisert og støtter seg dessverre til feilinformasjon, sier Eidhammer.

Hasj/cannabis er ulovlig og stoffet er veldig farlig. Styrken i stoffet har endret seg mye og stoffet er mye sterkere. Dette kan føre til alvorlige konsekvenser for de som tar feil valg.

- UngData viser at vi aldri har hatt flottere ungdom enn nå, men en skal være klar over at de som utfordrer seg selv med rusbruk nå fester hardere og mer enn før, sier Eidhammer.

«Tør du?»

Mona og Arne Bratland fortalte sin sterke historie om da de mistet sønnen Håkon sin på grunn av narkotikabruk. Han døde høsten 2017 i England etter å ha tatt MDMA. Det var både en følelsesmessig tøff og informativ time for alle som var tilstede. Budskapet til ungdommene fra Mona og Arne er så enkelt som: «Tør du?»

- Foreldrenes perspektiv er såpass sterkt at det er mye mulig vi spør om Mona og Arne om de vil komme tilbake for å snakke med ungdommene våre også. Jeg mener flere vil ha nytte av å høre historien om Håkon, sier Eidhammer.

Han takker de foreldrene som møtte og engasjerte seg rundt temaet rus og russ. Temaet er viktige for oss alle, og enda flere enn de oppmøtte burde tenke at det angår dem.